Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Το πόρισμα – κόλαφος για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και η πρόταση για παραπομπή δικαστών στο εδώλιο

Την παραπομπή του Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο εισηγήθηκε η αντεισαγγελέας του Άρειου Πάγου – Πρότεινε να καθίσουν στο εδώλιο οι Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης

Με ταχείες διαδικασίες αναμένεται το επόμενο διάστημα η έκδοση του οριστικού και αμετάκλητου βουλεύματος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών για το περιβόητο «Ρασπούτιν-gate», με πρωταγωνιστή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ήδη με μια πολυσέλιδη πρόταση, η οποία αριθμεί άνω των 300 σελίδων, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή εισηγήθηκε την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο για το κακούργημα και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

papaggelopoulos

Ταυτόχρονα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να βρεθούν στο εδώλιο η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης για την τέλεση του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Παράλληλα, ωστόσο, η κυρία Μετσοβίτου-Φουρλή εισηγήθηκε να αρχειοθετηθεί η υπόθεση ως προς το σκέλος των καταγγελιών του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και, συνεπώς, να μην υπάρξει κατηγορία για κανέναν από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση Ιωάννη Φιλιππάκη, Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα, ούτε και για τον εκδότη και δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, που είχε απολογηθεί για σειρά δημοσιευμάτων του. Η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική για το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να την υιοθετήσει ή όχι εξετάζοντας διεξοδικά τα στοιχεία της σχηματισθείσας δικογραφίας.

Τι αφορούν οι κατηγορίες

Η κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας που αποδίδεται στους πρώην εισαγγελείς Διαφθοράς αφορά το σχέδιο εμπλοκής των δέκα πολιτικών προσώπων με τη διαβίβαση αμελλητί της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 και τη μη αποστολή της μηνυτήριας αναφοράς των κ.κ. Λοβέρδου, Κεγκέρογλου και Χριστοφιλοπούλου, που αφορούσε τους τότε υπουργούς Α. Ξανθό και Π. Κουρουμπλή. Η πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας αφορά πιέσεις που φέρονται να ασκήθηκαν στον Κων. Φρουζή και άλλους ελεγχομένους για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και στους προστατευόμενους μάρτυρες, προκειμένου να κατονομάσουν συγκεκριμένα πρόσωπα ως αποδέκτες δωροδοκιών της Novartis. Επιπλέον, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις που φέρεται να έκανε στο έργο των εισαγγελέων Ράικου, Αθανασίου και Τσατάνη.

Στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αποδίδεται από την εισαγγελέα ότι, κατόπιν πειθούς, προτροπών και παραινέσεων προς τους εισαγγελείς Διαφθοράς, τους έπεισε να διαπράξουν σειρά αξιόποινων πράξεων. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, «ανεξάρτητα βέβαια από τους ευνόητους λόγους και τις επιδιώξεις που ο ίδιος προσωπικά αποσκοπούσε και απέβλεπε, οι συγκατηγορούμενοί του εισαγγελείς όφειλαν να επιδείξουν ιδιαίτερα αυξημένη επιφύλαξη και απεριόριστη προσοχή έναντι οιουδήποτε, προτάσσοντας το υπηρεσιακό καθήκον και τη δικαστική τους συνείδηση, στοιχεία που αποτελούν τον γνώμονα και τον ακρογωνιαίο λίθο της υπηρεσιακής καθαρότητας κάθε εισαγγελικού και δικαστικού λειτουργού».

300 σελίδες και άνω η πρόταση της Ελένης Μετσοβίτου-Φουρλή για την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης

Παράλληλα, ζητείται η παραπομπή του για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, καθώς φέρεται πως, δρώντας αυτοτελώς, μόνος του, χωρίς τη συμμετοχή άλλων, παρενέβη μη νόμιμα, με περισσότερες πράξεις του συνδεόμενες με ενότητα δόλου, στο έργο της Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις των εισαγγελέων Ράικου, Τσατάνη και Αθανασίου, υποδεικνύοντας συγκεκριμένους δικονομικούς χειρισμούς σε υποθέσεις που ερευνούσαν, με σκοπό να ωφελήσει ή να βλάψει κάποιον. Συγκεκριμένα, στον εισαγγελέα Αθανασίου φέρεται να παρενέβη κατά του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, απαιτώντας να βρεθούν στοιχεία εναντίον του, καθώς και κατά των επιχειρηματιών Ιωάννη Αλαφούζου και Ανδρέα Βγενόπουλου.

Τι λέει για τους εισαγγελείς

Στους εισαγγελείς Διαφθοράς αποδίδεται πως επέλεξαν από κοινού στοχευμένα τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους έθεσαν αρχικά σε προνομιακό καθεστώς και ακολούθως τους χαρακτήρισαν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ενώ τους διατήρησαν στη συνέχεια σε καθεστώς προστασίας, χωρίς να συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου, με σκοπό να τους παρασχεθεί ασυλία που δεν δικαιούνταν, προκειμένου με τις αναξιόπιστες και καθοδηγούμενες από τους ίδιους καταθέσεις τους να καταστούν αδίκως κατηγορούμενα τα πολιτικά πρόσωπα.

«Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων αποτελούν αντικείμενο υποδείξεων και συνεργασίας με τους κατηγορουμένους και, ανάλογα με τα πρόσωπα που επέλεγαν να ενοχοποιήσουν, γίνονταν οι αναφορές σε συγκεκριμένους πολιτικούς, τους έδιναν, δε, πληροφορίες, έγγραφα και στοιχεία της δικογραφίας, με βάση τα οποία διαμόρφωναν το περιεχόμενο των καταθέσεών τους, που δεν είχαν στην κατοχή τους, αφού ήταν κατασχεμένα, με σκοπό να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους και να ενδυναμωθούν οι κατηγορίες κατά των πολιτικών προσώπων που είχαν στοχοποιηθεί», καταλήγει η εισαγγελέας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ