Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΦΠΑ: Στα σκαριά μειώσεις σε βασικά είδη διατροφής [vid]

Ανατροπές στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου φέρνει η συνέχιση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία που επιδεινώνει σημαντικά τις πληθωριστικές πιέσεις και οι οποίες μετακυλίονται στους καταναλωτές.

Μάλιστα, ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 8% για τον μήνα Μάρτιο, από 7,2% που έτρεχε τον Φεβρουάριο, ανοίγοντας βαθιές τρύπες στα νοικοκυριά και στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Η νέα πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό το 2022 θα είναι στο 6% από το 1% που ήταν η αρχική.

Οι επακόλουθες ραγδαίες ανατιμήσεις σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής, που ήδη πλήττουν τα νοικοκυριά, βάζει στην κυβερνητική ατζέντα σενάριο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

Στο θέμα αναφέρθηκε τις προάλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου σημειώνοντας ότι «είναι πάντα ένα μέτρο το οποίο μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα μας».

Η μείωση θα ισχύσει για ορισμένη χρονική περίοδο σε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το αλεύρι, το κρέας, το γάλα και το λάδι, με κόστος πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Αυτό που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο και καθυστέρησε τη λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο μέτρο, πέραν του δημοσιονομικού κόστους, είναι η διασφάλιση ότι οι συγκεκριμένες μειώσεις θα περάσουν στο καλάθι της νοικοκυράς και δεν θα καταλήξουν «στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων». «Θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή», τόνισε ο πρωθυπουργός «διότι αυτό μας ενδιαφέρει, να μειωθούν οι τιμές, να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτήριζαν το μέτρο ως ύστατη λύση στο ράλι τιμών, όμως πολλοί εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα μια τέτοια κίνηση θα καταστεί μονόδρομος αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις των πρώτων υλών και θα χρειαστεί μια κυβερνητική πρωτοβουλία που θα συγκρατήσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Φωτιά οι τιμές στα οπωροκηπευτικά

Με κύμα ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έρχονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και 300% «εκτοξεύτηκε» η τιμή των οπωροκηπευτικών από πέρυσι

Ενδεικτικά:

– Μαρούλι (τμχ): 1,10€ (από 0,50€) +120%

– Ντομάτες (1 κιλό): 3€ (από 1,50€) +100%

– Μπρόκολο & κουνουπίδι (1 κιλό): 2€ (από 0,50€ – 1€) +300%

«Το κόστος των μεταφορικών είναι κυρίως ένα σοβαρό πρόβλημα», λένε οι επαγγελματίες, επισημαίνοντας ότι η τιμή καθορίζεται και από την προσφορά και τη ζήτηση.

Η άνοδος των τιμών οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως οι φυσικές καταστροφές (χαλάζι, χιόνι, παγετός), στην αυξημένη τιμή των λιπασμάτων αλλά και των καυσίμων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ