Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τοποθέτηση Αλ.Αυλωνίτη στη Βουλή για κλιματικό νόμο

Ο κλιματικός νόμος δεν εμπεριέχει τη βασική αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης

Την κρισιμότητα των ενεργειών της κυβέρνησης προμήθειας βαρύτατου και σύγχρονου πολεμικού εξοπλισμού της Ουκρανίας που ενέχει για τη χώρα μας υπογράμμισε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης κατά τη συζήτηση της Βουλής για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν μπορεί για μία τόσο σοβαρή απόφαση που πάρθηκε ερήμην όλων των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού να τίθεται ζήτημα κρυφής ατζέντας. 

Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για νομοθέτημα με τη μεγαλύτερη ιστορική πρόκληση που εντάσσεται στη διεθνή πολιτική επιβίωσης του πλανήτη ολόκληρου, εξηγώντας γιατί ο κλιματικός νόμος είναι το πιο σπουδαίο νομοθέτημα για τα πολλά, επόμενα χρόνια και γιατί ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε ποτέ να γινόταν χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ενεργειακή πολιτική αλλά και τη αναπτυξιακή προοπτική. 

«Ο κλιματικός νόμος της κυβέρνησής σας δεν εμπεριέχει πουθενά τη βασική αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία είναι και βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Μα δεν έχετε καταλάβει πόσο η κλιματική κρίση ενέχει τον κίνδυνο εμβάθυνσης των υφιστάμενων ανισοτήτων και τη δημιουργία νέων; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι σφοδρότερες για τους πιο ευάλωτους και τις πιο ευάλωτες χώρες;». 

Ο κ. Αυλωνίτης υπογράμμισε πως το κυβερνητικό νομοθέτημα είναι κατώτερο των προσδοκιών, καθώς δεν ενέχει το σχεδιασμό εναλλακτικής παραγωγής και κατανάλωσης, ενώ επιπλέον δεν θέτει προτεραιότητα στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης αλλά και δεν απαντά στο φλέγον θέμα της ενεργειακής φτώχειας. 

Επιπλέον, τόνισε πως η κυβέρνηση εσκεμμένα παραχωρεί αυτό το ζωτικό χώρο δράσης επηρεασμού των γενικότερων εξελίξεων για τη δημόσια ζωή στις οικονομικές ελίτ, καταλήγοντας πως δεν πρόκειται για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η κοινωνία, οι παραγωγικές της δυνάμεις και η οικονομία. 

«Ως χώρα είχαμε κυρώσει από τους πρώτους τη Συμφωνία των Παρισίων το 2016 και ο Αλέξης Τσίπρας, τον Ιούνιο του 2019 στην τότε Σύνοδο Κορυφής είχε υποστηρίξει θερμά τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας για την Ευρώπη έως το 2050.

Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050» είπε συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η Αριστερά στήριξε ακόμα πιο τολμηρούς στόχους εκπομπών για το 2030, οι οποίοι πλέον, με την κρίση εφοδιασμού φαίνεται ότι θα ήταν και προς το συνολικό όφελος της Ένωσης. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για νομοσχέδιο χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση στους στόχους που υπηρετεί, χωρίς σοβαρή στοχοθεσία για τομείς, όπως ο πρωτογενής, οι θαλάσσιες μεταφορές και ο τουρισμός για τον οποίο υπάρχουν υποστήριξε ειδικές μελέτες που αποτυπώνουν τις σημαντικές συνέπειες της διεθνούς κλιματικής κρίσης, ενώ μιλώντας για μεγάλη αποσπασματικότητα και προχειρότητα στο συνολικό κυβερνητικό έργο, απευθύνθηκε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, δηλώνοντας πως όποια και αν είναι η τελική μορφή αυτού του νόμου, μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα τον αντικαταστήσει με ένα νέο και σε πλήρη διαμόρφωση με την κοινωνία, κλιματικό νόμο. 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ