Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κατάθεση προς αρχειακή φύλαξη των Συστατικών Εγγράφων της επανίδρυσης της Ιονικής Ακαδημίας 1808 στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας πραγματοποιήθηκε σε μια ειδική τελετή, η επίσημη κατάθεση προς αρχειακή φύλαξη των Συστατικών Εγγράφων της επανίδρυσης της Ιονικής Ακαδημίας 1808. Ο Πρόεδρος της Ιονικής Ακαδημίας 1808, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας και Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίων, κ. Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς, αφού παρουσίασε το πλαίσιο και τη στόχευση του επανασυσταθέντος πνευματικού φορέα, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρίας κ. Θανάση Μακρή και στον Επίτιμο Πρόεδρο κ. Γιάννη Πιέρη,  τις σχετικές Δέλτους.

Η Ιονική Ακαδημία 1808, έως τώρα στελεχώνεται από ενενήντα εννέα (99) προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, από διάφορους κλάδους των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Τη συμβολική αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Ακαδημαϊκοί: Αναστάσιος Γερμενής, Νίκος Καραπιδάκης, Κώστας Καρδάμης, Νίκος Κουρκουμέλης, Γεράσιμος Παγκράτης, Αμαλία Παππά, Μιχάλης Πολίτης, ο πρόεδρος των Φίλων της Ιονικής Ακαδημίας 1808 κ. Φώτης Κρεμμύδας, καθώς και η Πρόεδρος του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων κα Ελένη Πυλαρινού.

Η Ιονική Ακαδημία 1808, με ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης Διοικητικής Επιτροπής (επί προεδρίας του κ. Γιάννη Πιέρη), η οποία ομόφωνα επιβεβαιώθηκε και από τη νέα Διοικητική Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Θανάση Μακρή, θα φιλοξενείται για όσο διάστημα χρειαστεί στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.

Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Α.-Ι. Δ. Μεταξάς, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τα εξής:

«Στην Κέρκυρα στις 22 Μαΐου 2022 επανανασυστήθηκε η Ιονική Ακαδημία 1808.

Και από σήμερα στην υπηρεσία της Κοινωνίας, του Πολιτισμού, και της γενικής ανάπτυξης. Όλα αυτά με τη βοήθεια των νέων ανθρώπων, οποιασδήποτε ηλικίας.

Η Ιονική Ακαδημία έχει περιβάλλον όλη την Ελλάδα. Και η Ελλάδα όλη την Ευρώπη. Και η Ευρώπη όλον τον Κόσμο. Αυτή είναι η Ιονική Ακαδημία.

Όλα αυτά έγιναν με τη συμπαράσταση πολλών. Σε έναν όμως, στον κ. Φώτη Κρεμμύδα, οφείλουμε τη δυνατότητα των πραττομένων.

Α.-Ι. Δ. Μεταξάς».

Η πρώτη Προσωρινή Σύγκλητός της Ιονικής Ακαδημίας 1808, έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Αναστάσιος – Ιωάννης Δ. Μεταξάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας και Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίων.

Αναπληρωτής Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Μαυριάς, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων.

Διαχειριστικός Έφορος: Νικόλαος Κουρκουμέλης, Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων.

Μέλη:
Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής των Πανεπιστημίων της Ζυρίχης και των Ιωαννίνων, Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος.

Φίλιππος Δωρής, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νικόλαος Καραπιδάκης, Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Γεώργιος Κουρουπός, Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Κωνσταντίνος Κωστής, Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ευανθία Ξένου του Νικολάου, Ομότιμος Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πανεπιστημίου.

Σπυρίδων Φλογαΐτης, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής τους Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Αθανάσιος Φωκάς, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Ηνωμένου Βασιλείου, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Επίσης επελέγησαν ως Πρόεδροι:

1. Του Διακλαδικού Ινστιτούτου Γραμμάτων, Τεχνών και Αισθητικής Δημιουργίας, ο Γεώργιος Κουρουπός, Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, με αναπληρωτή τον Αχιλλέα Κυριακίδη Συγγραφέα και Μεταφραστή.

2. Του Διακλαδικού Ινστιτούτου Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας και Προστασίας της Ζωής, ο Αθανάσιος Φωκάς, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge Ηνωμένου Βασιλείου, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με αναπληρωτή τον Αναστάσιο Γερμενή, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

3. Του Διακλαδικού Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Ιστορίας ο Νικόλαος Καραπιδάκης, Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου με αναπληρωτή τον Γεράσιμο Παγκράτη, Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Τακτικού Μέλους της Ιονικής Ακαδημίας 1808 και Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Ομ. Καθηγητή Ανοσολογίας κ. Αναστάσιου Γερμενή, με θέμα: «Διαδικαστικές και κανονιστικές επιπτώσεις του εμβολιασμού στα Επτάνησα μετά από την πρώτη επιστημονική εφαρμογή του».

Ο Καθηγητής κ. Α. Γερμενής παρουσίασε την πρωτοπορία των  Επτανησίων γιατρών στην ιστορία των εμβολιασμών και ανέπτυξε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Βουλευτής Κερκύρας κ. Στέφανος Γκίκας, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κυρία Μερόπη Υδραίου, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/βαθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς και Μέγας Ευεργέτης της Αναγνωστικής Εταιρίας κ. Σπύρος Φλαμπουριάρης, η Πρόεδρος της Ιατροχειρουργικής Εταιρίας Κερκύρας κυρία  Μαρία Μάνδηλα, ο διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΚΕ κ. Σπύρος Ζερβόπουλος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, και πλήθος κόσμου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ