Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γεωργιάδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να βρει αυτονομία και αυτάρκεια, τουλάχιστον στα κρίσιμα αγαθά

«Επισήμως ξεκινάει ο νέος αναπτυξιακός νόμος με τα νέα υψηλότερα όρια», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (E&A) πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ABEE

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ΑΒΕΕ
, συνολικής έκτασης 2400 τ.μ., στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, εγκαινίασαν, χθες το βράδυ, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Το Κέντρο διαθέτει 13 εργαστήρια, 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας, το μοναδικό σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού (NPR), που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων, καθώς και 2 εργαστηριακούς χώρους αποκλειστικά για συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη πέντε νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο. Στη φάση πλήρους λειτουργίας θα απασχοληθούν 100 νέοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και μεταγενέστερα 200.

«Παίρνουν σάρκα και οστά αυτά που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας»

Στη συμβολή του επενδυτικού clawback (το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το 2019) για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «παίρνουν σάρκα και οστά αυτά που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία στέφθηκε από πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς έχουν κατατεθεί και εγκριθεί επενδυτικά σχέδια φαρμακευτικών εταιρειών, ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι το αρχικό σχέδιο ήταν για 200 θέσεις εργασίας, ωστόσο σήμερα η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε 750 προσλήψεις και σχεδιάζει και άλλες 250, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και τις προοπτικές αυτής της πόλης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει τη Θεσσαλονίκη «στην πρώτη ταχύτητα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα έχουμε και άλλα καλά για την πόλη στον επενδυτικό τομέα».

«Ξεκινάει ο νέος αναπτυξιακός νόμος με τα νέα υψηλότερα όρια»

«Σήμερα, πριν από λίγες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αρμόδια Επίτροπος κυρία Βεστάγκερ μας έδωσε την έγκριση για το νέο χάρτη κρατικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβάνοντας την επιπλέον ενίσχυση των περιοχών της απολιγνιτοποίησης. ‘Αρα, και επισήμως ξεκινάει ο νέος αναπτυξιακός νόμος με τα νέα υψηλότερα όρια. Είναι άλλη μία επιτυχία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και κυρίως του Αναπληρωτή Υπουργού, κυρίου Νίκου Παπαθανάση», ήταν αυτό ξεχώρισε από την παρέμβαση τιου υπουργού.

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η πανδημία αποτέλεσε ισχυρό σοκ για όλες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καθώς τότε για πρώτη φορά συνειδητοποίησαν ότι αν έκλειναν οι εισαγωγές από τη Μαλαισία, την Ινδία και την Κίνα οι Ευρωπαίοι θα έμεναν πολύ σύντομα χωρίς φάρμακα. Και αυτό ήταν ένα σοκ για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά το μέγεθος της εξάρτησης από χώρες εκτός Ευρώπης.

«Στο νέο κόσμο», κατέληξε, «είναι υποχρεωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει αυτονομία και αυτάρκεια, τουλάχιστον στα κρίσιμα αγαθά. Και τι μπορεί να είναι πολύ κρισιμότερο από την υγεία και τα φάρμακα

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ