Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Oυκρανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη – Ο χαιρετισμός του Ερντογάν και οι θέσεις Κιέβου – Μόσχας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι τόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «πολύτιμοι φίλοι»

Μικρές είναι οι προσδοκίες που κρατούν οι πλευρές αναφορικά με τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. 

Έπειτα από δύο εβδομάδες, οι αντιπροσωπείες ξαναβρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο. 

Οι συνομιλίες γίνονται υπό τη σκιά της αποκάλυψης ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας, Ρομάν Αμπράμοβιτς αλλά και διαπραγματευτές από την Ουκρανία παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως μεταδίδει το Sky News, είπε: «Συμβουλεύω όποιον πάει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μη φάει και να μην πιει τίποτα (…) και κατά προτίμηση να αποφύγει να αγγίξει οποιαδήποτε επιφάνεια». 

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα έφτασε στην Κωνσταντινούπολη η ουκρανική αντιπροσωπεία, ενώ η ρωσική είχε ήδη φτάσει από χθες. 

Ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου
 

Παράλληλα, ο Κουλέμπα τόνισε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. 

Με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας τόνισε ότι  «το ελάχιστον θα ήταν (.σ.σ. συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι: «Δεν διαπραγματευόμαστε τους ανθρώπους, τη γη ή την εθνική κυριαρχία». 

Την ίδια στιγμή,  ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ αμφισβήτησε επίσης τις ελπίδες για πρόοδο, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φαίνεται έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς για να τερματιστεί ο πόλεμος. 

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει ουσιαστική πρόοδο, αλλά είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτοπροσώπως. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. 

Ο χαιρετισμός του Ερντογάν 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες Κιέβου και Μόσχας που θα συζητήσουν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ίδιος σημείωσε σύμφωνα με το Russia Today, ότι η Τουρκία δεν είναι μεσολαβητής, αλλά θα προσφέρει ό, τι χρειάζεται για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. 

 Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι τόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «πολύτιμοι φίλοι». Πρόσθεσε ακόμα ότι η πρόοδος στις συνομιλίες θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνάντηση των δύο ηγετών και ότι η Τουρκία θα μπορούσε να φιλοξενήσει και αυτή τη συνάντηση. 

 Είπε επίσης στη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά ότι έχουμε φτάσει σε μια στιγμή που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα». 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ