Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Διαχείριση των αδέσποτων ζώων απο τον Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μέσω του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα, ανταποκρινόμενος με συνέπεια στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, υλοποιεί κάθε έτος ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σίτισής. Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους και αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας, σε όλα τα αδέσποτα ζώα του Δήμου, την εξασφάλιση τροφής/νερού και τις  παρεμβατικές δράσεις, σε θέματα προστασίας τους.

Ήδη, τους τελευταίους τρεις μήνες, είναι σε εξέλιξη ο έκτος  κύκλος διαχείρισης αδέσποτων ζώων,  ο οποίος έχει αυξημένη χρηματοδότηση από πόρους του Δήμου,  ώστε να είναι εφικτή η διαχείριση περισσότερων ζώων ενώ για πρώτη φορά ,κατά την κλινική εξέταση θα διενεργείται τεστ ανίχνευσης ασθενειών δυνητικά επικίνδυνων για την ευζωία των σκύλων αλλά και για τον άνθρωπο ,όπως η Λεισμάνια ( καλαζάρ).                          

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα , στειρώθηκαν και έλαβαν κτηνιατρική φροντίδα από το 2020 έως σήμερα, 433 αδέσποτοι σκύλοι  ενώ για πρώτη φορά υπήρξε πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων γάτων, μέσω του οποίου διαχειρίστηκαν 110 γάτες. Επισημαίνεται ότι, με την πολύτιμη συνεργασία φιλόζωων εθελοντών και σωματείων, οι υιοθεσίες  αδέσποτων σκύλων  μέσω του προγράμματος, ξεπέρασαν κατά πολύ τα νούμερα προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα 180 ζώα να βρουν ιδιοκτήτη. 

 Επίσης, στα διοικητικά όρια του Δήμου έχει αναπτυχθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο με 25 ταΐστρες και ποτίστρες για σκύλους και γάτες για την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων που δεν υιοθετήθηκαν και επανεντάχθηκαν στον τόπο περισυλλογής τους. Ο εξοπλισμός  ανανεώνεται και τροφοδοτείται καθημερινά, από συνεργείο υπαλλήλων του Δήμου, με ξηρά τροφή και νερό.  Η προμήθεια των ζωοτροφών, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα και ήταν 420 συσκευασίες των 20  kg για σκύλους και αντίστοιχα 406 για γάτους, ενώ είναι σε εξέλιξη η μελέτη προμήθειας  νέας ποσότητας ζωοτροφών.

Ο Δήμος εξαντλεί συστηματικά κάθε περιθώριο, που του παρέχουν το υπάρχον νομικό πλαίσιο, οι διαθέσιμοι υλικοί πόροι και οι δυνατότητές του, προκειμένου το πρόβλημα των αδέσποτων να επιλυθεί οριστικά και η Δημοτική  Αρχή αισιοδοξεί, πως αυτή η προσπάθεια θα τύχει της ανάλογης υποστήριξης, ώστε ο πληθυσμός των αδέσποτων να περιοριστεί σημαντικά και  σταδιακά να εκλείψει  με τη βοήθεια όλων μας . 

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ