Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ρέθυμνο – Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Εφιαλτικό το βράδυ της Παρασκευής (Εικόνες – Βίντεο)

Στη μάχη παραμένουν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 5 εναέρια μέσα που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τη μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτατη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γ. Τσικαλά. Ο ίδιος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ σημείωσε ότι στις επάλξεις παραμένουν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις συνεχίζοντας τον αγώνα για την οριοθέτηση της φωτιάς.

«Είμαστε ανήσυχοι, δεν έχει κλείσει η πυρκαγιά, είναι σε εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Τσικαλάς, εξηγώντας ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι οι ισχυροί άνεμοι και το πυροθερμικό φορτίο στην περιοχή.

Χορτολιβαδική έκταση, ελιές και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θαμνώδη βλάστηση έχει ήδη αποτεφρώσει η φωτιά, με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη να προσθέτει ότι έχουν καεί πολλά μελίσσια και πρόβατα.


Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής «δεν κινδυνεύουν σπίτια και άνθρωποι», ενώ στη μάχη παραμένουν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 5 εναέρια μέσα που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Η φωτιά, παρά την ολονύκτια υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών, δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Ένα μέτωπο σύμφωνα με τον κ.Τσικαλά κατευθύνεται προς τα Ακούμια και ένα άλλο μέτωπο προς την Αγία Γαλήνη. Για το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Γαλήνης, όπου αυτή την ώρα υπάρχουν περίπου 5.000 άνθρωποι, ο κ.Ταταράκης εκφράζει την ανακούφισή του που η πορεία της φωτιάς ανακόπηκε και δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό, καθώς όπως είπε θα επικρατούσε πανικός.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σαχτούρια, Κρύα Βρύση, Άγιος Παύλος, Ορνέ, Άγιος Γιώργης και Μέλαμπες με εντολή που δόθηκε από τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Ταταράκη και την Πολιτική Προστασία.

Εφιαλτικό βράδυ στο νησί

Το βράδυ της Παρασκευής, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για μια πυρκαγιά που κλιμακώθηκε τις τελευταίες ώρες και κινούνταν ανεξέλεγκτη σε ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό τοπίο από πλευράς καιρικών συνθηκών

Η πυρκαγιά έχει κάψει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως και χορτολιβαδικές, ενώ ζημιές υπάρχουν και στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν φαίνεται να απειλούνται κατοικίες.

Πολύ δύσκολη κατάσταση

Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που αλλάζουν διαρκώς κατευθύνσεις «τρέφουν» ακόμα τα μέτωπα. Γύρω στα μεσάνυχτα, η φορά του ανέμου στράφηκε από τις βορειοδυτικές διευθύνσεις που έπνεε σε βορειοανατολικές με την κατάσταση να βελτιώνεται ελαφρώς.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες με την πολιτική προστασία υπηρεσίες.

Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν, κυρίως από τους καπνούς.


Εκκένωση έξι οικισμών

«Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ λόγω των ισχυρών ανέμων, κυρίως προς τη Κρύα Βρύση. Καταφέραμε να ανακόψουμε ένα κομμάτι προς Αγία Γαλήνη, όπου και εκκενώθηκε το χωριό» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης.

Παράλληλα έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι κάτοικοι είναι ασφαλείς, ενώ δεν κάηκαν σπίτια παρόλο που η φωτιά μπήκε στο χωριό Μέλαμπες.

Εκκενώθηκαν οι Μέλαμπες

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στο neakriti.gr «η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και ζητήθηκε εναέρια βοήθεια και από άλλες περιοχές εκτός Κρήτης». Μάλιστα σύμφωνα με τοπικά μέσα, είχε δοθεί οδηγία προληπτικής εκκένωσης και του Κάτω Ροδάκινου. 

kmkl

Η φωτιά σε Ορνέ και Κρύα Βρύση είναι ανεξέλεγκτη, είπε ο κ. Ταταράκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και πλήθους εθελοντών να είναι δυσχερές λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

«Αν και αρχικά όπως βλέπαμε, όλα έδειχναν ότι μπορεί η φωτιά να τιθασευτεί, δυστυχώς η κατάσταση πήρε αρνητική διάσταση», ανέφερε ο κ. Ταταράκης ο οποίος συνόδευσε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στο μέτωπο της φωτιάς.

Τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης – Αναπνευστικά προβλήματα για μια ηλικιωμένη στη Ορνέ

Η ατμόσφαιρα στο χωριό Ορνέ ήταν αποπνικτική νωρίτερα λόγω των πυκνών καπνών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία φυγάδευσαν τους ηλικιωμένους σε κοντινά χωριά και συγγενικά σπίτια. Παράλληλα, κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους από την περιοχή.

Στο μεταξύ, δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο, ζήτησαν αρχικά την συνδρομή του Κέντρου Υγείας Σπηλίου προκειμένου μια 92χρονη κατάκοιτη να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια στο Κέντρο Υγείας, όπου οι ιατροί έκριναν ως απολύτως αναγκαία τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου όπου θα συνεχίσει τη νοσηλεία της.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά στον αγκώνα ένας πυροσβέστης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ