Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνάντηση του προέδρου της Aocta Σπύρου Χαλικιόπουλου στα γραφεία του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας με τον Πρόεδρο του Corfu Mountain Trail Βασίλη Αλαμάνο

Την Τρίτη 28 Ιουνίου ο Πρόεδρος Aocta κύριος Σπύρος Χαλικιόπουλος υποδέχτηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας τον Πρόεδρο του Corfu Mountain Trail κύριο Βασίλη Αλαμάνο ύστερα από πρόσκληση που απέστειλε ο πρώτος .

Ο Πρόεδρος του AOCTA ενημέρωσε τον κύριο Αλαμάνο πως η συνάντησή τους πραγματοποιείται στα πλαίσια  της προσπάθειας των Πέντε  Βασικών Τουριστικών Φορέων της Κέρκυρας – του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας AOCTA, του Σωματείου Διπλωματούχων ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, της  Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας , της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών καταλυμάτων Κέρκυρας και της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας- για επέκταση της τουριστικής σεζόν της Κέρκυρας κατά τους Χειμερινούς μήνες, με προώθηση του εναλλακτικού και του θεματικού τουρισμού και δημιουργία  ενός καλεντάρι μέσω του οποίου θα γνωστοποιούνται δραστηριότητες, δράσεις και εκδηλώσεις στο νησί και θα δίνεται έτσι κίνητρο επίσκεψής του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το project αυτό ξεκίνησε τα τέλη του 2021 από τους Πέντε Βασικούς Τουριστικούς φορείς της Κέρκυρας  και στην προσπάθεια αυτή καλούνται να συνεργαστούν μαζί ο Δήμος , η Περιφέρεια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η FRAPORT, ο  ΟΛΚΕ ,το Εμπορικό Επιμελητήριο , Πολιτιστικά και Αθλητικά σωματεία, το  Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Φιλαρμονικές, χορωδίες, σχολές χορού, έμποροι, εστιάτορες κ.α. Προϋπόθεση της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος είναι όλοι να δράσουν  με γνώμονα το συμφέρον του νησιού και της τοπικής κοινωνίας.

Οι πέντε βασικοί φορείς τουρισμού αποζητούν μια ανοιχτή και ευέλικτη συνεργασία με όλους με κοινές προσπάθειες σε όλους τους τομείς και γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Εν συνεχεία ο κύριος Χαλικιόπουλος ζήτησε  από τον κύριο Αλαμάνο μια ενημέρωση σχετικά με το έργο του Corfu Mountain Trail, τις δράσεις του, τους δρομικούς αγώνες που διοργανώνει και τις  δυνατότητες διοργάνωσης αγώνων μελλοντικά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν αθλητές από όλο τον κόσμο, επιφέροντας κέρδος για το νησί, τόσο οικονομικό όσο και διαφημιστικό.

Ο κύριος Αλαμάνος αρχικά έκανε μια αναδρομή  στην ιστορία του Corfu Mountain Trail   από την ίδρυσή του έως σήμερα και στους αγώνες που διοργανώνει επί σειρά ετών στο νησί μας. Εν συνεχεία ενημέρωσε πως  στα πλαίσια επίτευξης του σκοπού τους για την οργάνωση κορυφαίου επιπέδου αθλητικών εκδηλώσεων, η Corfu Mountain Trail  βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το UTMB® Group και το  The Ironman Group ώστε να πραγματοποιηθεί  αρχής γενομένης από το έτος 2024 σειρά διεθνών αθλητικών αγώνων. Σχεδιάζεται εντός του 2024 ένα διεθνές αθλητικό γεγονός ορεινού τρεξίματος (Trail) το οποίο αναδεικνύει την πόλη, προσφέρει στην οικονομία της  και δίνει υπεραξία στον ελληνικό τουρισμό.

Σχετικά με τον εν λόγω  αγώνα ο κύριος Αλαμάνος ανέφερε:

“Ο  αθλητικός Τουρισμός έχει μεγάλη δυναμική- μια αγορά 300 δις δολαρίων παγκοσμίως, λόγω και της παγκόσμιας τάσης των επισκεπτών προς την υγεία και την ευεξία, τα βιωματικά ταξίδια και την επαφή με τη φύση, και η ανάδειξή του αποτελεί και στρατηγική προτεραιότητα του ελληνικού Τουρισμού (Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ελληνικός Τουρισμός 2030- Ινστιτούτου ΣΕΤΕ).

Ο Τουρισμός Αθλητικών Διοργανώσεων  περιλαμβάνει τόσο τους τουρίστες που ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν, ως θεατές, αθλητικούς αγώνες, συνδυάζοντας χρονικά τις διακοπές τους µε τις αθλητικές διοργανώσεις, όσο και τις ομάδες αθλητών, τους μεμονωμένους αθλητές, τις αποστολές, τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους, που ταξιδεύουν για να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες και παρατείνουν χρονικά τη διαμονή τους στον τόπο διεξαγωγής του αθλητικού αγώνα.

 Μέσα στο ανωτέρω πλαίσιο, στόχος μας είναι η διοργάνωση εντός του 2023 του Corfu by UTMB®,  δηλαδή έναν αγώνα ελίτ στον οποίο λαμβάνουν μέρος αθλητές παγκοσμίου κλάσεως του ορεινού τρεξίματος, μέρος του UTMB® World Series το οποίο μετρά συνολικά 30 μοναδικούς αγώνες παγκοσμίως. Οι αγώνες αυτοί  εξασφαλίζουν στους αθλητές τους απαραίτητους βαθμούς για την συμμετοχή στο εμβληματικό αθλητικό γεγονός του  UTMB® Mont-Blanc. Οι αγώνες αυτοί λαμβάνουν χώρα σε μοναδικά μέρη στον κόσμο (μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία,  Σουηδία, Ελβετία, Αυστραλία, Μεξικό, Κροατία).

 Οι προσπάθειες που κάνουμε αποδίδουν ήδη καρπούς και μας δίδεται μια μοναδική ευκαιρία να είμαστε 1 από τους 30, ένα από τα τριάντα μέρη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αγωνιστικού ενδιαφέροντος , τα οποία προβάλλονται συνεχώς μέσα από το διαδικτυακό τόπο του UTMB®,  ο οποίος μετράει χιλιάδες θεάσεις την ημέρα. Όλοι οι αγώνες αυτού του είδους συνιστούν αθλητικά γεγονότα με παγκόσμια δημοσιότητα , συμμετοχή αθλητικών καναλιών κλπ. Πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός αντίστοιχο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Έχουμε σχεδιάσει 5 αγώνες που θα διαρκέσουν συνολικά 5 ημέρες: α) 160km, β) 100km, γ) 50km, δ) 25km και ε) 14km, και  θα διέρχονται συνολικά από 30 χωριά της Κέρκυρας ενώ θα τερματίζουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας.

Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ένα συνολικό αριθμό αθλητών και επισκεπτών της τάξης των 8.000 ατόμων.

Με μια μέση διάρκεια διαμονής 4 ημερών, προς ένα κοινό με μεγάλη αγοραστική δύναμη τα οικονομικά οφέλη είναι πολλαπλά. Αναμένονται άμεσα έσοδα στους τομείς: ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, εστίαση, μουσεία, έμμεσοι φόροι κατανάλωσης, δημοτικά τέλη, έσοδα αεροδρομίων και λιμανιών της τάξης των 3 έως 4 εκατ. Ευρώ.

Οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την κάλυψη δαπανών υλικοτεχνικής υποδομής, δαπανών έμψυχου δυναμικού για την συγκρότηση  μηχανισμού συντονισμού και εκτέλεσης, δαπανών για πνευματικά δικαιώματα και “Franchise Fees”.

Η στήριξη από μέρους του Δήμου, της Περιφέρειας, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, των τοπικών φορέων και επιχειρήσεων κρίνεται απαραίτητη και εξαιρετικά κρίσιμη.”

Ο κύριος Χαλικιόπουλος μετά την παρουσίαση αυτή συνεχάρη τον κύριο Αλαμάνο για την δράση του Corfu Mountain Trail στο νησί, καθώς συμβάλει στην προβολή  της Κέρκυρας μέσω των αγώνων που διοργανώνει και αναδεικνύει  το  κάλλος  περιοχών και χωριών της Κέρκυρας, ανοίγοντας μονοπάτια και δημιουργώντας περιπατητικές διαδρομές.

Επισήμανε δε την σημαντικότητα αθλητικών διοργανώσεων στο νησί μας όπως αυτής του UTMB World Series, καθώς αποτελούν πόλο έλξης μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων και συνοδών ενισχύοντας την τοπική οικονομία και αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών σε περίοδο εκτός της βασικής τουριστικής σεζόν.

Δήλωσε τέλος πως ο Δήμος και η Περιφέρεια οφείλουν να στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες και διαβεβαίωσε πως κι ο AOCTA θα προσπαθήσει μαζί με τους υπόλοιπους τουριστικούς φορείς του νησιού  να βοηθήσει το Corfu Mountain Trail για την επίτευξη των στόχων τους, στα πλαίσια ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στο νησί μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ