Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επίσκεψη Υπ. Υποδομών & Μεταφορών Κ. Καραμανλή στην Κέρκυρα

Στ. Γκίκας: «Όσα εξαγγείλαμε σήμερα για την Κέρκυρα δεν έχουν Προηγούμενο. Μιλάμε με Έργα»

Σε σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανου Γκίκα.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και Φορείς, ο κ. Καραμανλής έδωσε στοιχεία για την υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων υποδομής.

Συγκεκριμένα:

  • Το Έργο Ύδρευσης της Νήσου Κέρκυρας (έργο των Φραγμάτων) ύψους 170 εκατ. Ευρώ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα περάσει από την Διυπουργική Επιτροπή για να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του. Σημειώνεται ότι το έργο δεν είναι ανταποδοτικό, που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνονται ούτε οι Κερκυραίοι πολίτες, ούτε η ΔΙΑΔΕΥΑΚ.
  • Τον Ιούλιο υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου για την ΕΑΝ Χρυσηίδας, που αφορά στην ύδρευση της Πόλης της Κέρκυρας, ύψους 22 εκατ. Ευρώ.
  • Το έργο της αφαλάτωσης Κακόντραφος και Νεοχωρακίου, ύψους περίπου 20 εκατ. Ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα η δημοπράτησή του. Μετά δε την ολοκλήρωση του έργου, η λειτουργία – διαχείρισή του θα ενταχθεί στο μεγάλο Έργο Ύδρευσης της Νήσου Κέρκυρας (ΣΔΙΤ).
  • Στο πλαίσιο του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ) για την βελτίωση των επικίνδυνων θέσεων που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα συνεργαστεί με το Υπουργείο για την άμεση υλοποίηση έργων ύψους άνω των 11 εκατ. Ευρώ στην Κέρκυρα, ενώ συνολικά η Περιφέρεια θα λάβει 32 εκατ. Ευρώ. Το ΠΕΒΟΑ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, έχουν ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Μεταφορών» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τα έργα αναβάθμισης – κατασκευής των λιμένων Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών, Οθωνών και Μαθρακίου, ύψους άνω των 25 εκατ. Ευρώ. Φορέας υλοποίησης θα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
  • Επιπλέον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χρηματοδοτήσει με 1 εκατ. Ευρώ την ωρίμανση των μελετών για την δημιουργία οδικού άξονα Βορρά – Νότου, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τις τέσσερις παρακάμψεις, οι μελέτες των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης (παράκαμψη Μπενιτσών 100%, παράκαμψη Βρυώνη 95%, παράκαμψη Σκριπερού και Αργυράδων προς άμεση δημοπράτηση).   

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου να επισκεφθεί την Κέρκυρα. Είναι μία από τις σημαντικότερες επισκέψεις Υπουργών στο νησί μας, αφού ο κ. Καραμανλής παρουσίασε ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων, συνολικής αξίας περίπου 250 εκατ. Ευρώ.

Πρόκειται για το προϊόν στενής συνεργασίας 2,5 χρόνων, όπου προσπαθήσαμε να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα και να διασφαλίσουμε τα κονδύλια για έργα υποδομής με τα οποία θα ξεπεραστούν πολλά προβλήματα και θα δημιουργηθούν άκρως απαραίτητες, σύγχρονες υποδομές στο νησί μας, όπως είναι η ύδρευση της Κέρκυρας. Θυμίζω ότι όλα ξεκίνησαν το Φθινόπωρο του 2019 με την Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας επιτακτικά την επανένταξη του έργου των Φραγμάτων. Μετά από 2,5 χρόνια εργώδους προσπάθειας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε επίσημα, την έναρξη του μεγάλου αυτού έργου.

 Όπως επεσήμανε και ο κ. Καραμανλής, με αυτά τα έργα θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας το χθες και να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Επίσης, ο Υπουργός κατέγραψε τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν η Περιφέρεια και οι τέσσερις Δήμοι, ώστε να ληφθούν υπόψη στον περαιτέρω προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την πρόσφατη έγκριση της χρηματοδότησης της ανακατασκευής του Σχολείου Βελονάδων, όπου θα στεγαστεί το Ειδικό Σχολείο της Βόρειας Κέρκυρας, ύψους 200.000 Ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η ΚΤΥΠ Α.Ε. και το έργο δημοπρατείται τον Ιούλιο. Επιπλέον υπενθυμίζω ότι οι Δήμοι της Κέρκυρας έλαβαν  1,5 εκατ. Ευρώ (από 500.000 Ευρώ κάθε Δήμος) για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών του 2020. Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά.

Εν κατακλείδι, η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στην Κέρκυρα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παραμένει στα λόγια και στις υποσχέσεις, αλλά μιλάει με έργα!»

Στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, Γιώργος Μαχειμάρης, Κώστας Λέσσης και Σπύρος Βλαχόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Κώστας Ζορμπάς και Μανώλης Ορφανουδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μουζακίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΟΛΚΕ, Σπύρος Ζερβόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Γιάννης Μεταλληνός κ.α.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ