Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βρυξέλλες: Κοντά σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η Ευρώπη θα αποφύγει τη «γελοιοποίηση», όπως είπαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες

Κοντά σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
μετά από τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι Ευρωπαίοι, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.

Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η Ευρώπη θα αποφύγει τη «γελοιοποίηση», όπως είπαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, καθώς εδώ και εβδομάδες παλεύουν να συμφωνήσουν. Διαφωνία και στο επίπεδο των ηγετών θα σήμαινε απόλυτη ταπείνωση μπροστά στον Πούτιν.

Πρακτικά, η λύση που θα προταθεί, και όπως λέγεται θα εγκριθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή την Κυριακή, είναι να απαγορευθούν μόνο οι εισαγωγές πετρελαίου που μεταφέρεται με πλοία και να συνεχιστούν για κάποιο διάστημα οι εισαγωγές μέσω αγωγών.

Αυτή η λύση μοιάζει βολική, καθώς η Ουγγαρία που μπλοκάρει το εμπάργκο όλο αυτό το διάστημα, παίρνει το ρωσικό πετρέλαιο μόνο μέσω αγωγών, καθώς δεν περιβάλλεται από θάλασσα, με αποτέλεσμα όλοι να είναι ικανοποιημένοι.

Ωστόσο, προκύπτουν διάφορα ζητήματα κυρίως ανταγωνισμού, καθώς με αυτή τη λύση οι Ούγγροι θα αγοράζουν φθηνό πετρέλαιο από τους Ρώσους και στη συνέχεια τα διυλιστήριά τους θα πωλούν προϊόντα που βασίζονται στο πετρέλαιο πολύ πιο ανταγωνιστικά στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία θα εισάγει πιο ακριβό πετρέλαιο λόγω του εμπάργκο.

Λύση σε αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη δοθεί.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ