Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Μασούτης εγκαινιάζει το πρώτο σουπερμάρκετ στην Ελλάδα φιλικό για άτομα με οπτική αναπηρία

Εχθές, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του πρότυπου καταστήματος Μασούτης στην περιοχή Σχολή Τυφλών στην ανατολική Θεσσαλονίκη (Αλμπέρτου Ναρ 6-8 & Κύπρου). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλυσίδα σουπερμάρκετ δημιούργησε ένα κατάστημα λειτουργικό στα άτομα με οπτική αναπηρία, ώστε να απολαμβάνουν τις αγορές τους με ευκολία κι άνεση μέσα από τις προηγμένες υπηρεσίες των καταστημάτων Μασούτης.

Το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα της Μασούτης υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), την εταιρία TANDEM και το Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών Παράρτημα Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ) για να προσφέρει ολιστική λύση ενισχύοντας την αυτονομία των καταναλωτών με οπτική αναπηρία τόσο κατά την περιήγησή τους στο χώρο (περιπατητική προσβασιμότητα),όσο και κατά τη διαδικασία επιλογής προϊόντων από το ράφι (προϊοντική  προσβασιμότητα). Η περιπατητική προσβασιμότητα εξασφαλίζεται μετηνεπισήμανση με έντονο κίτρινο χρώμα των κύριων σημείων του καταστήματος -είσοδος, χερούλια πορτών, ψυγείων, τουαλέτας κλπ.-, την εγκατάσταση οδηγού όδευσης στο πάτωμα ολόκληρου του καταστήματος, οπτικοακουστικό χάρτη μπροστά από τη reception του καταστήματος, όπου με τη χρήση γραφής μπράιγ και με τη βοήθεια ενός στυλό φωνητικής ανάγνωσης δίνεται μια νοητική  κάτοψη ολόκληρου του καταστήματος και η προϊοντική  προσβασιμότητα εξασφαλίζεται με απτικά στα καρτελάκια τιμών κάθε προϊόντος και τη χρήση εφαρμογής σε smartphone για αναγνώριση των προϊόντων -επωνυμία, τιμές, προσφορές- προσφέροντας τη δυνατότητα με απλά βήματα να λαμβάνονται τα πιο σημαντικά δεδομένα για κάθε κωδικό που υπάρχει στο κατάστημα μέσω φωνητικού σήματος.

Για το καινοτόμο κατάστημα, όπου τεχνολογική εξέλιξη και εταιρική ευαισθησία συνδυάζονται για την καλύτερη δυνατή εμπειρία αγορών, ο κ. Θόδωρος Γεροστεργιούδης, Γενικός Διευθυντής της Μασούτης σημείωσε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πού όσους εργάστηκαν γι’ αυτό το έργο, είναι κάτι μοναδικό και θέλουμε να βρει και μιμητές. Δέσμευσή μας είναι να το πάμε παρακάτω». Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος δήλωσε: «Είναι σημαντικό σε αυτή την εξαιρετική δουλειά που έγινε να έχει κανείς την πρόσβαση, αλλά κι εκεί που ακόμα δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες να υπάρχει ακριβώς αυτή η άνεση ώστε να κινούνται οι συμπολίτες μας με ευκολία. Πρέπει να εξυπηρετούμε κάθε πολίτη με ίσα δικαιώματα. Όλες αυτές τις δυνατότητες της ψηφιακής διακυβέρνησης να τις εκμεταλλεύεται ο καθένας. Συγχαρητήρια σε όλους». Από τη μεριά του, ο κ. Γιώργος Καρβελάς, Προϊστάμενος Υπηρεσιών του ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών) στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης,είπε: «Έχουμε συνεργαστεί δημιουργικά και με ενδιαφέρον για την εφαρμογή. Ως άτομο με μερική όραση με διευκολύνει πάρα πολύ». Ο κ. Θανάσης Σιδέρης της TANDEM ευχήθηκε «να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, ο στόχος είναι να μην σταματάμε και να δίνουμε συνέχεια δυνατότητες», ενώ ο κ. Γιάννης Κομπατσιάρης, Διευθυντής του ΙΠΤΗΛ του ΕΚΕΤΑ ανάφερε: «Μέσα από μία μακροχρόνια συνεργασία με τη συνεισφορά, υποστήριξη και καθοδήγηση της Μασούτης αναπτύξαμε την εφαρμογή, η οποία φαίνεται απλή στη χρήση, αλλά από πίσω ενσωματώνει πολύ σημαντικές τεχνολογίες αναγνώρισης υλικών και τεχνητής νοημοσύνης υψηλού επιπέδου. Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε τις τεχνολογίες αυτές να εφαρμόζονται στην πράξη από άτομα με οπτική αναπηρία».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ