Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Χαµηλές πτήσεις» για την Aibnb στην Αθήνα – Γιατί μειώθηκαν κατά 67% οι κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι

Η πολύ µεγάλη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας τον τελευταίο χρόνο είναι αποτρεπτικό παράγοντας για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων

Του Μάρκου Σκεπαστιανού

Μέχρι και 67% λιγότερες εµφανίζονται οι κρατήσεις καταλυµάτων βραχυχρόνιας µίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας στις αρχές Μαΐου, σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2021, δείγµα της επιφυλακτικότητας αρκετών ξένων επισκεπτών να προχωρήσουν, τουλάχιστον αυτό το διάστηµα, σε κάποια κράτηση για τους θερινούς µήνες.

Πρόκειται για µια εκ διαµέτρου διαφορετική εικόνα σε σχέση µε το σύνολο της αγοράς βραχυχρόνιας µίσθωσης, καθώς η ζήτηση (µε βάση το επίπεδο των κρατήσεων) φέτος κινείται αυξητικά κατά 230% έναντι του 2021.

Οι σηµαντικά αυξηµένες τιµές σε σχέση µε πέρσι, αλλά και το γεγονός ότι µεγάλη µερίδα ξένων επισκεπτών φαίνεται πως θα προτιµήσει φέτος τη διαµονή σε κάποιον από τους δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς της χώρας και όχι τόσο τα µεγάλα αστικά κέντρα είναι οι δύο βασικότεροι λόγοι για τις µέχρι σήµερα «χαµηλές πτήσεις» της αγοράς του κέντρου της Αθήνας.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της AirDNA, η οποία ειδικεύεται σε έρευνες βραχυχρόνιων µισθώσεων, ακόµα και στα πιο δηµοφιλή σηµεία του κέντρου, όπως το εµπορικό τρίγωνο ή το Κουκάκι, µέχρι τις αρχές Μαΐου ο αριθµός των κρατήσεων για το καλοκαίρι εµφανιζόταν κατά 16% και 26%, αντίστοιχα, χαµηλότερος σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό διάστηµα.

Συγκεκριµένα, στο εµπορικό τρίγωνο καταγράφονται µόλις 1.331 κρατήσεις, έναντι 1.590 πέρσι και 1.779 το 2019. Αντίστοιχα, στο Κουκάκι οι κρατήσεις δεν ξεπερνούν τις 553, έναντι 750 πέρσι το ίδιο διάστηµα και 957 το 2019. Η µεγαλύτερη πτώση από πέρσι, µε 67%, εντοπίζεται στις κρατήσεις στην περιοχή των Αµπελοκήπων (µόλις 79), από 238 το 2021 και 382 το 2019.

Στελέχη της AirDNA αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως κάτι φυσιολογικό και αποτελεί διεθνή τάση, καθώς σε όλα τα µεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης παρατηρείται το ίδιο φαινόµενο, δηλαδή του σχετικά χαµηλού αριθµού ξένων επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι (σε επίπεδο κρατήσεων) σε σχέση µε το πρόσφατο παρελθόν.

Η χαµηλή προσφορά καταλυµάτων και οι υψηλότερες τιµές όσων παραµένουν στην αγορά αποτελούν επιπρόσθετους λόγους που καθιστούν δυσκολότερη την επιστροφή των ξένων επισκεπτών σε αγορές όπως η Αθήνα.

Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, στο εµπορικό τρίγωνο ο αριθµός των καταλυµάτων φέτος διαµορφώνεται σε 1.928, αµετάβλητος από πέρσι, αλλά 9% χαµηλότερος από το 2019. Στο Κουκάκι λειτουργούν 792 καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης, από 894 πέρσι (-11%) και 1.122 το καλοκαίρι του 2019 (-29%). Συνολικά, στο κέντρο της Αθήνας λειτουργούν σήµερα 7.623 καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης έναντι 9.319 κατά το αντίστοιχο διάστηµα του 2019, µια πτώση της τάξης του 18%.

Αντίστοιχα, σε σχέση µε πέρσι, ο αριθµός έχει αυξηθεί κατά µόλις 2,5%, δείγµα της διστακτικότητας των ιδιοκτητών ακινήτων να επιστρέψουν στη βραχυχρόνια µίσθωση λόγω του γεγονότος ότι τα ενοίκια στη µακροχρόνια µίσθωση έχουν καταγράψει σηµαντική αύξηση.

Στα ύψη

Ακόµα ένας λόγος που ίσως εξηγεί την επιφύλαξη πολλών µεµονωµένων ιδιοκτητών να επιστρέψουν στη βραχυχρόνια µίσθωση είναι η πολύ µεγάλη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας τον τελευταίο χρόνο.

Με το να εκµισθώνουν το ακίνητό τους σε κάποιον εγχώριο ενοικιαστή για µεγάλο χρονικό διάστηµα, οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν να καταβάλλουν πολύ υψηλά ποσά για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που δεν είναι εφικτό στη βραχυχρόνια µίσθωση, στην οποία το κόστος αυτό το επωµίζεται ο εκµισθωτής και όχι ο φιλοξενούµενος.

Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι φέτος οι τιµές ανά διανυκτέρευση σε καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας εµφανίζονται ιδιαίτερα τσουχτερές σε σχέση µε πέρσι. Στις δηµοφιλείς περιοχές, µάλιστα, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 30%. Για παράδειγµα, στο Κουκάκι η αύξηση από πέρσι αγγίζει το 29%, σε 108 ευρώ/διανυκτέρευση για το φετινό καλοκαίρι έναντι 84 ευρώ πέρσι και µόλις 70,6 ευρώ το 2019.

Η τιµή, δηλαδή, σε σχέση µε το διάστηµα πριν από την πανδηµία εµφανίζεται υψηλότερη κατά 53%! Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε άλλα σηµεία του κέντρου, όπως π.χ. στον Νέο Κόσµο, όπου επίσης η αύξηση από πέρσι αγγίζει το 30%, σε 79,5 ευρώ από 61 ευρώ πέρσι και 54,5 ευρώ το 2019.

Στο Κολωνάκι, η µέση τιµή/διανυκτέρευση αγγίζει τα 140 ευρώ, όντας υψηλότερη κατά 32% από πέρσι και κατά 75% σε σχέση µε το 2019. Το κατά πόσο θα ανακάµψει η πορεία των κρατήσεων ή όχι θα φανεί τις αµέσως επόµενες εβδοµάδες και ιδίως µέχρι τα µέσα Ιουνίου. Αν η εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσαρµογές στην τιµολογιακή πολιτική ορισµένων καταλυµάτων, ιδίως αν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούµενη πληρότητα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ