Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός: Ανησυχία για τη νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος» – Μεταδίδεται αστραπιαία – Θέμα χρόνου η εμφάνισή της και στην Ελλάδα

Πρόκειται για τη υποπαραλλαγή του κορονοϊού με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus» (Κένταυρος) και εξαπλώνεται ταχύτατα από την Ινδία ενώ ήδη έχει εντοπιστεί και σε πολιτείες της Αμερικής.

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση μιας ακόμη παραλλαγής της Όμικρον
, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα και να παρακάμψει τα εμβόλια.

Πρόκειται για τη υποπαραλλαγή του κορονοϊού με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus» (Κένταυρος) και εξαπλώνεται ταχύτατα από την Ινδία ενώ ήδη έχει εντοπιστεί και σε πολιτείες της Αμερικής.

Περιστατικά της ΒΑ.2.75 έχουν ανιχνευθεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ορισμένοι δε, φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, οποία ωστόσο είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

«Θέμα χρόνου να έρθει στην Ελλάδα» λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις, είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι όταν η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και αυτό μας κάνει “να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη Κένταυρος”.

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (η Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους» δήλωσε. Σύμφωνα με την εκτίμησή του “έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος”, τονίζοντας πάντως πως είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, είπε πως στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κρούσματα, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει πως είναι μια μετεξέλιξη της Όμικρον 2, που επικράτησε τον Φεβρουάριο. Προέβλεψε πως η υποπαραλλαγή Κένταυρος “σύντομα θα έρθει και στην Ελλάδα”.

Ο καθηγητής Πνευνομολογίας Νίκος Τζανάκης έχει εκτιμήσει πως η “Κένταυρος” φέρει χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι μπορεί να επικρατήσει, λόγω της μεταδοτικότητάς της.

Το στέλεχος θεωρείται πως μπορεί να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες, λένε οι ειδικοί στις πρώτες τους εκτιμήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων παρακολουθούν την νέα αυτή παραλλαγή έχοντας ενδεχομένως ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια.

Θα έχουμε για αρκετό καιρό ακόμη πολλά κρούσματα

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε στον ΣΚΑΙ πως για αρκετό καιρό ακόμα θα καταγράφονται πολλά κρούσματα, παραθέτοντας τρεις λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

-Η άρση όλων των μέτρων σε όλη την Ευρώπη, η οποία έγινε για να ξαναλειτουργήσει ξανά φυσιολογικά η κοινωνία

-Ταυτόχρονη επικράτηση των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 -5 που όπως είπε δεν περίμενε να επικρατήσουν τόσο γρήγορα

-Έχει περάσει αρκετός καιρό από την 3η δόση και όσο περνάνε οι μήνες από την εμβολιαστική κάλυψη τόσο αυτή μειώνεται.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ