Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Προκλητικός ο Ερντογάν: «Aνήσυχη» η Ελλάδα μετά τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν – «Εγώ τη δουλειά μου κάνω»

Oι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται στον απόηχο «γκρίνιας» από μερίδα υποστηρικτών «Γαλάζιας Πατρίδας»

H Eλλάδα «ανησύχησε» μετά τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν
για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ισχυρίστηκε προκλητικά την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τι κάναμε χθες – προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το (λιμάνι) Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ήταν πολύ ανήσυχη. “Τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;” είπαν. Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε… Κάνει το καθήκον του. Και αυτό το πλοίο είναι πολύ μοναδικό στον κόσμο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με χρήματά μας για να τρυπήσουμε… Τώρα όμως έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται πάντως, ότι οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται στον απόηχο «γκρίνιας» από μερίδα του στρατιωτικού κατεστημένου που τάσσεται υπέρ της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μοιάζουν να γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.

«Μας παγιδεύει στο Χάρτη της Σεβίλλης»

Η δεξαμενή σκέψης Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής) σε ανάρτησή της στο twitter σημείωσε μετά τον απόπλου του γεωτρητικού: «Αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι το οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa. Με άλλα λόγια, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε…».

Ο λεγόμενος «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η ΕΕ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ