Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημοσκοπήσεις: Η κυριαρχία της ΝΔ και η «μάχη» για το Κέντρο – Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές οι πολίτες

Γαλάζιο προβάδισμα με 10 ποσοστιαίες μονάδες

Σταθερή ως επί το πλείστον διαφορά, είτε λίγο πάνω είτε λίγο κάτω από τις δέκα μονάδες, παρατηρείται μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα, δηλαδή από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά – είτε αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί είτε πρόκειται για κυλιόμενες που διεξάγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού μελετούν με προσοχή τα ευρήματα των μετρήσεων, και μάλιστα ο ίδιος αρκετά Σαββατοκύριακα αναζητά «ουδέτερο» χρόνο για να τα συζητά με στενούς του συνεργάτες και ειδικούς. Υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης, αλλά και προβληματισμός για επιμέρους στοιχεία.

Τα ποιοτικά στοιχεία

Πέρα από τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, που παραμένει υψηλή, καθώς η κυβέρνηση οδεύει προς το να κλείσει τρία χρόνια στην εξουσία, τα ποιοτικά στοιχεία και τα επιμέρους ερωτήματα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κυβερνητικό επιτελείο. Παρατηρείται σταθερά ότι δεν υπάρχει λαϊκό αίτημα ή κοινωνική πίεση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ούτε κάποιο εύρημα που να δείχνει ότι υπάρχει αίτημα για πολιτική αλλαγή. Πρώτη, και μάλιστα με διαφορά, στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι η ακρίβεια, η οποία δείχνει να αγγίζει όλη την επικράτεια και όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Το στοίχημα

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση: Τα γκάλοπ δεν δείχνουν να πείθεται ιδιαίτερα ο κόσμος από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτε να στρέφονται στα κόμματα αυτά προς αναζήτηση λύσεων. Δείχνουν ότι υπάρχει υψηλή εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκτίμηση ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η πιο κατάλληλη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις, φανερώνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι ικανή να διαχειριστεί και αυτή την κρίση και περιμένει να το πράξει. Εφόσον, όμως, η ακρίβεια επιμείνει τους επόμενους μήνες και οι ανατιμήσεις στα προϊόντα και στην ενέργεια συνεχιστούν, αυτό κατά συνέπεια θα επηρεάσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης, κάτι που αναμένεται σε αυτή την περίπτωση να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις.

Αν, πάλι, αποδώσουν οι πολιτικές της κυβέρνησης για τη στήριξη έναντι της ακρίβειας, μαζί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα δουν οι πολίτες από τον Μάιο, τότε και αυτό εκτιμάται αναλόγως ότι θα αποτυπωθεί θετικά στις έρευνες της κοινής γνώμης. Η πανδημία του κορονοϊού, που ήταν επί μακρόν πρώτο θέμα ή δεύτερο, λίγο πίσω από την οικονομία, ανάμεσα σε αυτά που απασχολούν τους πολίτες, έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ σταθερά ψηλά παραμένει το ζήτημα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας. Ψηλά -και με σαφή διαφοράαπό τον Αλέξη Τσίπρα– παραμένει ο δείκτης καταλληλότητας για την πρωθυπουργία υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χάνεται η «έκρηξη»

Στην πρόθεση ψήφου, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να χάνει την πρώτη «έκρηξη» που ακολούθησε την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά παραμένει στην περιοχή του 14%-15%, ενώ το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη είναι στο όριο της εισόδου στο Κοινοβούλιο, με το απαιτούμενο 3%. Σε κάθε περίπτωση, τα ποιοτικά στοιχεία όλων των μετρήσεων δείχνουν ότι η μάχη των επόμενων εκλογών θα κριθεί στον χώρο του Κέντρου, όπου αυτοτοποθετείται και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων.

Θα συνεχιστεί το άνοιγμα

Μόνο τυχαία δεν ήταν η κατακλείδα της δευτερολογίας του κ. Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, στην οποία έδειξε ότι η λογική της διεύρυνσης της Ν.Δ. και της ένταξης στο κόμμα και στην κυβέρνηση στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, και ιδίως από τον χώρο του Κέντρου, θα συνεχιστεί. Οπως υπογράμμισε, «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει ενσωματώσει όμως δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτή την πολιτική, αυτή την ανοιχτή, αυτή τη συμπεριληπτική πολιτική, θα πορευτούμε και στο εξής και εφόσον ο ελληνικός λαός μάς δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του στις επόμενες εκλογές».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Μαρτίου 2022.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ