Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στις ΗΠΑ ο Παναγιωτόπουλος: Μπαράζ σημαντικών επαφών για τον υπουργό στην Ουάσινγκτον – Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων του υπουργό Εθνικής Άμυνας

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ταξιδεύει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που ξεκινά αύριο (18-22 Ιουλίου 2022), ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του του Αμερικανού ομολόγου του Στρατηγού ε.α. Λόϊντ Ώστιν (Lloyd Austin), με τον οποίο θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Αύριο, επίσης, θα προηγηθούν συναντήσεις του ΥΕΘΑ με την ηγεσία και στελέχη της «δεξαμενής σκέψεως» (Think tank) “Heritage Institute”, καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντηπάρτμεντ στις 17:00’ και 18:30’ ώρα Ελλάδος αντιστοίχως.

Ακολούθως, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει συνεργασία με τον επικεφαλής του Προγράμματος F-35 του Αμερικανικού Πενταγώνου, Αντιπτέραρχος Μάικλ Σμιτ, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (American-Hellenic Institute/AHI) Νίκο Λαρυγγάκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του υπουργό

Ο ΥΕΘΑ, στη διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, θα συναντηθεί στο Πεντάγωνο, στην Ουάσινγκτον, με τον Αμερικανό ομόλογό του Στρατηγό ε.α. Λόιντ Όστιν με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα της ευρείας συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και της ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι νέες «τοποθεσίες» που προβλέπονται στην αναθεωρημένη συνεργασία, με κεντρικό το ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπόλης, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και η δημιουργία νέων υποδομών σε αυτές, θα ενισχύσει τις δυνατότητές τους και θα διευκολύνει κοινές δραστηριότητες.

Ακόμα στη συνομιλία των δύο υπουργών θα περιληφθούν ζητήματα που αφορούν την πρόσκτηση νέων αμυντικών δυνατοτήτων και εξοπλισμών, όπως η απόκτηση των αεροσκαφών F-35A, πέμπτης γενιάς, τεχνολογίας «στελθ», για το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα η διαδικασία με την αποστολή της LOR στις ΗΠΑ από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), μετά από σχετική εντολή του υπουργού. Η πρόσκτηση των αεροσκαφών αυτών θα ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας, καθώς και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας είναι θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συναντήσεως των δύο υπουργών. Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να αναφερθεί στο ζήτημα της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συχνότατες δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών, δημιουργεί ένταση στην περιοχή κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Το πρόγραμμα του κ. Παναγιωτόπουλου περιλαμβάνει, επίσης, συνάντηση με πολιτικά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς επίσης με τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας αλλά και άλλους γερουσιαστές και βουλευτές των Επιτροπών για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας των δύο νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ.

Αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αναβαθμίσεως των τουρκικών F-16, λαμβάνοντας υπόψη ότι προέχει να διασφαλισθεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία εάν χρησιμοποιήσει αμερικανικά αεροσκάφη για παραβιάσεις και υπερπτήσεις, και γενικότερα προβαίνει σε ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα του Έλληνα ΥΕΘΑ περιλαμβάνει, ακόμη, συναντήσεις με την ηγεσία και στελέχη των «δεξαμενών σκέψεως» (“think tank”) Heritage Foundation και Rand Corporation στην Ουάσιγκτον.

Τέλος, στις 20 Ιουλίου, ο ΥΕΘΑ θα μεταβεί στο Fort Worth του Τέξας, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά F-35, προκειμένου να ενημερωθεί και να έχει συναντήσεις με την ηγεσία της εταιρείας και στελέχη του προγράμματος κατασκευής των F-35.

Αναφορικά με τις επαφές με την Ομογένεια, στην Ουάσιγκτον, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη αυτής, ενώ στις 21 Ιουλίου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο της AHEPA, στο Ορλάντο, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της ιστορικής Ομογενειακής Οργανώσεως με τη μείζονα συνεισφορά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, την φιλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών τους.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ