Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Το παρασκήνιο για το «ρουά ματ» της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ – Όλες οι κινήσεις Μητσοτάκη και Δένδια

Ο πρωθυπουργός και η ελληνική διπλωματία έχουν διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα και έχουν λάβει πολυεπίπεδη συμπαράσταση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Υψηλή ικανοποίηση υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τη ρητή και χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις αναφορά στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής και για την πλήρη συμπαράσταση των «27» στην Ελλάδα – και φυσικά στην Κύπρο. Η ελληνική διπλωματία είχε εργαστεί εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες, από υπηρεσιακό επίπεδο στο υπουργείο Εξωτερικών μέχρι το επίπεδο του πρωθυπουργού, προκειμένου να καταδείξει την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους που αυτή κρύβει για τη σταθερότητα και τη συνοχή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Μεταστρέψαμε και χώρες που δεν ήταν παραδοσιακά κοντά στις θέσεις μας», τονίζει στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού.

mitsotakis

Όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδρίασε την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η Αγκυρα είναι εκείνη που πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να μειωθεί η ένταση στην ευρύτερη περιοχή μας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες, επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο συμπερασμάτων και συνεχίζει: «Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρώμη

Νωρίτερα, πίσω από τις «κλειστές πόρτες» της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στις ενέργειες και στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, κάνοντας μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που είχε κάνει από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Ο Eλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης και εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είχε προηγηθεί, δε, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Ρώμη και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, όπου φάνηκε να υπάρχει συναντίληψη σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τη χώρα μας, από την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ανάγκη για αποφασιστική δράση της Ε.Ε. για το Eνεργειακό, με την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, ορισμένες κινήσεις που γίνονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δείχνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στη μεγάλη «γειτονιά» μας, κυρίως ως ενεργειακού κόμβου, ιδίως, δε, μέσα στις συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο παρατεταμένος πόλεμος.

«Μεταστρέψαμε και χώρες που δεν ήταν παραδοσιακά κοντά στις θέσεις μας», τονίζει στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού

Στη Γερουσία των ΗΠΑ, κατά την ακροαματική διαδικασία για την έγκριση του διορισμού του Τζέφρι Πάιατ στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, ο Αμερικανός τέως πρέσβης στην Αθήνα τόνισε πως «είμαι περήφανος που συνεργάστηκα με τις ελληνικές κυβερνήσεις για να βοηθήσω το κράτος αυτό να γίνει ηγέτιδα σύμμαχος χώρα στην προώθηση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και των (ενεργειακών) οδών στην Ευρώπη».

Σε άλλη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, υποστήριξε πως «οι επιφυλάξεις που εκφράζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν» και ήταν κάθετα αντίθετος στην ιδέα οποιωνδήποτε ανταλλαγμάτων από την Ουάσινγκτον προς τον Ερντογάν για να αποσπάσει το «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας. «Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες Δημοκρατίες», υπογράμμισε.

Ο άξονας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας

Σε ένα άλλο επίπεδο, το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) σε μελέτη που δημοσίευσε αναφέρεται εκτενώς στον άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια και καλεί τον Τζο Μπάιντεν «να αποφύγει να εγκρίνει την πώληση σύγχρονων F-16 μαχητικών αεροσκαφών και τον εξοπλισμό εκσυγχρονισμού τους στην Τουρκία έως ότου και μόνο αν η Άγκυρα ξεκινήσει να επιδεικνύει πιο συνεργατική συμπεριφορά, κυρίως με το να αποκλιμακώσει στην πράξη τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά».

Οι ενέργειες Μητσοτάκη, η ξεκάθαρη αναφορά των Ευρωπαίων και οι φιλελληνικές τοποθετήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Με αυτά τα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Τρίτη στη Μαδρίτη για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με ξένους ηγέτες, όπως με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν πηγαίνουμε στο ΝΑΤΟ με σκοπό να στοχοποιήσουμε κανέναν, ωστόσο, αν ο κ. Ερντογάν θέσει οποιοδήποτε θέμα, θα λάβει την αρμόζουσα απάντηση», επισημαίνει στα «Π» συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται σε αυτό με ηγέτες της ευρωπαϊκής ηπείρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, την Τρίτη 5 Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ