Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σαλμάν Ρουσντί: Είναι ζωντανός και βρίσκεται στο χειρουργείο – Δέχτηκε 10 – 15 μαχαιριές στον λαιμό (Βίντεο)

Ο συγγραφέας δεχόταν καιρό απειλές για τη ζωή του, για το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι»

Επίθεση
από άγνωστο άνδρα δέχτηκε σήμερα ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί φετφά από φανατικούς ισλαμιστές, καθώς το έργο του θεωρείται ότι βλασφημεί την ισλαμική θρησκεία.

Σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται ο Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος την Παρασκευή δέχτηκε δολοφονική επίθεση με μαχαίρι σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Ο συγγραφέας διακομίσθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ρούσντι βρίσκεται στο χειρουργείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο του 75χρονου συγγραφέα.

Ο Ρουσντί θα μιλούσε την Παρασκευή σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσοτόκουα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από το Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο 75χρονος μαχαιρώθηκε στον λαιμό από έναν άνδρα, λίγο πριν την ομιλία του, ενώ ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία. O άγνωστος, ανέβηκε αιφνιδιαστικά στη σκηνή όπου ο Ρουσντί και άρχισε να χτυπά τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος. Από την επίθεση τραυματίστηκε και ο Χένρι Ρις, ο άνθρωπος που θα έπαιρνε συνέντευξη από τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκαλ, ο Ρούσντι είναι ζωντανός.

To BBC, που επικοινώνησε με γιατρό που παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον Ρούσντι, αναφέρει ότι ο συγγραφέας δέχθηκε πολλαπλά τραύματα από το μαχαίρι, ωστόσο δεν χρειάστηκε να του κάνουν ΚΑΡΠΑ καθώς είχε ακόμα σφυγμό.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Ρούσντι δέχθηκε 10-15 μαχαιριές από τον δράστη, μεταξύ των οποίων η μία στον λαιμό.

Ο συγγραφέας δεχόταν καιρό απειλές για τη ζωή του, για το βιβλίο «Satanic Verses». Δέχτηκε την επίθεση καθώς ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη στη σκηνή για την εκδήλωση CHQ 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο του, με τίτλο «Σατανικοί Στίχοι», είναι απαγορευμένο στο Ιράν από το 1988. Έναν χρόνο αργότερα ο αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε τον φετφά που καλούσε στον θάνατο του Ρουσντί. Ακόμα, είχε επικηρυχθεί για 3 εκατ. δολάρια.

Έκτοτε, όπως σημειώνει το Associated Press, η κυβέρνηση του Ιράν έχει λάβει τις αποστάσεις της από τον διάταγμα, αν και τα αισθήματα κατά του συγγραφέα παραμένουν εχθρικά.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ