Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αλεξανδρος Αυλωνίτης για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα 5 Ιουνίου και, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΗΕ, ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει τριπλή έκτακτη ανάγκη : από την κλιματική κρίση, την απώλεια οικοτόπων με συνέπεια την απειλή για εξαφάνιση εκατομμυρίων ειδών και την ρύπανση που δηλητηριάζει αέρα, γη και νερό.

Για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα τέτοιο οικοσύστημα, τον Ερημίτη στη Βόρεια Κέρκυρα, ο οποίος χρήζει προστασίας, ανάδειξης και διαφύλαξης για τις επόμενες γενιές, συναντηθήκαμε χθες στον Άγιο Στέφανο Σινιών, μετά από πρόσκληση του  συλλόγου «Ερημίτης Πλους». Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε, ακόμη μια φορά, από επιστήμονες για την βιοποικιλότητα της περιοχής, την οικονομία του περιβάλλοντος και την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στις τοπικές κοινωνίες, τη διασύνδεση με τη φύση και την παγκόσμια στροφή στον τουρισμό, στη διασκέδαση, στην επένδυση των χρημάτων σε δράσεις που έχουν ως στόχο την «πράσινη μετάβαση».

Σε έναν πλανήτη που προ πολλού κραυγάζει για βοήθεια, ουδείς δικαιούται στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης ή του οποιουδήποτε στυγνού και πρόσκαιρου οικονομικού συμφέροντος να αδιαφορεί. Πολύ χρήσιμα τα στοιχεία για την ανάγκη διάσωσης της ποσειδωνίας, των υποθαλάσσιων δασών μας, τα οποία απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή οξυγόνου. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που δαπανώνται για τη συντήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων και οικοτόπων επιστρέφουν υπερπολλαπλάσια στην τοπική οικονομία των χωρών. Ιδιαίτερα ελκυστική η παρουσίαση του οράματος των ανθρώπων του Ερημίτης Πλους για τη μελλοντική διαχείριση και τις χρήσεις στο πανέμορφο οικότοπο της Βόρειας Κέρκυρας.

Είμαι σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό τους με όλες μου τις δυνάμεις, μη παραβλέποντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια στον αγώνα για τη διάσωση του Ερημίτη.

Στον Ερημίτη σήμερα, στο Άλσος της Γαρίτσας χθες, στην προστασία των ακτών και των παραλιών μας πάντα. Αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων με φιλικές για το περιβάλλον μεθόδους, στην καθημερινότητα και στο μέλλον μας, για μια Κέρκυρα που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, πράσινη, καθαρή, περιβαλλοντικά βιώσιμη, προσιτή και ελκυστική.

Ουδείς δικαιούται να μιλά για προστασία περιβάλλοντος αν δεν ενώσει τη φωνή του, αν δεν εναντιωθεί σε όλες αυτές τις πρακτικές που καθημερινά τραυματίζουν το κερκυραϊκό περιβάλλον.  Όλοι θα κριθούμε στο τέλος από τις πράξεις και τις παραλείψεις μας, από την παρουσία ή την ηχηρή απουσία μας από τους αναγκαίους αγώνες.

Ας είναι, λοιπόν, η σημερινή ημέρα, ημέρα αφύπνισης για την «τριπλή, έκτακτη ανάγκη της Γης» κι ας αντιληφθούμε, όσο έχουμε ακόμη χρόνο, την ανάγκη να κατευθυνθούμε σε μια κοινωνία και μια οικονομία συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον και βιώσιμη, δίνοντας ελπίδα στον τόπο μας και στις γενιές που ακολουθούν.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ