Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνολικά 71 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα – Συνεχίζεται η μάχη σε Αχαΐα και Ρέθυμνο (Βίντεο)

Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο

Συνολικά 71 δασικές πυρκαγιές
 κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της.

Από το σύνολο των πυρκαγιών, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μια μεγάλη μάχη τις τελευταίες ώρες προκειμένου να καταφέρουν να οριοθετήσουν τις φωτιές σε Αχαϊα και Ρέθυμνο.

Η φωτιά στην Καλλιθέα Πατρών

Η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή, Καλλιθέα, της Πάτρας, είναι πολύ καλύτερη, σύμφωνα με την πυροσβεστική, αν και όπως σημειώνεται, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη.Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, τα τέσσερα αεροπλάνα και τα έξι ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων συντονιστικό, θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.Παράλληλα, ο δήμαρχος είπε ότι «είναι θετικό το γεγονός πως έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αναφορές για ζημιές σε σπίτια».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας, ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και ανακριτικό τμήμα, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς.

Μάχη με τις φλόγες και στο Ρέθυμνο

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συχνές σε πολλά και διαφορετικά σημεία, κρατώντας σε εγρήγορση τα 30 πυροσβεστικά οχήματα και τους 140 πυροσβέστες από τις υπηρεσίες σχεδόν όλης της Κρήτης. Το γεγονός ότι η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση κάνει τους υπεύθυνους να αισιοδοξούν, όπως και τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί κυρίως σε ό,τι αφορά τις γεωργικές τους καλλιέργειες, τους ελαιώνες, το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια που οι φλόγες κατέκαψαν.

Στο Ροδάκινο, όπου το δεύτερο μέτωπο απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από το μεσημέρι της Παρασκευής (15.07.2022), η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο με τους πυροσβέστες και εθελοντές να επιτηρούν και να επεμβαίνουν όποτε υπάρχει αναζωπύρωση. Στην περιοχή δρουν 7 οχήματα με 40 πυροσβέστες.

Στάχτη 15.000 στρέμματα

Στο μεταξύ οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος και Κ. Λαγουβάρδος με άρθρο τους στην επίσημη σελίδα της υπηρεσίας, δημοσίευσαν δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει όπως αναφέρουν: «…το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα)».

 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ