Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Άρθρο Στ. Γκίκα στα dikaiologitika.gr: Τεράστια η Δυναμική Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας

Τεράστια η Δυναμική Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας

του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση, οδηγώντας στην περαιτέρω αύξηση των τιμών ενέργειας. Πρόκειται για μια παράμετρο που προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα, αλλά και μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις Οικονομίες της ΕΕ, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Η Κυβέρνηση επιδοτεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέρος του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, έχοντας δαπανήσει έως σήμερα 4 δις Ευρώ. Αν και η κρατική συνεισφορά είναι σημαντική, δεν είναι ικανή να απορροφήσει το μεγάλο κόστος που καλούνται να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει την λήψη πρόσθετων μέτρων για την στήριξη των καταναλωτών. Η λήψη νέων μέτρων είναι απολύτως απαραίτητη, αφού νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυρίως οι ευάλωτοι οικονομικά συμπολίτες μας δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αναλύοντας ωστόσο τα ποιοτικά στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας, συμπεραίνει κανείς ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνησή μας, προστατεύει τους Έλληνες πολίτες από τις πιο επώδυνες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι η επιτυχία της Ελληνικής οικονομικής πολιτικής στη διαχείριση των σοβαρών εξωγενών κρίσεων των τελευταίων 2,5 ετών, και στην παράλληλη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην ενδυνάμωση της Οικονομίας, αναγνωρίζεται διεθνώς.

Οι επαινετικές δηλώσεις αξιωματούχων αντανακλώνται σε όλες τις θετικές Εκθέσεις Αξιολόγησης της Οικονομίας μας που έγιναν υπό την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Παράλληλα, τα τελευταία δύσκολα 2,5 χρόνια, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας αναβαθμίστηκε 9 φορές από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, εκ των οποίων δύο πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα. Πλέον η χώρα μας βρίσκεται μόλις ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο, αυτή να αποκτηθεί το 2023.

Στοχεύοντας στην προστασία των πολιτών από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, η Κυβέρνηση πήρε μέτρα ύψους 43 δις Ευρώ. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης, ως προς ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ευρωζώνη και το τέταρτο παγκοσμίως. Σε συνδυασμό με τις συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, επετεύχθη η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Το 2021 ήταν αυξημένο κατά 3,7 δις Ευρώ σε σχέση με το 2019 και ήταν μάλιστα και υψηλότερο από το 2013.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απετέλεσαν επί σειρά ετών μεγάλο «βραχνά» για πάρα πολλούς δανειολήπτες. Θεσπίζοντας σειρά μέτρων και πολιτικών, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν από 43,6% τον Ιούνιο του 2019, στο 12,8% το τέλος του 2021, με την αξία τους να έχει μειωθεί κατά 57 δις Ευρώ!

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται και στο μέτωπο τις ανεργίας. Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία μειώθηκε κατά 3 μονάδες, φτάνοντας το 12,8%. Αναμφίβολα, το ποσοστό παραμένει υψηλό και πρέπει να μειωθεί πολύ περισσότερο. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα καταγράφει την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση στην μείωση της ανεργίας. Κατά την ίδια περίοδο, η αντίστοιχη μείωση στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε μόλις στο 0,4% και στην ΕΕ στο 0,3%.

Σε ότι αφορά στην συνολική εικόνα της Οικονομίας μας, το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2021 κατά 8,3%. Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, όπου ο μέσος όρος κυμάνθηκε στο 5,4%.

Τέλος, ακόμη και η πρόωρη αποπληρωμή των χρεών μας προς το ΔΝΤ έχει υψηλό συμβολισμό. Εκτός της εξοικονόμησης της καταβολής τόκων ύψους περίπου 230 εκατ. Ευρώ, η χώρα μας επωφελήθηκε από το ισχυρό μήνυμα που έστειλε στους δανειστές, στην ΕΕ και στις διεθνείς αγορές, αποδεικνύοντας ότι έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και χτίζει μία ανταγωνιστική Οικονομία, σε υγιείς βάσεις, με τεράστια δυναμική ανάπτυξης.

Τα ενδεικτικά αυτά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ασκείται βάσει σχεδίου, είναι ρεαλιστική και προσαρμόστηκε επιτυχώς στις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις των τελευταίων ετών. Όχι μόνον απορρόφησε τους κραδασμούς και στήριξε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Οικονομίας μας, αλλά βελτίωσε τους οικονομικούς δείκτες και την αξιοπιστία της.

Παρά τις δυσκολίες η χώρα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία! Τα καλύτερα έπονται!

*Δημοσιεύθηκε στις 10/5/2022 στα dikaiologitika.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ