Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Οι G7 κλιμακώνουν την πίεση στη Ρωσία – Κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που έγινε γνωστό ότι η Ρωσία προχώρησε στην πρώτη αθέτηση πληρωμής εξωτερικού χρέους εδώ και δεκαετίες

Η Ομάδα των Επτά (G7) θα δεσμευτεί την Τρίτη σε ένα νέο πακέτο συντονισμένων ενεργειών που αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
και, παράλληλα, θα οριστικοποιήσει τα σχέδια για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα.

«O διπλός στόχος των ηγετών της G7 ήταν να στοχεύσουν άμεσα στα έσοδα του Πούτιν, ιδίως μέσω της ενέργειας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουν τις δευτερογενείς επιπτώσεις και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της συνόδου, σύμφωνα με το Reuters.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που έγινε γνωστό ότι η Ρωσία προχώρησε στην πρώτη αθέτηση πληρωμής εξωτερικού χρέους εδώ και δεκαετίες.

Οι χώρες της G7, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, είναι αποφασισμένες να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία χωρίς να υποδαυλίσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Το πλαφόν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στο Κρεμλίνο, μειώνοντας παράλληλα τις τιμές της ενέργειας.

Οι ηγέτες της G7 θα αναλάβουν επίσης μια «άνευ προηγουμένου, μακροπρόθεσμη δέσμευση για την ασφάλεια να παράσχουν στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη όσο χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης παροχής προηγμένων όπλων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει σκληρά τη ρωσική οικονομία και τα νέα μέτρα έχουν στόχο να στερήσουν περαιτέρω το Κρεμλίνο από έσοδα από το πετρέλαιο. Οι χώρες της G7 θα συνεργαστούν με άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας – για να περιορίσουν τα έσοδα του Πούτιν, σύμφωνα επίσημο με τις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ