Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ενεργειακή κρίση: Ο φόβος του «ρωσικού χειμώνα» πάνω από την Ευρώπη – «Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης αφήνει ο Μητσοτάκης

«Η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός

Aισθητές σε όλη την Γηραιά Ήπειρο είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, με τις τιμές στα τρόφιμα να αυξάνονται και με τον φόβο για έλλειψη φυσικού αερίου να εντείνεται καθημερινά.

print-issue

Το πρωτοσέλιδο του Politico είναι αποκαλυπτικό. Δίπλα στο ραγισμένο πορτρέτο του Βλαντιμίρ Πούτιν στέκεται μια ηλικιωμένη γυναίκα τυλιγμένη με κουβέρτα και σε μαύρο φόντο το περιοδικό μιλά για το τελευταίο καλοκαίρι της Ευρώπης πριν το ρωσικό χειμώνα.

Σύμφωνα με το Politico, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει τρόφιμα, καύσιμα και λιπάσματα ως όπλα πολέμου ενάντια στη Δύση που εξοπλίζει την Ουκρανία και επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, με τα πράγματα να έχουν την τάση να χειροτερέψουν πολύ γρήγορα. Καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, ή ακόμα και κλιμακώνεται, οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δεχτούν πίεση από τους πιο φτωχούς ψηφοφόρους τους με αποτέλεσμα η πίεση να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Οι κρίσεις τροφίμων και καυσίμων αρχίζουν να φαίνονται γράφει το Politico και ουσιαστικά προδιαγράφει ένα ταραγμένο πολιτικό σκηνικό προειδοποιώντας ότι κυβερνήσεις θα δεχτούν πίεση από φτωχότερους, πιο πεινασμένους και ψυχρότερους ψηφοφόρους.

Nέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξετάζει η ΕΕ


Με τους Ευρωπαίους να συζητούν ήδη το έβδομο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αγκάθι αποτελεί η στάση που θα τηρήσει η Ουγγαρία, με τον Βίκτορ Όρμπαν να επισημαίνει ότι οι ενεργειακοί περιορισμοί ολοκλήρωσαν τον κύκλο και έπληξαν, όπως είπε, περισσότερο την ίδια την Ευρώπη.
«Στην αρχή πίστευα ότι απλώς πυροβολούσαμε τα πόδια μας, αλλά η ευρωπαϊκή οικονομία αυτοπυροβολήθηκε στα πνευμόνια της και τώρα αγκομαχά για αέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Επιπλέον κυρώσεις στο τομέα των ρωσικών καυσίμων δεν προβλέπονται και στο σχέδιο των νέων κυρώσεων προβλέπεται μπλόκο στον ρωσικό χρυσό από τις ευρωπαϊκές αγορές και διεύρυνσης της λίστας με τα ονόματα στενών συνεργατών του Πούτιν.

«Είμαστε σε πόλεμο που ζητά ευρωπαϊκή απάντηση», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Μετά και τις πρώτες πιστώσεις στους λογαριασμούς του Power Pass o πρωθυπουργός μίλησε σήμερα για αποκατάσταση μιας αδικίας σε βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

O Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «είμαστε σε πόλεμο», στο μήνυμά του και δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για στήριξη της κοινωνίας.

«Είμαστε σε πόλεμο. Και αυτό είναι το κόστος της εθνικής μας άμυνας απέναντι σε μία παγκόσμια πρόκληση, που ζητά ευρωπαϊκή απάντηση. Απάντηση, που η χώρα μας θα διεκδικεί μέχρι να δοθεί. Στο μεταξύ, ωστόσο, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να προστατεύει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όμως τα περιθώρια έχουν και όρια. Και όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ξέρω καλά την καθημερινή πίεση που ασκεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Σε αυτόν υψώνουμε τώρα άλλο ένα ανάχωμα. Που προφανώς θα το ήθελα μεγαλύτερο. Αλλά που πρέπει να ζυγίζεται στο μέτρο της πραγματικότητας και των εθνικών μας αντοχών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να δώσει ένα πραγματικά γενναίο πρόγραμμα στήριξης και αντί του απάτη pass, που είναι 30 και 40 ευρώ, να δώσει ένα power pass πραγματικό και να μπορέσει να στηρίξει τα νοικοκυριά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το επικοινωνιακό τέχνασμα των 600 ευρώ καταρρέει. Οι πολίτες είναι απελπιστικά μόνοι στον πόλεμο που περιγράφει ο Πρωθυπουργός. Μόνο του όμως θα τον αφήσουν και αυτόν στις κάλπες, όποτε και αν στηθούν», δήλωσε ο Δημήτρης Μάντος, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ