Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Θυέλλα» για την έρευνα του FBI στην κατοικία του Ντόνταλντ Τραμπ: Μιλά για πολιτική δίωξη – «Ο νόμος είναι νόμος» του απαντούν

«Φύλλο και φτερό» έκαναν ομοσπονδιακοί ερευνητές το σπίτι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

«Φύλλο και φτερό» έκαναν ομοσπονδιακοί ερευνητές το τουριστικό θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς
της Φλόριντα, ιδιοκτησίας του Ντόναλντ Τραμπ, για να διαπιστώσουν εάν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο, όταν εγκατέλειψε το αξίωμά του.

H έρευνα εκνεύρισε τον πρώην πρόεδρο που βλέπει πίσω από το νομικό πρόσχημα της κακοδιαχείρισης (πιθανώς απόρρητων) εγγράφων μια απόπειρα να υπονομευτεί η πιθανότητα να επιστρέψει στην προεδρία το 2024. Οι Δημοκρατικοί, όπως η Νάνσι Πελόζι, επιμένουν ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να εξαιρείται από τον νόμο.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι πράκτορες του FBI έφτασαν στο Μαρ-α-Λάγκο το πρωί της Δευτέρας και επέδειξαν στους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, που φυλάσσουν τον πρόεδρο, το ένταλμα για την έρευνα. Αφού η Μυστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του, επέτρεψε την έρευνα που κράτησε από τις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 στην Ελλάδα) ως αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Το FBI έφυγε με αρκετά κουτιά υλικού, άγνωστο όμως τι ακριβώς περιείχαν.

Ο γιος του πρώην προέδρου, Έρικ, δήλωσε στο Fox ότι περίπου 30 πράκτορες ήλθαν για έρευνα που σχετίζεται με έγγραφα τα οποία ανήκουν στα Εθνικά Αρχεία. Ο Τραμπ ήταν συνεργάσιμος, τόνισε. Σύμφωνα με τον Έρικ, ο πατέρας του είχε απλώς πολλά… αποκόμματα από τον Τύπο.

Κατά τα λεγόμενα του Τραμπ οι πράκτορες «εισέβαλαν στο σπίτι και το κατέλαβαν» αναζητώντας στοιχεία για το πώς ο Τράμπ χειριζόταν τα έγγραφά του. Από το FBI απαντούν ότι δεν υπήρξε βίαιη εισβολή. Ο πρώην πρόεδρος είπε πάλι ότι έφτασαν να ανοίξουν ένα χρηματοκιβώτιο, μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια σχετικά με το εύρος της έρευνας: μπορεί το FBI να ανοίξει ένα χρηματοκιβώτιο πρώην προέδρου ακόμη και αν το αρνηθεί η Μυστική Υπηρεσία;

Συνεργάσιμος μεν, εξοργισμένος δε ο Τραμπ. «Σκοτεινές ώρες για το έθνος μας», τόνισε σε δήλωσή του και επισήμανε ότι πρώτη φορά συνέβη αυτό σε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε αυτό δεν έχει άδικο, αλλά επρόκειτο και για ειδικές περιστάσεις, σημειώνουν νομικοί τους οποίους επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης.

Οι ομοσπονδιακοί νόμοι στις ΗΠΑ είναι αυστηροί σχετικά με τον χειρισμό απόρρητου υλικού. Προβλέπουν ότι είναι αδίκημα να απομακρυνθεί το υλικό και να μεταφερθεί σε μη προβλεπόμενη τοποθεσία. Ειδικά για τους προέδρους, μετά τη λήξη της θητείας τους τα Εθνικά Αρχεία αναλαμβάνουν τη φύλαξη του υλικού, από έγγραφα και σημειώματα μέχρι και επιστολές και e-mail, ακόμη και αν δεν είναι απόρρητα.

Για τον Τραμπ, έναν «διαβόητο καταστροφέα εγγράφων», τον περασμένο Φεβρουάριο τα Εθνικά Αρχεία ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει αν εξακολουθούσε να κρατά στο Μαρ-α-Λάγκο έγγραφα που δεν θα έπρεπε να κατέχει. Αξιωματούχοι των Αρχείων συγκέντρωσαν 15 κιβώτια με έγγραφα, κάποια από τα οποία ήταν σκισμένα.

Ο Τραμπ -το γνωρίζουμε και αυτό από διαφορετικές πηγές- ήταν τουλάχιστον αμελής στη διαχείριση απορρήτων εγγράφων που είχε στη διάθεσή του ως πρόεδρος (ο ίδιος το αρνείται). Ακόμη και τα χαρτιά με πρόχειρες σημειώσεις από το χέρι του προέδρου θα έπρεπε να διατηρηθούν, αλλά αυτές κατέληγαν σχισμένες στις τουαλέτες του Λευκού Οίκου.

Και μόνο, λοιπόν, οι πληροφορίες ότι στο Μαρ-α-Λάγκο υπάρχουν έγγραφα που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί θα αρκούσαν για να εκδοθεί το ένταλμα. Επειδή όμως ο Τραμπ δεν είναι ένας κάποιος πολίτης, αλλά πρώην πρόεδρος, θα πρέπει να υπήρχε το πράσινο φως από τα υψηλότερα κλιμάκια, δηλαδή τον επικεφαλής του FBI, Κρις Ρέι, και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. Αλλά ακόμη και τώρα ο απόρρητος χαρακτήρας της έρευνας αφήνει αναπάντητο το ερώτημα ποιος ακριβώς την ενέκρινε, με ποιο σκεπτικό και γιατί τώρα.

Οι 4+1 ποινικές έρευνες που απειλούν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο άλλοτε ισχυρός επικεφαλής του Λευκού Οίκου δεν πλέον αντιμέτωπος μόνο με τη συγκεκριμένη ποινική έρευνα, αλλά με τουλάχιστον άλλες τέσσερις.

Στην πρώτη περίπτωση, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς διερευνά πιθανές δόλιες αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων στον Οργανισμό Τραμπ.

Σε μια δεύτερη υπόθεση, ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ δεν έχει αποκλείσει την εκκίνηση νομικής διαδικασίας εναντίον του πρώην προέδρου, αφού κατηγόρησε τον Οργανισμό Τραμπ και τον επικεφαλής του οικονομικού του διευθυντή για πρακτικές συστηματικής φοροαποφυγής.

Σε μια τρίτη έρευνα, η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον Φάνι Γουίλις εξετάζει πιθανή παρέμβαση του Τραμπ στις εκλογές στη Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ τηλεφώνησε ως γνωστόν στον υπουργό Εξωτερικών και του ζήτησε να «βρει 11.780 ψήφους παραπάνω».

Ταυτόχρονα, σε μια τέταρτη περίπτωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενεργοποιήσει το ειδικό σώμα ενόρκων στην Ουάσινγκτον για να διερευνήσει τις προσπάθειες του Τραμπ και του στενού του κύκλου να δημιουργήσουν ψεύτικους ψηφοφόρους και να πιέσουν τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ