Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο οχυρώνεται και περιμένει – Μπήκαν στη Μαριούπολη οι Ρώσοι, βομβαρδίζουν από την Αζοφική

«Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο

Πίσω από σακιά με άμμο και με το όπλο παρά πόδα, το Κίεβο
περιμένει. Την 27η ημέρα της εισβολής, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου έχει απαγορευτεί, για άλλη μια φορά, η κυκλοφορία όλων.

Σειρήνες, βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σ’ αυτήν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Όλοι έμειναν στα σπίτια τους, με την εντολή να κατεβαίνουν στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες, σύμφωνα με τον δήμαρχο και πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο.

«Για τον κόσμο, που βιώνει συνεχώς τόση πίεση από την αρχή της εισβολής, είναι μια ευκαιρία να πάρει μια ανάσα», είπε ο Αλέξις, καθηγητής γερμανικών πριν από τον πόλεμο, ο οποίος συνοδεύει μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη. «Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν καμία όρεξη να βγουν έξω…», εξηγεί.

Από τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους που είχε το Κίεβο πριν από τον πόλεμο, χιλιάδες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν φύγει από την πόλη. Έμειναν πίσω κάποιοι ηλικιωμένοι και οι άνδρες που συμμετέχουν στην άμυνα της πρωτεύουσας.

Στους έρημους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν μόνο τα περιπολικά, κάποια στρατιωτικά φορτηγά και ελάχιστα πολιτικά αυτοκίνητα που περνούν με μεγάλη ταχύτητα – οι οδηγοί τους είναι ένοπλοι ή ένστολοι άνδρες.

Δήμαρχος Κιέβου: Δεν θα παραδοθούμε ποτέ

«Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη του.

«Ως δήμαρχος του Κιέβου, σας υπόσχομαι ένα πράγμα, ποτέ οι Ρώσοι δεν θα μπουν στο Κίεβο», δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Κογκρέσο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, τη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκπροσωπεί τους τοπικούς αιρετούς και έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.

«Οχυρώσαμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και το μέλλον μας. Δεν θα γονατίσουμε», πρόσθεσε. «Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ».

Ο πρώην πυγμάχος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν «οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά» την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας. «Χρειαζόμαστε όπλα, πολεμάμε έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του πλανήτη», δήλωσε.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δολιοφθορείς

Τις τελευταίες ημέρες δεν γίνεται πολύς λόγος για τους Ρώσους «σαμποτέρ» που έχουν διεισδύσει στην πόλη, όμως οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν δολιοφθορέων συνεχίζονται.

Μετά την πυραυλική επίθεση, την Κυριακή, σε ένα εμπορικό κέντρο όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, φυλάσσονταν πυρομαχικά και όπλα, τώρα οι κάτοικοι φοβούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη –κατασκοπευτικά ή «καμικάζι»– αλλά και τις φωτογραφίες που αναρτώνται στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις θέσεις του ουκρανικού στρατού.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan σε ένα πολυώροφο κτίριο, στα βορειοδυτικά της πόλης. Συνολικά, από την αρχή της εισβολής, έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα 228 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά.

Την ίδια ώρα σφοδρή είναι η πολιορκία της Μαριούπολης, ενώ σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας σημειώνονται επιθέσεις του ρωσικού στρατού, ακόμα και κατά αμάχων.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, όμως δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών διαδρόμων που θα οδηγούν εκτός της πόλης, η οποία τελεί υπό πολιορκία.

Παράλληλα, ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν, επικαλούμενοι πληροφορίες από αξιωματούχους της αμερικανικής Άμυνας, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον μπει στη Μαριούπολη, μια πόλη ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους.

Σκληρές μάχες μέσα στη Μαριούπολη, βομβαρδισμοί από την Αζοφική Θάλασσα

Ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας των ΗΠΑ είπε επίσης ότι σημειώνονται σκληρές μάχες μέσα και γύρω από τη Μαριούπολη. Η πόλη δέχεται πλέον βομβαρδισμό από πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο αξιωματούχος είπε ότι μερικά από τα πλοία μπορεί να είναι ναρκαλιευτικά και μερικά αμφίβια, αποβίβασης.

«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε έναν αριθμό ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη της Μαριούπολης» είπε ο αξιωματούχος, και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς είναι αυτονομιστικές δυνάμεις που ήρθαν από το Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί μάχονται πολύ πολύ σκληρά, για να μην πέσει η Μαριούπολη».

Ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία δήλωσε επίσης πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβολούν αδιακρίτως κατά κατοικημένων περιοχών.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε ότι άμαχοι δέχονταν ρωσικά πυρά, πέραν των μαχητών της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ.

μαριουπολη

Οι διασώστες δεν μπορούν να φτάσουν στο βομβαρδισμένο θέατρο εξαιτίας των επιθέσεων

Άμαχοι πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι σε ένα καταφύγιο βομβών κάτω από το κατεστραμμένο θέατρο στη Μαριούπολη.

Το θέατρο χτυπήθηκε από ρωσικές βόμβες την περασμένη εβδομάδα, με χιλιάδες άμαχους -ανάμεσά τους και παιδιά- να έχουν καταφύγει εκεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είπε τώρα ότι τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να πλησιάσουν το θέατρο εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότεροι από 1.000 επιζώντες πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ