Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στη Μαριούπολη – Μάχες σώμα με σώμα στη μαρτυρική πόλη

Τα ρωσικά στρατεύματα μετατρέπουν τη μεγαλούπολη σε καμένη γη

Συνεχίζει την ισοπέδωση της Μαριούπολης
με αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς ο ρωσικός στρατός καθώς γενναίοι Ουκρανοί μαχητές αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα.

«Τα ρωσικά πλήγματα μετατρέπουν την πολιορκημένη Μαριούπολη σε καμένη γη», αναφέρει η δημοτική αρχή την ώρα που οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στην πόλη μία ημέρα αφότου απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδοθεί.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

«Έχουν καταλάβει τη μισή πόλη»

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει περίπου τη μισή πόλη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti.

Οδομαχίες σημειώνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και Ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

«Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο CNN ότι η πόλη τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και δεν έχει φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο Ορλόφ.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή.

Βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα και η κατάληψή της θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνδέσει τις περιοχές στα ανατολικά που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία έχει υποχρεώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έφερε την άνευ προηγουμένου απομόνωση της ρωσικής οικονομίας και προκάλεσε φόβους για γενικευμένη σύγκρουση με τη Δύση, που θεωρείτο αδιανόητη επί δεκαετίες.

Έρχονται νέες κυρώσεις

Οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες σε βάρος της Μόσχας, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη.

Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις για δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Τέλος, ο Μπάιντεν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

Η Δύση εκφράζει ανησυχία πως ανησυχία πως η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο.

«Το δόγμα της ασφάλειας της Ρωσίας υπαγορεύει ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της» δήλωσε απειλητικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNN. Νωρίτερα, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την εμφανώς μη επιτυχή εισβολή, είχε υποστηρίξει πως κανείς δεν είχε σκεφτεί ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόλις λίγες ημέρες και ότι η εκστρατεία εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ