Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χατζηδάκης: Παραγραφή οφειλών στον ΕΦΚΑ στη 10ετία – Έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (Βίντεο)

Τι επισήμανε για τις εκκρεμείς συντάξεις αλλά και το θέμα των παρακολουθήσεων

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
και τοποθετήθηκε επί των οφειλών στον ΕΦΚΑ ενώ εστίασε στις εκκρεμείς συντάξεις αλλά και στο θέμα του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός επεσήμανε πως οι παραγραφές των οφειλών κατεβαίνουν από την 20ετία στην 10ετία, διευκρινίζοντας πως «μιλάμε για παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ. Όσες έχουν αναζητηθεί δεν παραγράφονται».

Και πρόσθεσε πως «Αν παραγράφονταν και οφειλές που έχουν αναζητηθεί υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος να μην πληρώνει κανένας και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα». Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνεται η εναρμόνιση των οφειλών της ΑΑΔΕ με τις οφειλές του ΕΦΚΑ.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός είπε ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε τα επίσημα στοιχεία και εκτίμησε ότι θα έχουμε τελειώσει και με τις εκκρεμότητες του 2019, σημειώνοντας, δε, ότι για το 2020 έχει μείνει μόνο ένα 2,5% εκκρεμοτήτων και για το 2022 το 75% έχει ήδη πάρει σύνταξη. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει στο δημόσιο όπου υπάρχει καθυστέρηση.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι είναι θέμα μηνών η καταβολή των επικουρικών συντάξεων.
Επιπλέον, ο υπουργός ερωτώμενος για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 είπε ότι είναι πιθανό να συμβεί την Πρωτομαγιά, εξηγώντας ότι τον Ιανουάριο θα γίνει ο προσδιορισμός, μετά θα μεσολαβήσει μια περίοδος διαβούλευσης και στο τέλος θα προταθεί από την κυβέρνηση το ύψος της αύξησης.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε το θέμα των παρακολουθήσεων, τονίζοντας ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα λάθος, που επισκιάζει το κυβερνητικό έργο. «Το λάθος αυτό τιμωρήθηκε. Είμαστε ανοιχτοί να πάρουμε κι άλλες πρωτοβουλίες και περιμένουμε προτάσεις», είπε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ