Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Castello Bibelli: Η νέα μεγάλη επένδυση στην Κέρκυρα από τον όμιλο Φάις

Ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές κατοικίες, χώροι εστίασης και αναψυχής καθώς και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο αξιοποίησης του ιστορικού ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα που έχει περάσει κατόπιν του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, το σχήμα του ομίλου Φάις και της Bluehouse. 

Όπως προβλέπεται στην Mελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί (η διαβούλευση της θα διαρκέσει μέχρι 25/5) για την αξιοποίοπηση του ακινήτου συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων, σχεδιάζεται η κατασκευή ξενοδοχείου δυναμικότητας 51 κλινών πέντε αστέρων, παραθεριστικές κατοικίες δυναμικότητας 135 παραθεριστών, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι εστίασης, αναψυχής καθώς και χώροι θεραπείας και αναζωογόνησης. Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ειδικότερα ο χώρος φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών θα υλοποιηθεί με την αποκατάσταση και επανάχρηση του κεντρικού κτιρίου, που στο εξής θα ονομάζεται CASTELLO και το οποίο είναι χαρακτηρισμένο μνημείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το αίθριο και τους δύο πυργίσκους. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, όροφο και δύο πύργους.

Με την αναπαλαίωση του κτίσματος θα δημιουργηθούν 17 πολυτελείς σουίτες με δικό τους λουτρό και χώρο καθιστικού (9 στο ισόγειο και 8 στον όροφο και στους δύο πύργους) δυναμικότητας 51 κλινών. 

Επιπλέον θα δημιουργηθούν κατάλληλοι βοηθητικοί χώροι, ένας χώρος εστίασης στο αίθριο και άλλοι δύο χώροι εστίασης και αναψυχής στον όροφο.

Στον περιβάλλοντα χώρου του ξενοδοχείου θα δημιουργηθεί υδάτινο στοιχείο- κολυμβητική δεξαμενή η οποία θα εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον. Επίσης θα δημιουργηθούν υπαίθριοι χώροι εστίασης και αναψυχής, ενώ ο περιβάλλων χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα με διατήρηση και ενίσχυση υφιστάμενων φυτεύσεων.

Όσον αφορά στα δύο διασωθέντα λιθόχτιστα κτίρια που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες και βοηθητικοί χώροι του ακινήτου, κατόπιν λήψης όλων των απαιτούμενων αδειών, θα επισκευαστούν και θα λειτουργήσουν ως χώροι εστίασης και αναψυχής. 

Το τρίτο κτίριο κατασκευάστηκε το 1970, δεν είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο ούτε έχει κάποιο αξιόλογο μορφολογικό

χαρακτηριστικό εκτός του ότι μαζί με τα άλλα δύο δημιουργούν ένα κτιριακό σύνολο, συμπληρωματικού, με το Castello, χαρακτήρα.

Αυτό το κτίριο θα κατεδαφιστεί και θα δημιουργηθεί στη θέση του, νέο, λιθόκτιστο, διώροφο κτίριο με υπόγειο και με κεραμοσκεπή που θα λειτουργήσει ως χώρος θεραπείας αναζωογόνησης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου οι εργασίες για την κατασκευή των έργων εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 48 μήνες περίπου.

Η ιστορία 

Σύμφωνα με την παράδοση, στην θέση του Castello προϋπήρχε Μεσαιωνικός Πύργος που διασώθηκε ερειπωμένος μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα μαζί με διάφορα άλλα κτίρια υποστηρικτικών λειτουργιών όπως, στάβλοι, αποθήκες, καταλύματα υπηρετικού προσωπικού κ.α.

Το κτίσιμο του CASTELLO και του CASTELLINO πραγματοποιήθηκε από τον Ναύαρχο Μπιμπέλλι και κράτησε δέκα χρόνια. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκε κήπος από αιωνόβια δένδρα, θάμνους και λουλούδια ιδιαίτερου κάλλους.

Μετά το 1940 η οικογένεια Bibelli κατέφυγε στην Ιταλία ενώ το CASTELLO BIBELLI καθώς και η κτηματική περιουσία περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό

Νοσοκομείο και στη συνέχεια, μέχρι το 1958, έμεινε αχρησιμοποίητο. Το 1958 μισθώθηκε από επιχειρηματία ξενοδόχο ο οποίος το διαμόρφωσε σε πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία “CASTELLO BIBELLI”.

Κατά την διάρκεια της μίσθωσης ο μισθωτής κατασκεύασε κτίσμα δωματίων, το ονομαζόμενο “CASTELLΕΤO”, που λειτούργησε ως νέα πτέρυγα του ξενοδοχείου. Το 1981 περιέρχεται στην διαχειριστική αρμοδιότητα της ΚΕΔ.

Το 1992 τμήμα του Ακινήτου παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). 

Το 2009, το Ελληνικό Δημόσιο σύναψε πωλητήριο συμβόλαιο προς τον πρώην Δήμο Φαιάκων (νυν Δήμο Κέρκυρας). Μετά την αδυναμία του Δήμου να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου και να καταβάλλει τις συμφωνηθείσες δόσεις του τιμήματος, το συμβόλαιο ανεστράφη και το ακίνητο επέστρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το 2013, το “Castello Bibelli” μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ ανάδοχος αναδείχτηκε το σχήμα του ομίλου Φάις και της Bluehouse, με το τίμημα να ανέρχεται στα 4,1 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ