Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά – Τι αναφέρεται στο κείμενο συμπεράσματων

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

O πρωθυπουργός ανακοίνωσε, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι επετεύχθη κοινή συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είπε, ορισμένες χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοπιπη Δύση ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. 

Συμπεριλάβαμε στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στη Μαριούπολη και θα είναι ευχής έργον, αν η Ρωσία αντιληφθεί ότι η τακτική των επιθέσεων με αθώα θύματα, τη στριμώγνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει δύσκολη την επίτευξη εκεχειρίας.

Για τα ζητήματα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «προσήλθαμε στο Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου. Καταφέραμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές, που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει. 

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κατανόηση για το πως δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, πως έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και δεν ανατανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. 

«Πολλοί φορείς της αγοράς έχουν ταχθεί, με επίσημες ανακοινώσεις τους, υπέρ του πλαφόν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το λάβει υπόψη της», επισήμανε. 

Ταυτόχρονα, παραμένει ανοιχτό το άλλο σύνθετο ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει δεσμευθεί ότι μέχρι τον Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση. 

«Τέλος, ακούσαμε τις ανακοινώσεις της Ντερ Λάειν ότι η Ευρώπη θα συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου αερίου και θα έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ ως Ευρώπη σε σχέση με το να το κάνει κάθε κράτος μεμονωμένα». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα που είναι ικανοποιητικά και θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές. 

Ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει σίγουρα τους επόμενους μήνες αφορά την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Έχω συγκαλέσει τη Δευτέρα σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει ζήτημα για τη χώρα μας, αλλά υπάρχει στην Αίγυπτο, που εισάγει το 80% του σιταριού της από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Θα είναι τραγωδία να ακολουθήσει σε ένα χρόνο αν ακολουθήσει και επισιτιστική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Δείτε την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ