Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βουλή: Ο Νομοθετικός «πυρετός» του Ιουλίου – Οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης

Η νομοθετική ατζέντα περιλαμβάνει πολλά και κρίσιμα νομοσχέδια, όταν μάλιστα πρόκειται για το τελευταίο καλοκαίρι πριν τις εθνικές εκλογές.

Αυλαία στο νομοθετικό έργο αποφάσισε να ρίξει η κυβέρνηση κατά τις 28 Ιουλίου, όπου και ολοκληρώνονται οι εργασίες του Κοινοβουλίου για την τρέχουσα Σύνοδο.

Φέτος η Βουλή δεν θα προχωρήσει στην συγκρότηση θερινών τμημάτων ,αλλά θα διακόψει τις εργασίες της από τις 28 Ιουλίου ως τα τέλη Αυγούστου. Ίσως και αρχές Σεπτεμβρίου, που θα ανοίξει για την επόμενη Κοινοβουλευτική περίοδο, καλώς εχόντων των… εξελίξεων!

Η απόφαση για την μη συγκρότηση των θερινών τμημάτων πάρθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου στη λογική πως δεν θα πρέπει να δοθεί στους βουλευτές η αίσθηση της χαλάρωσης, ιδίως τις προσεχείς εβδομάδες που θα κληθούν να ψηφίσουν πολύ σημαντικά νομοσχέδια.

Η νομοθετική ατζέντα περιλαμβάνει πολλά και κρίσιμα νομοσχέδια, όταν μάλιστα πρόκειται για το τελευταίο καλοκαίρι πριν τις εθνικές εκλογές.

Όπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες «δεν δικαιολογείται η χαλαρότητα». Ωστόσο στη Βουλή θα έρθουν προς συζήτηση και ψήφιση τα απολύτως απαραίτητα και κρίσιμα νομοθετήματα που κρίνονται απαραίτητα για την ολοκλήρωση του επιτελικού κράτους.

Νομοθετικός προγραμματισμός

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας,  το οποίο προκαλεί ήδη σειρά αντιδράσεων στις διοικήσεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από 5 έως 8 Ιουλίου το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ 12-14 του μήνα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Μάλιστα αύριο Τετάρτη, η Νίκη Κεραμέως θα έχει την τελική τηλεδιάσκεψη με τους βουλευτέςτης ΝΔ, ώστε να τους ενημερώσει για τις αλλαγές και τις προσθήκες που έχουν γίνει επί του νομοσχεδίου.

Επίσης, αύριο το μεσημέρι οι γαλάζιοι βουλευτές θα έχουν τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για το νομοσχέδιο που αφορά «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών».

Σε αυτό το νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων και για τον έλεγχο προεκλογικών δαπανών για κόμματα & αιρετούς.

Ήδη έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το ερανιστικό με πολλές διατάξεις αλλά και τροπολογίες του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ένα «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την απόδοση βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης και την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τροποποιήσεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και του Οργανισμού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επείγουσες φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».

Προς επεξεργασία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είναι ήδη το σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει τις  «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας» το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Την επόμενη Δευτέρα εισέρχεται στις επιτροπές της Βουλής προς συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή των τελωνειακών διαδικασιών και των δασμολογικών ρυθμίσεων.

Μέσα Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί και το σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, που αφορά στην «Εφαρμογή των διατάξεων της περί παροχής εξ αποστάσεως εργασίας με τηλεργασία μετά από αίτηση του εργαζομένου».

Σκοπός της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης είναι ο καθορισμός των παθήσεων, των νοσημάτων ή των αναπηριών εργαζομένων που μπορούν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί αν εργάζονται, για όσο χρόνο διαρκεί ο κίνδυνος αυτός, μέσω τηλεργασίας και όχι στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, με την προϋπόθεση ότι τα καθήκοντά τους δύνανται να εκτελούνται εξ αποστάσεως.

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Ιουλίου θα παραμείνει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που θα ανοίξει το θέμα για το «Εθνικό Σύστημα επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικων και πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων».  Το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα ζητήματα της επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων και της φιλοξενίας αυτών σε δομές που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας και υλοποιούν δράσεις κοινωνικής ένταξης αναμένεται να αποτελέσει έντονο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, μετά τις 15 Ιουλίου θα έρθει στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας που αφορά «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Το νομοσχέδιο έχει στόχο να αναμορφώσει το πλαίσιο για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και την διαμόρφωση ενός δικαιϊκού πλαισίου ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις για ιατρική υποβοήθηση στην τεκνοποιία.

Παράλληλα, περιλαμβάνει διάταξη για την επιλογή αλλαγής φύλου θεσπίζοντας ένα νομικό πλαίσιο, ικανό να διασφαλίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων και να εξασφαλίσει την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητας τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα έρθει διάταξη που θα αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ