Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη: Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών

Εξαίτίας της φωτιάς στην Πεντέλη, οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί περαιτέρω στην περιοχή

Η φωτιά
που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από την Πεντέλη εξακολουθεί να μαίνεται και το έργο των πυροσβεστών δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Ειδικότερα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 – 80 km/h.



Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένουμε από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.

Επισημαίνεται ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη.

Ακόμα, σημειώνεται ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού έως την Πέμπτη θα είναι οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα.

Λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί περαιτέρω στην περιοχή, έως και επτά μποφόρ, καθώς φυσάει πολύ περισσότερο από όσο προβλέπουν τα αριθμητικά μοντέλα.

O καιρός σήμερα

θερμοκρασία είναι σε κανονικά επίπεδα για την εποχή με μέγιστη τιμή τους 35 με 36 βαθμούς στα ηπειρωτικά

-Ο καιρός είναι αίθριος στις περισσότερες περιοχές.

-Οι άνεμοι πνεόυν βόρειοι 4 με 6 στο Αιγαίο 5-7 και τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, μικρή υποχώρηση των ανέμων θα έχουμε από το απόγευμα.

Όταν θα αρχίσουν να εξασθενούν, θα αρχίσει η άνοδος της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία από την Παρασκευή θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά και τους 39 βαθμούς, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα καθώς η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι τουλάχιστον τριών ημερών. Δεν θα πρόκειται για έναν ακραίο καύσωνα , αλλά για έναν τυπικό καύσωνα για το ελληνικό καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες πιο υψηλές στα δυτικά ηπειρωτικά εκεί το θερμόμετρο λίγο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ