Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα: «Θερμό» Φθινόπωρο προ των Πυλών…

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την αυξημένη πίεση που δέχεται η χώρα μας από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές μαρτυρά την κλιμάκωση του φαινομένου στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.

Την παρούσα περίοδο εξελίσσεται μία συστηματική εργαλειοποίηση των μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία, αφού από την αρχή του Αυγούστου έως σήμερα προσπάθησαν να εισέλθουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες. Μάλιστα, οι 38 που πέρασαν στα μέσα του μήνα τον Έβρο, κατέθεσαν ότι μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή.

Έχοντας ως κύριο μέλημα την φύλαξη των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Συνόρων, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις Διεθνείς Συνθήκες, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, δίνοντας προτεραιότητα στα σημεία που θεωρούνται «περάσματα». Παράλληλα ενισχύονται όλα τα μέσα επιτήρησης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, ενώ θα ακολουθήσει και νέα αύξηση των συνοριοφυλάκων.

Η τουρκική προκλητικότητα δεν περιορίζεται ωστόσο στο μεταναστευτικό. Παρατηρείται μια κλιμάκωση των προκλήσεων με πυκνές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και υπερπτήσεις. Αδιαφορώντας μάλιστα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προβλέπουν την αποφυγή προκλήσεων σε Εθνικές ή Θρησκευτικές Εορτές, ανήμερα της Παναγίας, 18 τουρκικά F-16, εκ των οποίων τα 10 οπλισμένα, πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά.

Εσχάτως δε η Τουρκία ακολουθεί τακτική παραποίησης των γεγονότων και ψευδόμενη, προσπαθεί να επηρεάσει επ’ ωφελεία της την διεθνή κοινή γνώμη. Πρόσφατη είναι άλλωστε η «καταγγελία» της, για υποτιθέμενη παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια Άσκησης του ΝΑΤΟ!

Έπειτα είναι και το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han το οποίο συνεχίζει τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο, χωρίς να είναι γνωστό που θα κινηθεί στη συνέχεια, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Ίσως λοιπόν να οδεύουμε σε «θερμό» Φθινόπωρο!

Πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες, αλλά και συνειδητές επιλογές του Ερντογάν έχουν φέρει την Τουρκία σε δύσκολη θέση, κυρίως στο εσωτερικό, αλλά και εκτός συνόρων. Η τουρκική Οικονομία άλλωστε βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν  δυσβάσταχτο πληθωρισμό, που τον Ιούλιο έφτασε στο 79,6%. Με προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες, όπως η εργαλειοποίηση των μεταναστών, οι παραβιάσεις – υπερπτήσεις και με επαμφοτερίζουσα στάση στο Ουκρανικό, ο Ερντογάν επιχειρεί να υπερκεράσει τα προβλήματα και να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη. Δεν φαίνεται όμως να είναι αρκετό.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και δείχνει την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει την Εθνική Κυριαρχία και τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Σύνορα. Συνεχίζει να διεθνοποιεί την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά, ενημερώνοντας τακτικά και μεθοδικά τους εταίρους και συμμάχους μας. Παράλληλα οι Ένοπλες Δυνάμεις, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και η ΕΥΠ βρίσκονται – όπως πάντα – σε εγρήγορση και απόλυτη ετοιμότητα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε τουρκική προσπάθεια που θα απέβλεπε σε αποσταθεροποίηση της χώρας ή σε αμφισβήτηση Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

* Δημοσιεύθηκε στις 26/8/2022 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ