Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η συνάντηση του Ερντογάν με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας

Ποιες οι προσδοκίες του Τούρκου προέδρου

Ξεκίνησε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στο πλαίσιο του συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

 Ο Ερντογάν συναντά τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, και τη Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Άντερσον, στη Μαδρίτη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το τουρκικό βέτο για την ένταξη των δύο χωρών της βόρειας Ευρώπης στο ΝΑΤΟ.

 Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στους χώρους όπου φιλοξενείται η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας, στην ισπανική πρωτεύουσα.

Η Τουρκία θέτει εμπόδια στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επειδή τις κατηγορεί ότι φιλοξενούν μαχητές της κουρδικής οργάνωσης PKK, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική».

 Ερντογάν: Από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θέλουμε πράξεις, όχι άδεια λόγια

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και είπε ότι «θα συναντηθούμε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, τον πρόεδρο της Φινλανδίας και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Θα δούμε πού βρίσκονται. Θέλουμε πράξεις, όχι άδεια λόγια», πρόσθεσε.

 «Η βασική μας προσδοκία αυτήν τη στιγμή είναι η άνευ όρων αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει το ΝΑΤΟ. Ανήκουμε στην Ατλαντική Συμμαχία εδώ και 70 χρόνια, η Τουρκία δεν είναι τυχαία μέλος του ΝΑΤΟ. Αν η Σουηδία και η Φινλανδία είναι να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τις ανησυχίες της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», πρόσθεσε.

 Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα δείξει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ «έγγραφα και οπτικό υλικό που αποδεικνύουν την υποκρισία των συνομιλητών» του σε ό,τι αφορά «κουρδικές τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το PKK, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού και το FETO, του Φετουλάχ Γκιουλέν.

 Ακόμη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «απόψε ή αύριο».

 «Μίλησα σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, εξέφρασε την επιθυμία για συνάντηση σήμερα το βράδυ ή αύριο. Είναι πιθανό», δήλωσε. 

Με ανακοίνωση από το Σλος Ελμάου, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, όπου η Συμμαχία θα συζητήσει τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει το θέμα της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, η οποία έχει επιφέρει αμερικανικές κυρώσεις, και το αίτημα για την αγορά 40 F-16 και πακέτων εκσυγχρονισμού τους, καθώς και διμερή θέματα.

 «Η πιο σημαντική συζήτηση με τις ΗΠΑ είναι το θέμα των F-16. Αυτό παραμένει στο τραπέζι, αλλά εδώ υπάρχουν παρακωλυτικές τακτικές», είπε. 

Ερντογάν: Μου είναι αδύνατο να συναντήσω τον Μητσοτάκη

Κατά τις σημερινές δηλώσεις, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συνάντηση στη Μαδρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μου είναι αδύνατο να συναντήσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε κλείσει την πόρτα σε αυτό», είπε.

 Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Δεν αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε το προηγούμενο Σάββατο ότι δεν έγιναν ουσιαστικά βήματα για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έπρεπε να κάνουν ειλικρινή και ουσιαστικά βήματα αναφορικά με το καταφύγιο που προσφέρουν σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

 Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του και να μην επανέλθουν εκ νέου μετά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

 Ο Ερντογάν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, στην οποία είχε μεταφέρει ότι δεν υπήρξε αλλαγή στάσης από τη Στοκχόλμη αναφορικά με PKK και YPG και ότι η χώρα της δεν έχει κάνει ακόμη ουσιαστικά βήματα με στόχο να αμβλύνει τις ανησυχίες της Τουρκίας. Επανέλαβε επίσης τις προσδοκίες της Άγκυρας για άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

 

 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ