Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σύνοδος Κορυφής: Στην ατζέντα των «27» η διεύρυνση της Ένωσης – Κοινό μέτωπο Μητσοτάκη και Ντράγκι για την ενέργεια

Προς έγκριση η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία

Μια ευρεία βεντάλια ζητημάτων πραγματοποιείται η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βλακανίων
, ενώ το απόγευμα, στις 16:00, θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και οι συνέπειες του πολέμου, με βασική την επισιτιστική κρίση.

Όπως όλα δείχνουν, οι ηγέτες της ΕΕ θα αποδώσουν τελικά το «καθεστώς υποψήφιας χώρας» στην Ουκρανία, αλλά και στη Μολδαβία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, την Πέμπτη. Βέβαια πολλές εθνικές κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι η όλη διαδικασία «μπορεί να διαρκέσει 15 έως 20 χρόνια» μέχρι την πλήρη ένταξη των δύο χωρών.

Μητσοτάκης: Χρονικό ορόσημο το 2033 για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Προσερχόμενος στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ευκαιρία επανεκκίνησης της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα «θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τεθει ως χρονικό ορόσημο το 2033 προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

Μητσοτάκης – Ντράγκι θα θέσουν εκ νέου αίτημα για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας χθες, το οποίο, διήρκεσε δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου), οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ