Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τραγωδία στην Καβάλα: Ουκρανοί οι 8 νεκροί από την πτώση του Αντόνοφ – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αντιφιλίππους και Παλαιοχώρι (Εικόνες – Βίντεο)

Ειδικός λόχος βιολογικής άμυνας θα ερευνήσει την περιοχή

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ,
στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».


Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Τέλος ο ίδιος επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.


Ουκρανικής καταγωγής οι 8 επιβαίνοντες 

Ουκρανικής καταγωγής ήταν οι 8 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος που έχασαν τις ζωές τους κατά τη συντριβή του Αντόνοφ, το βράδυ του Σαββάτου, στην Καβάλα.

Από νωρίς τα ξημερώματα την περιοχή της συντριβής «χτενίζει» ειδικό drone της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το drone της Πυροσβεστικής κατέγραψε πτώματα επιβαινόντων, κάποια εκ των οποίων είναι διαμελισμένα.

Επιπλέον, η θερμική κάμερα δεν έδειξε κανένα σημείο ζωής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μήνυμα του 112 σε κατοίκους

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στις τοπικές κοινότητες Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα.

Το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία που στάλθηκε μετά τις 02.30 το βράδυ ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής να κρατήσουν κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Δεν αποκλείεται να εκκενωθεί οικισμός της Καβάλας

Παράλληλα όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης στο OPEN δεν αποκλείεται να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων.
O δήμαρχος Παγγαίου ανέφερε ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα οι έρευνες, αλλά και για να προφυλαχθεί η υγεία των πολιτών.

Ενημέρωση για πτώση αεροσκάφους και ενέργειες δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας

Σε σχέση με την πτώση αεροσκάφους που σημειώθηκε χθες το βράδυ (ενημέρωση ΕΣΚΕΔΙΚ 23.00) ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, άμεσα μετέβησαν στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones). Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.

Επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).


Άμεσα συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή όλων των τοπικών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου και στις 02.45, με μήνυμα μέσω του 112, ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς που ακολούθησε την πρόσκρουση. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ σε διαρκή επικοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς.

Στην περιοχή βρίσκονται, ακόμη, μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής) Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ παραμένουν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή πλησίον του τόπου του ατυχήματος.

Επίσης, κατόπιν ενεργειών του Δήμου, σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε και μικρό πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι Υπηρεσίες Υγείας της περιοχής, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

Σχετικά με το πλήρωμα του αεροσκάφους, αποτελείτο από οκτώ άτομα ουκρανικής καταγωγής.

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκαλέσε η πτώση του αεροσκάφους 

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα, στην περιοχή του Παγγαίου, τη στιγμή που ανατρέπονται τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στον τελικό προορισμό του, ενώ έρχονται οι πρώτες επίσημες πληροφορίες για το φορτίο του.

Με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων για τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του αεροσκάφους,

το οποίο μετέφερε οπλικό υλικό.

Θρίλερ με την επικινδυνότητα του φορτίου

Ομάδες πυροτεχνουργών του Στρατού επιχειρούν από το πρωί της Κυριακής, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική στην Καβάλα, όπου κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου αεροσκάφος τύπου Antonov, το οποίο είχε 8μελές πλήρωμα και μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικά.

Με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκάφους ελέγχθηκε το σημείο συντριβής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει άλλο εύφλεκτο υλικό.

antonov_2

Σημειώνεται πως είχε δοθεί ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να μην πλησιάσουν την περιοχή, να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ, υπάρχει πολύ υλικό από το αεροσκάφος διάσπαρτο στα χωράφια, ενώ σημείωσε πως «νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα».

Μετρήσεις για ραδιενέργεια

Στο σημείο επίσης υπάρχει θερμότητα, ενώ οι μετρήσεις για ραδιενέργεια δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα, η περιοχή έχει αποκλειστεί στα 500 μέτρα.

«Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα»

Ο Μάριος Αποστολίδης, μίλησε για την έναρξη των επιχειρήσεων εξηγώντας πως ήδη έχουν σηκωθεί drone και αρχίζουν να επιχειρούν πυροτεχνουργοί του Στρατού έτσι ώστε να δώσουν το «ΟΚ», ή το απαγορευτικό ανάλογα με τα ευρήματα, για να μπουν τα συνεργεία και να «σαρώσουν» την περιοχή.

«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει» είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης.

«Όταν θα είναι ασφαλές το σημείο, καθώς έχουμε ακούσει για εκρηκτικά και θα πρέπει να μας δώσουν το ΟΚ ότι είναι ασφαλές, θα μπούμε στο πεδίο. Οι πυροτεχνουργοί είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύουν οι διασώστες. Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα από το drone, τώρα σηκώθηκε. Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα, έχουμε δει ένα κομμάτι της ατράκτου, υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».

Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».

Τμήμα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ στις έρευνες

Τμήμα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής ‘Αμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) με 14 άτομα θα συμμετέχει στην έρευνα στο σημείο που, χθες το βράδυ, κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ, στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Η μετακίνηση του τμήματος θα γίνει με αεροπλάνο CH-47D από τα Μέγαρα.

Εξάλλου, ήδη στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο Τάγματα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς.

Μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς. Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός ‘Αμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο ‘Αμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου ‘Αμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών, ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Στο σημείο της συντριβής ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη 

O γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ πριν από λίγη ώρα επισκέφθηκε το χώρο, όπου κατέπεσε χθες το βράδυ το αεροσκάφος και ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις μέχρι στιγμής έρευνες που γίνονται στην περιοχή.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπαγκλαντές.

Ο κ. Σαμπλούκ παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Κώστας Τσάκαλος, τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα συνεργεία που θα επιχειρήσουν εντός της περιοχής.

Το χρονικό της συντριβής

Συναγερμός σήμανε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή της Καβάλας, καθώς έπεσε ουκρανικό αεροσκάφος Αντόνοφ στο Παλαιοχώρι.

Επρόκειτο για στρατιωτικό αεροσκάφος, που εκτελούσε δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία, μεταφέροντας πολεμικό υλικό,
γι’ αυτό και ακούγονται πολλαπλές εκρήξεις.

Το τελευταίο στίγμα δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας, 

ενώ το τεράστιο αεροσκάφος, ρωσικής κατασκευής, έπεσε στην πλαγιά μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά. Αν και ειδοποίησε, δεν πρόλαβε την αναγκαστική προσγείωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος με 3 ή περισσότερα άτομα πλήρωμα κατέπεσε σε χωράφι,
ενώ είναι cargo- εμπορικό, πράγμα που σημαίνει ότι επέβαινε μόνο το πλήρωμα. Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι ο κινητήρας του αεροσκάφους έπιασε φωτιά στον αέρα, ενώ λένε ότι ακούγονται εκρήξεις.

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν, προειδοποιώντας για συνεχείς εκρήξεις.

Δείτε τη στιγμή της πτώσης:

Δείτε και άλλο βίντεο 

Για θαύμα μιλούν κάτοικοι και αρχές που δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς το αεροσκάφος δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.

Η πορεία του αεροσκάφους

Στην ιστοσελίδα Flight Aware, η οποία δείχνει σε πραγματικό χρόνο την πορεία των αεροσκαφών, φαίνεται η πορεία του Αντόνοφ 12.


Πυκνοί καπνοί στην περιοχή

Στο σημείο έσπευσαν κλιμάκια της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή ενώ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ακούστηκαν εκρήξεις και υπήρξε γενική διακοπή ρεύματος στους γύρω οικισμούς, αφού το αεροσκάφος έκοψε καλώδια ρεύματος κατά την πτώση του.Στο σημείο έσπευσαν πέντε ασθενοφόρα, ενώ σε ετοιμότητα βρέθηκαν τα νοσοκομεία Καβάλας και Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

5645800_2

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ