Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Τι θα ακολουθήσει – Αίτημα Ανδρουλάκη για Εξεταστική – Σκέψεις Τσίπρα για πρόταση δυσπιστίας

Θετική απάντηση από Μαξίμου στον Νίκο Ανδρουλάκη που ζητά σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε η υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, να δημιουργούν ένταση στο πολιτικό σκηνικό.

Με δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Η κυβέρνηση δια στόματος του Γιάννη Οικονόμου αποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ναι στη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, σε περίπτωση που το σχετικό αίτημα κατατεθεί επισήμως. Παράλληλα, συναινεί και στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, καλώντας ωστόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να παραστεί προσωπικά, αυτή τη φορά.

Σημειώνεται ότι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού να χυθεί φως στην υπόθεση, ενώ έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί πλήρως ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ.

O κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί αναλυτικά για το πως προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθησή του, λένε κυβερνητικές πηγές. Η κλήση του κ. Ανδρουλάκη θα γίνει από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος ορίστηκε αντικαταστάτης του Παναγιώτη Κοντολέοντος ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, αποδίδει προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό, ενώ συγκαλεί εκτάκτως αύριο Σάββατο την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα αναζητήσουν τρόπους αντίδρασης στην υπόθεση των υποκλοπών, μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που αυτές προκάλεσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συνταχθεί με την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση. Παράλληλα, πρόκειται να ζητήσει κααι την άμεση, εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Όχι σε πρόωρες εκλογές 

Εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων αναφορικά με το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, επανήλθαν στην επιφάνεια τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, μέσω κυβερνητικών πηγών επισημάνθηκε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.

Το χρονικό της παραίτησης Δημητριάδη 

Στο κλίμα τοξικότητας που εντείνεται γύρω από το πρόσωπο του Γρηγόρη Δημητριάδη αποδίδει η κυβέρνηση την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων predator με τον οποίο ούτε ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν: «Ο κος Γρηγόρης Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος παραιτήθηκε για το λόγο αυτό από τη θέση του Προέδρου του ΕΒΕΑ.

Η παραίτηση του Κοντολέοντος και η αντικατάστασή του από τον Θεμιστοκλή Δεμίρη

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του κ.Δημητριάδη, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτηση του. Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές «ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίον αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και στο πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ για να γίνει η νόμιμη επισύνδεση». Παράλληλα σημείωναν πως «κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».
Οι δύο παραιτήσεις προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που με ανακοινώσεις τους τοποθετήθηκαν για το θέμα.

Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό

«Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

ΠΑΣΟΚ
«Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες», ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ενώ πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν πως το κόμμα δεν το αφορούν οι «βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη».

ΚΚΕ
«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

ΜέΡΑ 25
«Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ.

Σημειώνει ότι «η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες “λίστες Πέτσα”) μας φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου» και προσθέτει: «Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη».

«Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς», σχολιάζει το ΜέΡΑ25 και καταλήγει:

«Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δεν νοείται να σταματά στους “από κάτω”. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια τη Δημοκρατία».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ