Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Πικ–Νικ» Ιρλανδικής ποίησης και μουσικής στο Φεστιβάλ Παξών

Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 9μμ στην αυλή του Σχολείου του Λογγού λαβαίνει χώρα, ίσως η σημαντικότερη εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ Παξών. Το πικ-νικ του Paul Muldoon είναι ένας θεσμός στον κόσμο της Ιρλανδικής ποίησης και της Αγγλικής γλώσσας γενικότερα.

Μια παράσταση ποίησης και μουσικής, που περιγράφεται, σε ελεύθερη απόδοση από τα Αγγλικά, σαν ένα χωνευτήρι ποίησης, πρόζας και μουσικής. Σαν όνομα, το πικ – νικ του Muldoon, δεν είναι πρωτότυπο. Σίγουρα όχι! Αν αυτός που το ακούει είναι Ιρλανδός. Πρόκειται για λογοπαίγνιο καθώς το όνομα προέρχεται από ένα παλιό Νεοϋορκέζικο θεατρικό, μια Αμερικανό-Ιρλανδική φάρσα του καιρού της φτώχιας, που τυχαίνει να παραπέμπει στο όνομα του βραβευμένου με Πούλιτζερ Ιρλανδού ποιητή, Paul Muldoon.

Η παράσταση αρχικά παρουσιάσθηκε στο Ιρλανδικό Κέντρο Τεχνών της Νέας Υόρκης, αλλά αργότερα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Συντελεστές – καλεσμένοι τω παραστάσεων του έχουν υπάρξει άνθρωποι από τον κόσμο της ποίησης, της λογοτεχνίας και της μουσικής, προσωπικότητες που έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους στη σφαίρα των τεχνών του καιρού τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την avant guard μουσικό και τραγουδίστρια Laury Anderson και τον «μεγάλο» Ιρλανδό τροβαδούρο Van Morisson.

Στους Παξούς, ο Muldoon εμφανίζεται μαζί με τους «θρύλους» της Ιρλανδικής ροκ, νέο-παραδοσιακής μουσικής, το συγκρότημα «Horslips», που θα μοιραστούν την σκηνή με το Ελληνικό σχήμα Κέλτικης μουσικής «Lernis».

Επίκεντρο της παράστασης, το ποίημα του Ιρλανδού ποιητή Brendan Behan γραμμένο για τον Ιρλανδό ήρωα Michael Collins που έμελλε να μεταμορφωθεί στο “Γελαστό Παιδί” σε στίχους του Βασίλη Ρώτα και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και να αποτελέσει το τραγούδι – σύμβολο για κάθε αγώνα των Ελλήνων μέσα στον 20ο αιώνα κι ως τις μέρες μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ