Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νύχτα κόλαση στην Πεντέλη: Ασταμάτητη η φωτιά, καίει ανάμεσα σε σπίτια – Mε το πρώτο φως της ημέρας θα σηκωθούν τα εναέρια

Εκκενώθηκαν Ανθούσα, Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι – Απομακρύνθηκαν παιδιά από το Παίδων και το Νταού Πεντέλης

Δραματική αναμένεται να είναι η νύχτα στην Πεντέλη, καθώς μαίνεται το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή. 

Στις φλόγες είναι μια τεράστια περιοχή στο βουνό της Πεντέλης και συγκεκριμένα στο Ντράφι, τη γειτονική και συνορεύουσα Ανθούσα, το Δασαμάρι και τη Διώνη.

Λίγο μετά τις 23:00, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα ήταν κάπως βελτιωμένη στο Ντράφι, ενώ οι δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στις περιοχές Καλύβια, Καλλιθέα και Ανθούσα, με σκοπό να δημιουργήσουν «ασπίδα» μεταξύ του δάσους και των κατοικιών.

Στον πρότυπο οικισμό του Ντραφίου, απ’ όπου έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι από νωρίς το απόγευμα, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Πολλοί πυλώνες έχουν καταστραφεί και σε πολλά σημεία το δίκτυο έχει υποστεί βλάβες.

Ακόμη, λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό Καλλιθέα. Περίπου στις 23:30, τα πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούσαν στον οικισμό Καλλιθέα Πεντέλης κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά.

Οι φλόγες περιορίστηκαν και στη χαράδρα ανάμεσα στους καταρράκτες της Πεντέλης, το νεκροταφείο και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, μετά τη μάχη που έδιναν στα πύρινα μέτωπα οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και τα πεζοπόρα τμήματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής οι δυνάμεις στην πυρκαγιά της Πεντέλης ενισχύονται διαρκώς. Αυτή την ώρα επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 85 οχήματα, ενώ συνδράμουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη μαίνεται ασταμάτητη, με τις φλόγες να έχουν πλησιάσει επικίνδυνα την Παλαιά Πεντέλη, καθώς και αρκετά σπίτια στην ευρύτερη περιοχής.

Οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι τα οκτώ μποφόρ. Από το υπουργείο Υγείας δόθηκε εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Αποκακρύνθηκαν 36 παιδιά που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο παίδων και 19 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Στο Παίδων Πεντέλης έχει μεταβεί ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου με στελέχη του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ ώστε να συντονίσουν την ασφαλή εκκένωση.

Η ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης αναφορικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει την ειδική ομάδα Δευκαλίων με 22 στελέχη και η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα με στόχο την ασφαλή διέλευση των κατοίκων από τις οδούς και την προστασία των κατοικιών.

Μέχρι στιγμής, καμία κλήση δεν έχει δεχθεί το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πυρκαγιάς.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μέγιστη ετοιμότητα. Στο ίδρυμα Μητέρα έχουν προληπτικά μεταφερθεί, 35 παιδιά από το Νοσοκομείο Νταου Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Στο πλαίσιο των συσκέψεων υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, με συμμετοχή των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονται στο πεδίο, αναφορικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έχουν προληπτικά τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.

Όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο, τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Σας ευχαριστώ».

Δείτε live τις εξελίξεις από το μέτωπο της πυρκαγιάς 

 • 23:30 Περιορίστηκε η φωτιά στην Καλλιθέα Πεντέλης  
 • 23:25 Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των παιδιών από το Παίδων Πεντέλης
 • 23:10 Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί συνδράμουν στη φωτιά
 • 23:00 Στην κατάσβεση της φωτιάς στην Πεντέλη επιχειρούν 420 πυροσβέστες, 18 πεζοπόρα με 85 οχήματα.
 • 23:00 Οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό Καλλιθέα.
 • 22:40 Μαρτυρίες κατοίκων: «Δεν μαζεύεται η φωτιά»
 • 22:20 Νέα ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από την Πυροσβεστική
 • 22:07 Στο μέτωπο στην κορυφή προς Διόνυσο η πυρκαγιά έχει μειώσει ταχύτητα
 • 21:43 Συνολικά 350 πυροσβέστες και 24 εναέρια μέσα ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες
 • 21:29 Στο Παίδων Πεντέλης ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, συντονίζει την ασφαλή εκκένωση παιδιών και προσωπικού από το νοσοκομείο.
 • 21:20 Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα. 
 • 21:03 Εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης. Απομακρύνθηκαν 36 παιδιά και 19 άτομα του προσωπικού. Μεταφέρονται στο Παίδων Αγία Σοφία
 • 20:54 Σε πλήρη ετοιμότητα 5 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Πεντέλη, καθώς και το “Λάτσειο” Κέντρο Εγκαυμάτων του νοσοκομείου της Ελευσίνας “Θριάσιο”, όπως και η κλινική εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής του Γενικού Κρατικού Αθήνας.
 • 20:40 Έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Γιάννη Αρτοποιό
 • 20:29  Από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα Θριάσιο και Γ. Γεννηματάς για εγκαυματίες.
 • 20:10 Μήνυμα εκκένωσης για τις περιοχές Διώνη και Δασαμαρι 
 • 20:09 Στις αυλές των σπιτιών στο Ντράφι οι φλόγες
 • 20:03 Εκκενώνεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
 • 19:50 Μήνυμα εκκένωσης για Ανθούσα 
 • 19:17 Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς στην Πεντέλη Αττικής
 • 18:45 Μήνυμα εκκένωσης για Ντράφι 
 • 18:20 Μήνυμα ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Καλλιτεχνούπολη
 • Έως τις 18:00 σήμερα εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές
 • 17:19 Ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη 

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από τις αυλές σπιτιών 

 

5646942

Μηνύματα εκκένωσης από το 112

Eχουν εκδοθεί συνολικά 4 μηνύματα από το 112 ενώ μέχρι στιγμής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα. Συγκεκριμένα στις 18.20 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια και για προληπτικούς λόγους στάλθηκαν μηνύματα, στις 18.45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19.50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Διακοπή κυκλοφορίας

Παράλληλα, λόγω της πυρκαγιάς έχει δοθεί εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση Άγιος Πέτρος και στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Συνολικά 350 πυροσβέστες και 24 εναέρια μέσα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες απέναντι στην φωτιά που ξέσπασε σήμερα στις 17.19 το απόγευμα στην Πεντέλης, όπως ανέφερε πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί που οι Air Tractors δεν μπορούν να επιχειρήσουν και αποχωρούν. Για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή να σηκωθούν 2 Καναντέρ από Ελευσίνα και 2 Καναντέρ από Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουν να επιχειρούν σε αυτές τις συνθήκες τα Ε/Π και ενισχύονται με άλλα Ελικόπτερα απ’ την περιφέρεια.

5646907

Η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς ορεινό όγκο Πεντέλης. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι πολύ ισχυροί (ακόμα και 9 μποφόρ) και κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο της Πυροσβεστικής.

Για τον λόγο αυτό, ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις και επιχειρούν ήδη από αέρος 7 Tractores, 2 Erickson, 1 Bell214, 1 BK117. Δόθηκε επίσης εντολή σε 3 Tractores και 1 Chinoock και είναι στον αέρα. Συνδρομή παρέχει μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβέστών και υδροφόρες ΟΤΑ.

5646843

5646926

5646966

5646958


5646930

5646985

Νωρίτερα, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είχαν ελάχιστο χρόνο μπροστά τους για να περιορίσουν την φωτιά καθώς σε λίγες ώρες έπεφτε το τελευταίο φως του ήλιου και η κατάσταση ήταν δυσκολότερη, καθώς θα σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια.

5646910

5647007

Ροή Ειδήσεων

 • All
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
 • ΤΟΠΙΚΑ