Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αχίλλειο: Το μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε αν ταξιδέψετε στη Κέρκυρα

Αχίλλειο: Η πρωτοβουλία για την ανέγερση του ανακτόρου ανήκε στην αυτοκράτειρα Ελισάβετ, ευρύτατα γνωστή ως Σίσι

Χτισμένο σε μια περιοχή με φυσικό κάλλος και εκπληκτική θέα, το περίφημο ανάκτορο του Αχιλλείου, πάλαι ποτέ θέρετρο δύο σημαντικών προσωπικοτήτων της ευρωπαϊκής ιστορίας, της διάσημης αυτοκράτειρας Ελισάβετ, συζύγου τού επικεφαλής της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’, και του τελευταίου αυτοκράτορα (κάιζερ) της Γερμανίας Γουλιέλμου Β’, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κέρκυρας.

Το Αχίλλειο οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1889-1891 στην περιοχή του Γαστουρίου, ορεινού χωριού με δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σε απόσταση περίπου 11 χιλιομέτρων προς νότον από την πόλη της Κέρκυρας.

Η πρωτοβουλία για την ανέγερση του ανακτόρου ανήκε στην αυτοκράτειρα Ελισάβετ (1837-1898), ευρύτατα γνωστή ως Σίσι

Η αρχιτεκτονική μελέτη του μεγαλοπρεπούς ανακτόρου, που οικοδομήθηκε σε νεοκλασικό ρυθμό, ανατέθηκε σε ιταλούς αρχιτέκτονες. Το όνομα του ανακτόρου και ο διάκοσμος αυτού (αγάλματα, γλυπτά και τοιχογραφίες) φανερώνουν την αγάπη της Ελισάβετ για την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Αχιλλείου συγκαταλέγονται το κλιμακοστάσιο με τα αγάλματα του Δία και της Ήρας, οι «Τέσσερις Εποχές» στην οροφή του χώρου υποδοχής, ο «Θρίαμβος του Αχιλλέα», το καθολικό παρεκκλήσι της Ελισάβετ, καθώς και οι αίθουσες που είναι αφιερωμένες στην Ελισάβετ και τον Γουλιέλμο Β’.

Στους εξωτερικούς χώρους και στον υπέροχο κήπο του ανακτόρου δεσπόζουν τα αγάλματα των εννέα Μουσών, του «Αχιλλέως Θνήσκοντος» και του «Αχιλλέως Νικώντος

Μετά τη δολοφονία της Ελισάβετ (Ελβετία, 1898), και αφού παρήλθε ένα διάστημα εννιά ετών κατά τη διάρκεια του οποίου παρέμεινε ακατοίκητο, το Αχίλλειο αγοράστηκε (το 1907) από τον κάιζερ Γουλιέλμο Β’ (1859-1941), προκειμένου να αποτελέσει τη θερινή κατοικία του.

Ο κάιζερ μερίμνησε για την αναμόρφωση των κήπων του ανακτόρου και προέβη στην ανέγερση ενός μεγάλου κτιρίου για τη στέγαση της φρουράς του.

Το Δεκέμβριο του 1915, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κέρκυρα κατελήφθη από γαλλικά και σερβικά στρατεύματα, το δε Αχίλλειο, που μετατράπηκε σε στρατηγείο και νοσοκομείο των Γάλλων και των Σέρβων, υπέστη σημαντικές καταστροφές.

Δυστυχώς, καταστροφές και λεηλασίες του ανακτόρου έλαβαν χώρα και στις κατοπινές δεκαετίες, προπάντων επί Κατοχής.

Στους χώρους του Αχιλλείου λειτούργησε επί μακρόν το καζίνο της Κέρκυρας.Η ευρύτερη περιοχή του Αχιλλείου αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση τόσο για τους λάτρεις του βουνού (περιπατητικές διαδρομές στους Αγίους Δέκα, χωριό χτισμένο στις πλαγιές του ομώνυμου όρους) όσο και για τους λάτρεις της θάλασσας (Μπενίτσες, Πέραμα).

Πηγή: pagenews.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ