Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ηλίας Νικολακόπουλος: Δεν πρόλαβε να βουτήξει και έπαθε ανακοπή – «Ακούσαμε την σύζυγό του να καλεί σε βοήθεια»

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις στιγμές αγωνίας στο Αχλάδι Σύρου

Σοκ στον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο προκάλεσε η είδηση θανάτου του εκλογικού αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου.

Ο υπάλληλος του εστιατορίου στην παραλία Αχλάδι της Σύρου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ομότιμος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ένας από τους πιο γνωστούς δημοσκόπους στη χώρα μας, περιέγραψε τα όσα εκτυλίχθηκαν στην παραλία λίγο πριν ο Ηλίας Νικολακόπουλος υποστεί ανακοπή καρδιάς.

«Ήταν πελάτης μας ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Σήμερα είχαν έρθει για φαγητό με την σύζυγό του και την παρέα του και αύριο θα έφευγαν από την Σύρο. Έκατσαν στο κατάστημα, δεν είχαν φάει, δεν είχαν παραγγείλει, πήγαν κατευθείαν στη θάλασσα» λέει στο newsit.gr ο Κώστας και συνεχίζοντας συμπληρώνει: «Μετά από περίπου 10 λεπτά ακούσαμε την σύζυγό του που καλούσε σε βοήθεια και τρέξαμε να βοηθήσουμε».
Ο ίδιος μαζί με άλλα δύο άτομα, όπως αναφέρει βούτηξαν μέσα στη θάλασσα και προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον Ηλία Νικολακόπουλο. «Τον είδαμε μέσα στη θάλασσα. Εγώ με άλλους δύο ανθρώπους τον βγάλαμε έξω από το νερό. Τον τοποθετήσαμε σε μια προβλήτα που υπάρχει και εγώ αμέσως έτρεξα να καλέσω το ΕΚΑΒ. Την ώρα που τον βγάλαμε δεν μπορούσα να καταλάβω αν είχε τις αισθήσεις του ή όχι. Έμειναν εκεί οι άλλοι δύο κύριοι, από τους οποίους ο ένας είχε ιατρικές γνώσεις και προσπαθούσε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες».

«Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα και ξαφνικά που σχεδόν δεν καταλάβαμε τίποτα. Ήρθε γύρω στις 12:30 μια παρέα ατόμων, δυο κυρίες συνοδευόμενες από δυο κυρίους. Ο ένας από αυτούς άφησε τα πράγματά του να τα τακτοποιήσει η γυναίκα του και μπήκε στη θάλασσα για να κολυμπήσει. Οι γυναίκες δεν πρόλαβαν καν να απλώσουν τις πετσέτες τους όταν κατάλαβαν πως κάτι κακό είχε συμβεί αφού ο άνθρωπος ήταν αναίσθητος στο νερό», λέει επιχειρηματίας της παραλίας στο protothema.gr.

Στη συνέχεια όπως λέει ένας γιατρός, που βρισκόταν στην ίδια παραλία, του έδωσε τις πρώτες βοήθειες όμως δυστυχώς ο Ηλίας Νικολακόπουλος κατέληξε.

«Ένας γιατρός λουόμενος τού έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Για τουλάχιστον 20λεπτά του έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (κάρπα) έβγαλε αρκετό νερό και είπαν πως βρήκαν λίγο σφυγμό. Στο μεταξύ ήρθε το ασθενοφόρο και τον παρέλαβε. Οι δικοί του άνθρωποι είπαν στο γιατρό πως είχε πρόβλημα με την καρδιά του», εξηγεί.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και έγινε προσπάθεια ανάνηψης από τους διασώστες και επιτόπου και σε όλη τη διαδρομή έως το νοσοκομείο Σύρου, όπου διακομίστηκε. Δυστυχώς, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν και πιστοποίησαν τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ, αυτό έλαβε κλήση στις 14.21 για λουομενο χωρίς αισθήσεις και στις 14.28, δηλαδή επτά λεπτά αργότερα, το ασθενοφόρο βρισκόταν στην παραλία Αχλάδι. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης με απινιδωτη, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

Η διαδρομή του κορυφαίου εκλογολόγου

Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις, οι προβλέψεις και οι αναλύσεις των exit poll τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι άμεσα συνδεδεμένα με την παρουσία του Ηλία Νικολακόπουλου του πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή, που έφυγε πρόωρα από την ζωή σήμερα το μεσημέρι στη Σύρο.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος έπαθε ανακοπή ενώ κολυμπούσε στην θάλασσα υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ήταν πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για την διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιμελήθηκε και τη  διαδικασία της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα από την βάση.

Διατηρούσε γραφείο στην Κουμουνδούρου και ήταν ένας από τους πιο συχνούς συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχαιρε της εκτίμησης όλων των συναδέλφων του καθώς ήταν από τους πρωτοπόρους στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων, ενώ δεν δίσταζε να ζητήσει συγνώμη όταν έπεφτε έξω στις προβλέψεις του.

Οι περισσότεροι τον αποκαλούσαν «γκουρού», καθώς οι απόψεις του διαμόρφωναν το κλίμα πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ήταν  πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).


Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Mαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάνη. Από 1975 έως το 1996 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως κύριος ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο ΑΠΘ (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως λέκτορας και από το 2003 ως καθηγητής) και διετέλεσε επί οκτώ χρόνια υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Από το 1984 έως το 2022 δημοσίευσε επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40.

Κατά καιρούς συνεργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma). Επί σειρά ετών και από τη δεκαετία του 1990 συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες (με κυριότερα «Τα Νέα») και διατηρούσε την εκπομπή ιστορικού περιεχομένου «Στο Κόκκινο».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ