Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Η φροντίδα για τους λίγους αναβαθμίζει τους πολλούς – Να μην κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρακολουθήστε ζωντανα τις τοποθετήσεις του πρθυπουργού στην Ολομέλεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη
,  στην Ολομέλεια της Βουλής για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλυτικά

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω δίνοντας τα συγχαρητήριά μου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στην ΚΟ της ΝΔ, ειδικά στις γυναίκες που στήριξαν τις ρυθμίσεις και εισηγήθηκαν τις πρόνοιες του.

Θα ευχόμουν να τύχει ακόμα ευρύτερης συναίνεσης. Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το παρών όταν συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις. Χάνουμε μια ευκαιρία για ένα νομοσχέδιο που εκφράζει ευρύτερα την κοινωνία να αποστείλουμε ισχυρό μήνυμα απέναντι στην τοξικότητα.

Ο καθένας με τις επιλογές του. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν μόνο ειδικές κατηγορίες πολιτών. Όλα μας αφορούν όλους.

Είμαι σήμερα εδώ, επειδή αντιμετωπίζω την Δημοκρατία ως διαρκή άσκηση ευαισθησίας της πλειοψηφίας προς την εκάστοτε μειοψηφία. Ένα ζήτημα της εποχής μας όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοικτά προς την κοινωνία.

Πολύ περισσότερο που αυτή η άσκηση συνδέεται με άλλα εθνικά ζητήματα όπως δημογραφικό προστασία δικαιωμάτων αλλά και με την δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους.

Κεντρική πρόβλεψη των νέων ρυθμίσεων είναι η αύξηση κατά 4 έτη του ορίου ηλικίας γυναικών, για να επιλέγουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μας το εισηγήθηκαν οι ειδικοί. Αντιλαμβάνομαι ότι το όριο 54 ετών ισχύει στις περισσότερες χώρες», δήλωσε, κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις θέτουν τη χώρα στην τροχιά των αναπτυγμένων χωρών. Είμαστε μια κυβέρνηση της προόδου», σημείωσε.

«Διασφαλίζονται οι συνθήκες προστασίας για την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου. Παράλληλα, κλείνει η πόρτα για να αναζητούν στο εξωτερικό αντίστοιχες μεθόδους. Αντίθετα, η πόρτα θα λειτουργεί αντίστροφα για να προσφέρουν υπηρεσίες οι δικοί μας ιατροί», πρόσθεσε.

«Παράλληλα, θεσπίζουμε δικαίωμα γυναίκας να καταψύχει τα ωάρια της, για να επιλέγει η ίδια το πότε θα τεκνοποιήσει. Έως σήμερα προβλεπόταν μόνο για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Στο εξής γενικεύεται ως αποκλειστική απόφαση κάθε γυναίκας. Αίρεται η προσβλητική συναίνεση του συζύγου για να μπορεί κάθε γυναίκα να καταψύχει τα ωάρια της. Αποδεσμεύεται από την υπογραφή του συζύγου, του πρώην συζύγου ή του εν διαστάσει συζύγου.

Η λήψη και ψύξη γενετικού υλικού από τράπεζα κρυοσυντήρησης με σαφείς κανόνες και διαφάνειας.

Ακόμα, ρυθμίζεται η επιλογή του δότη ή δότριας να γίνονται γνωστά τα στοιχεία ταυτότητάς του», σημείωσε.

«Τις σημαντικές αυτές αλλαγές πλαισιώνουν ακόμα δύο. Κάθε αδικία πρέπει να αφορά όλους μας. Με το σχέδιο νόμου, ιδρύεται μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζα κρυοσυντήρησης, ειδικά για τους HIV συμπολίτες μας.

Καταργείται μια απαράδεκτη και άδικη απαγόρευση. Καταργούμε την άδικη διαχωριστική γραμμή.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι διατάξεις για τα άτομα ιντερσέξ. Για τα παιδιά που γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές φύλου με αποτέλεσμα άγνοιας, να οδηγούνται αυτά τα παιδιά σε εγχειρήσεις ή ορμονοθεραπείες με ολέθριες συνέπειες γι αυτά τα παιδιά.

Αυτές οι επεμβάσεις που εξακολουθούν να γίνονται στην πατρίδα μας έχουν ήδη χαρακτηριστεί βασανιστήρια από τον ΟΗΕ.

Αυτό κάνουμε σήμερα και εμείς απαγορεύοντας τις μη αναγκαίες εγχειρήσεις σε ιντερσέξ παιδιά. Επεμβάσεις θα γίνονται μετά τα 15 έτη και μόνο αν συμφωνούν τα ίδια με γνώμη επιτροπής και δικαστική απόφαση.

Έμαθα πολλά που δεν γνώριζα. Λυπήθηκα για τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε δράματα επειδή μας έλλειπε η γνώση και τόλμη και διαπίστωσα πόσο σημαντικές είναι γι αυτά τα άτομα οι παρεμβάσεις μας. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα αλήθειες που διαμορφώνονται στην κοινωνία μας. Μια αλήθεια συμπεριληπτική. Η φροντίδα για τους λίγους αφορά τους πολλούς», συμπλήρωσε..

Επιμένω στα παραπάνω καθώς αποτελούν οριζόντιες αρχές των άρθρων του νομοσχεδίου. Συγκροτούν το πολιτικό του περιεχόμενο και αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για διευθετήσεις που διορθώνουν λάθη του παρελθόντος.

Πρόκειται για δυναμικές τομές στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων που αφορά το νομοσχέδιο. Αλλαγές με βαθύ αποτύπωμα.

Πριν από λίγες ημέρες, στην ίδια αίθουσα συζητούσαμε για την κοινωνική πολιτική. Σήμερα προσθέτουμε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ισότητας και ισονομία. Αποδεικνύουμε ότι το ενδιαφέρον μας για τον πολίτη δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Ταυτόχρονα η πολιτεία έχει χρέος να σχεδιάζει όλες τις δράσεις της. Μιλήσαμε για το δικαίωμα της γυναίκας να έχει τον πρώτο λόγο στο δικό της γενετικό υλικό. Η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια άλλων. Την ενίσχυση με 2 χιλιάδων ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, άδειες μητρότητας και πατρότητας, νταντάδες γειτονίας και δωρεάν εξετάσεις μαστού για όλες τις Ελληνίδες άνω των 50 ετών. Σήμερα προσθέτουμε ένα ακόμα κρίκο στις προληπτικές εξετάσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου τραχήλου μήτρας», υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ