Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Kινεζικό «χαστούκι» στη Μόσχα – Η κρατική Sinopec ανέστειλε μεγάλη επένδυση στη Ρωσία, ύψους 500 εκατ. δολαρίων

Επιφυλάξεις έχει το Πεκίνο καθώς κορυφώνονται οι κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η κρατική κινεζική εταιρεία Sinopec
διέκοψε τις συζητήσεις της για μία μεγάλη επένδυση στον κλάδο των πετροχημικών στη Ρωσία και το σχέδιο προώθησης ρωσικού φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά, αναδεικνύοντας τις επιφυλάξεις του Πεκίνου καθώς κορυφώνονται οι κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές.Το Πεκίνο έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων, ωστόσο ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην κινεζική οικονομία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, στο παρασκήνιο η κινεζική κυβέρνηση εκφράζει φόβους μήπως κινεζικές εταιρείες παραβιάσουν τις κυρώσεις και έχει ζητήσει από αυτές να είναι προσεκτικές με τις επενδύσεις τους στη Ρωσία.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα, οι τρεις κινεζικοί κρατικοί ενεργειακοί κολοσσοί – η Sinopec, η China National Petroleum Corp (CNPC) και η China National Offshore Oil Corp (CNOOC) – αποτιμούν τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις επενδύσεις τους, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, ανέφεραν οι πηγές.

«Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν αυστηρά την κινεζική εξωτερική πολιτική σε αυτή την κρίση. Δεν υπάρχει περιθώριο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τις εταιρείες όσον αφορά νέες επενδύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του στέλεχος κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε στελέχη των τριών εταιρειών να επανεξετάσουν τις σχέσεις με τους Ρώσους εταίρους τους και τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και να μην κάνουν βιαστικές κινήσεις, αγοράζοντας ρωσικά assets, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η επένδυση ήταν ύψους 500 εκατ. δολαρίων

Ο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι η Κίνα γνωρίζει πως το οικονομικό μέλλον της συνδέεται με τη Δύση, αφού είχε προειδοποιήσει τον Σι ότι το Πεκίνο μπορεί να μετανοιώσει για τη στήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Sinopec, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Κίνας, σταμάτησε τις συζητήσεις για μία επένδυση ύψους 500 εκατ. δολαρίων για ένα νέο εργοστάσιο πετροχημικών στη Ρωσία.

Το σχέδιο προέβλεπε τη σύμπραξή της με τη Sibur, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετροχημικών της Ρωσίας, για ένα σχέδιο αντίστοιχο με το ύψους 10 δις. δολαρίων Amur Gas Chemical Complex στην ανατολική Σιβηρία, με τον έλεγχο του 40% να έχει η κινεζική εταιρεία και το 60% η Sibur, με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί το 2024

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ