Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

“Στην Ηχώ του Αγώνα” 21.05.2021 – 21.05.2022

Ένας χρόνος λειτουργίας συμπληρώνεται από την έναρξη της επετειακής έκθεσης “Στην Ηχώ του Αγώνα”, που αποτέλεσε την κύρια δράση της Πινακοθήκης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 Η έκθεση εγκαινιάσθηκε στις 21 Μαΐου 2021 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο εορτασμών για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια, Ροζαλία Αδαμοπούλου. Την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση έχουν οι Ιστορικοί  Δημήτρης Ζυμάρης, Επιστημονικός Διευθυντής Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας και Σπύρος Γαούτσης, Γραμματέας Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας.

Με την ευγενική συνεισφορά της Δρ. Μαρίνας Παπασωτηρίου, Επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Κέρκυρας και του Αν. Καθηγητή Κώστα Καρδάμη – Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 Η έκθεση αποτελεί μια ιστορική και εικαστική αφήγηση που αναδεικνύει το ρόλο της Κέρκυρας και των Επτανήσιων λογίων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Αγώνα του 1821, κυρίως μέσω της καλλιέργειας των ιδεών, της παιδείας, της γλώσσας, του γένους και της ελευθερίας.

Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε εμβληματικές προσωπικότητες του Έθνους και του Αγώνα,  που συνέβαλαν στην απελευθέρωση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

 Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Συλλογών της Πινακοθήκης. Μερικά από αυτά, τα πλέον εμβληματικά, είναι ήδη γνωστά στο κοινό καθώς αποτελούν εκθέματα της Μόνιμης Έκθεσης, όπως είναι «Η δολοφονία του Καποδίστρια» του Χαράλαμπου Παχή, «Πολεμιστής του 1821» του Σπυρίδωνος Προσαλέντη, «Σουλιώτισσες» του Γεωργίου Μηνιάτη και η προσωπογραφία του Ανδρέα Μουστοξύδη.

Από το κτήριο του Ιστορικού Δημαρχείου San Giacomo, μεταφέρθηκαν ελαιογραφίες που απεικονίζουν πρόσωπα-σύμβολα του Ελληνικού Γένους: Ιωάννης Καποδίστριας, Διονύσιος Σολωμός, Ευγένιος Βούλγαρης, Νικηφόρος Θεοτόκης κ.ά.

Παράλληλη ενότητα της έκθεσης αποτελεί η παρουσίαση χαρακτικών ξένων -κυρίως καλλιτεχνών, που παρουσιάζουν όψεις της Κέρκυρας κατά την ίδια περίοδο (18ο και 19ο αι.) όταν  καλλιεργείται και αναπτύσσεται ο επτανησιακός πατριωτισμός, ο οποίος συμβάλει ουσιαστικά στην προετοιμασία και την ευόδωση του μεγάλου Αγώνα.

Εκτός των έργων τέχνης, ξεχωριστή θέση κατέχει ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο, που ανήκει στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων από το 1931 και το οποίο δανείστηκε η Πινακοθήκη για τις ανάγκες της παρούσας έκθεσης. Πρόκειται για το πρωτότυπο ιδιόγραφο της πολυφωνικής μελοποίησης του σολωμικού ποιήματος “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” που συνέθεσε το 1844 ο Κερκυραίος μουσουργός Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος.

Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, την έκθεση έχουν επισκεφθεί σημαντικές προσωπικότητες της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, άνθρωποι της τέχνης, εικαστικοί, συλλέκτες, πολιτικοί, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και ένα πολυπληθές σχήμα μαθητών και εκπαιδευτικών (άνω των 800) της Β/θμιας -κυρίως- εκπαίδευσης, τόσο από σχολεία της Κέρκυρας, όσο και από σχολεία άλλων περιοχών.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Τμήμα Μόνιμης Έκθεσης και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουνίου 2022.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00 (Δευτέρα & αργίες κλειστά).

Για την επίσκεψη οργανωμένων ομάδων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 26610-48690 ή στο pinakcrf1@gmail.com.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ