Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΔΝΤ: Πράσινο φως από ESM-EFSF για την πρόωρη αποπληρωμή

Τον δρόμο για την εξόφληση των δανείων ύψους του ΔΝΤ και της πρόωρης καταβολής της διπλής δόσης για το διμερές δάνειο με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης (GLF) έδωσαν σήμερα τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF.

Τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν από την υποχρέωση υποχρεωτικής αποπληρωμής των δανείων του ESM/EFSF σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. ΔΝΤ) και πρόωρη αποπληρωμή δανείου σε δανειστές του Ελληνικού Δανείου (GLF).

«Η πλήρης πρόωρη αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ, καθώς και η προπληρωμή μέρους των δανείων της GLF, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική θέση της Ελλάδας. Θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και θα δημιουργήσει κάποιες οικονομίες για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αυτές είναι ευπρόσδεκτες εξελίξεις για τον ESM και τον EFSF, που κατέχουν περίπου το ήμισυ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της, το οποίο είναι βασικό για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτή, την τρίτη, προεξόφληση του ΔΝΤ, η Ελλάδα αποπληρώνει – δύο χρόνια πριν από τη λήξη της – το σύνολο της οφειλής της προς το Ταμείο, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, βελτιώνονται βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομούνται πόροι, ύψους 56 εκατ. ευρώ από την καταβολή τόκων.

Έτσι, το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ