Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Σκληρή «μάχη» στα πύρινα μέτωπα – Εστάλη 112 για εκκένωση του χωριού Μέλαμπες

Η προσπάθεια της Πυροσβεστικής γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς τα Canadair είναι αδύνατο να πετάξουν λόγω του στροβιλισμού των ανέμων και έτσι επιχειρούν από αέρος μόνο ελικόπτερα.

Συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής
με τις φωτιές που ξέσπασαν την Παρασκευή  στο ΡέθυμνοΣτο δεύτερο μέτωπο που ξεκίνησε από την Κρύα Βρύση και πέρασε στην Ορνέ έφτασε πλέον στις Μέλαμπες έχοντας θέσει σε πλήρη συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ήδη το χωριό έχει αρχίσει να εκκενώνεται καθώς ήχησε το 112.

Η προσπάθεια της Πυροσβεστικής γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς τα Canadair είναι αδύνατο να πετάξουν λόγω του στροβιλισμού των ανέμων και έτσι επιχειρούν από αέρος μόνο ελικόπτερα.

Στα σημεία της φωτιάς επιχειρούν 78 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 25 οχήματα, 4 ελικόπτερα ενώ την κατάσταση την κάνει ακόμη πιο δύσκολη οι πολύ δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το cretalive υπάρχουν ενδείξεις ότι το πύρινο μέτωπο λόγω και της φοράς των ανέμων ενδέχεται να κινηθεί προς την Αγία Γαλήνη.

Για τον λόγο αυτό υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Λιμενικό προκειμένου να μεταφερθούν στο θέρετρο πλωτά μέσα, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που απαιτηθεί εκκένωση και του εκεί οικισμού. Εξάλλου, σκάφη που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλακιά, λόγω της πυρκαγιάς στο Ροδάκινο μετακινούνται προς την Αγία Γαλήνη.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στο neakriti.gr «η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και ζητήθηκε εναέρια βοήθεια και από άλλες περιοχές εκτός Κρήτης». Μάλιστα σύμφωνα με τοπικά μέσα, είχε δοθεί οδηγία προληπτικής εκκένωσης του Κάτω Ροδάκινου.

Στην μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Κρύας Βρύσης – Ορνέ, συνεχίζετουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς τέσσερις ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), 3 ελικόπτερα (Erickson και Mi-8 που ανεφοδιάζονται διαρκώς), 16 οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η ατμόσφαιρα στο χωριό Ορνέ είναι αποπνικτική λόγω των πυκνών καπνών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία φυγάδευσαν τους ηλικιωμένους σε κοντινά χωριά και συγγενικά σπίτια. Παράλληλα, κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους από την περιοχή.

Στο μεταξύ, δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο, ζήτησαν αρχικά την συνδρομή του Κέντρου Υγείας Σπηλίου προκειμένου μια 92χρονη κατάκοιτη να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια στο Κέντρο Υγείας, όπου οι ιατροί έκριναν ως απολύτως αναγκαία τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου όπου θα συνεχίσει τη νοσηλεία της.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά στον αγκώνα ένας πυροσβέστης.

Σημαντικός αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων όλου του νησιού μάχεται τις φλόγες, και αυτή την ώρα δεν υπάρχει αυτή κίνδυνος και για τα δύο χωριά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Προηγουμένως είχε γίνει προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από την Ορνέ με εντολή του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει στα ογδόντα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται. Αυτή την ώρα 17 οχήματα βρίσκονται στο σημείο της φωτιάς με τη συνδρομή πεζοπόρων τμημάτων και δεκάδων πυροσβεστών.

Οι φλόγες οι οποίες τροφοδοτούνται από τον ισχυρό άνεμο που πνέει στην περιοχή, κατακαίουν γεωργική αγροτική έκταση και μέρος χορτολιβαδικής και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, «τα χωριά δεν κινδυνεύουν πλέον, η πυρκαγιά έχει πορεία προς τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη και πιστεύω ότι οι πυροσβέστες θα καταφέρουν να την τιθασεύσουν».

Δείτε και βίντεο του neakriti.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ