Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Live το Συνέδριο Economist – Powergame.gr: The Second Thessaloniki Metropolitan Summit: «Η Πράσινη Στρατηγική και η ανάκαμψη της Ευρώπης»

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Economist σε συνεργασία με το ThePowerGame.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 2ο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit.

Το 2ο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit διοργανώνεται από τον Economist σε συνεργασία με το ThePowerGame.gr. Χορηγός επικοινωνίας είναι τα parapolitika.gr.

Το συνέδριο διοργανώνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την πρόκληση της «πράσινης μετάβασης».

Aυτή την ώρα, στο πάνελ με θέμα «Η Πράσινη Στρατηγική και η ανάκαμψη της Ευρώπης», συζητούν δυο κορυφαίοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, ο Ευάγγελος Μαρινάκης, πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp και ο Πάολο Σκαρόνι, αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου Rothschild, πρόεδρος της Μίλαν και πρώην CEO της ΕΝΙ.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ.

Παρακολουθήστε ζωντανά

Φερχόφστατ: Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για να επιβιώσει

«Τα πράγματα άλλαξαν. Το ερώτημα είναι αν εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη θέση μας σε αυτή την παγκόσμια τάξη» τόνισε ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, μιλώντας στη θεματική ενότητα που αναφερόταν στο μέλλον της Ευρώπης, «σήμερα βλέπουμε μία νέα εποχή αυτοκρατοριών», αναφερόμενος στη Ρωσία και την Κίνα. «Τα ατομικά κράτη-έθνη θα πρέπει να συμμετέχουν σε μία μεγαλύτερη οντότητα που θα προασπίζεται τα συμφέροντά τους. Αυτό το μάθημα πήραμε από την Ουκρανία». Και η παγκόσμια τάξη πλέον δεν είναι μια παγκόσμια δύναμη ενάντια στην άλλη, «αλλά συγκρούσεις και στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα».

Ας είμαστε ειλικρινείς, σήμερα βλέπουμε μία τεράστια νέα παγκόσια τάξη, σημείωσε ο κ. Φερχόφτατ, δεν είναι ο ψυχρός πόλεμος, αλλά μία νέα εποχή αυτοκρατοριών, για καλό ή για κακό. Όπως παρατήρησε, σχετικά με το ρόλο της Ευρώπης σε αυτή τη νέα εποχή αυτοκρατοριών: «Χρειαζόμαστε να δράσουμε μόνοι μας και να είμαστε έτοιμοι για τη νέα παγκόσμια τάξη, ως Ευρωπαίοι». Όμως, διαπίστωσε, «δεν είμαστε έτοιμοι». Κι αυτό, γιατί «πρέπει να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις εντός της ΕΕ, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

nijkjk

Τι λένε οι αριθμοί για την άμυνα

Ο κ. Φερχόφστατ παρουσίασε μία σειρά διαφανειών, για να δείξει τους παγκόσμιους στρατιωτικούς αλλά και τεχνολογικούς εξοπλισμούς. «Θα ήθελα να μιλήσω για τη μεταρρύθμιση στην Άμυνα», σημείωσε. «Είναι ένα θέμα, πάνω στο οποίο δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη».

Οι ΗΠΑ, ανέφερε, είναι οι «πρωταθλητές« με 800 δισ. δολάρια δαπάνες για την άμυνα, η Κίνα με 252 δισ. δολάρια, καθώς και η Ευρώπη, η οποία δαπανά σχεδόν το ίδιο ποσό με την Κίνα.

Οι Ευρωπαίοι, επεσήμανε, μπορούμε να αναλάβουμε το 10% των επιχειρήσεων που αναλαμβάνει ο αμερικανικός στρατός. Όμως, όπως σχολιάζει, υπάρχει ένα πρόβλημα: Είμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί από τους Αμερικανούς, λόγω του ό,τι έχουμε λιγότερα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ο «Στάλιν που επέστρεψε» και η τραγωδία της Ευρώπης στον τομέα της τεχνολογίας

Ο κ. Φερχόφστατ είπε χαρακτηριστικά πως «έχουμε τον Στάλιν που επέτρεψε σήμερα, με το όνομα του Πούτιν». Γι’ αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουμε τη μελέτη που χρειάζεται, όχι μόνο αναφορικά με τα χρήματα που δαπανούμε, αλλά να δούμε τί (οπλικά συστήματα) έχουμε. «Πρέπει να γίνουμε οικονομικά κυρίαρχοι και να έχουμε τα δικά μας στανταρτ και προδιαγραφές», τόνισε.

Στη συνέχεια, παρουσίασε μία δεύτερη διαφάνεια, στην οποία διαφαίνεται η χρηματιστηριακή αξία από τις πλατφόρμες του διαδικτύου, παγκοσμίως. Σε αυτήν πρώτες θέσεις έχουν αμερικανικές εταιρείες, όπως η Amazon. Όμως η συμμετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι πολύ μικρή, με μεγαλύτερη τη γερμανική πολυεθνική SAP.

Το πρόβλημα της Ευρώπης, σχολίασε, δείχνει η πορεία της σουηδικής εταιρείας Spotify. Η Spotify χρειαζόταν 27 αδειοδοτήσεις από 27 εθνικές αρχές στην Ευρώπη, για να μπορέσει να αδειοδοτηθεί. Γι’ αυτό πήγε στις ΗΠΑ, έγινε επιτυχημένη και επέστρεψε στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη επίσης, πρέπει να συνεργαστεί με 100 διαχειριστές κινητής τηλεφωνίας.

Βορίδης: «Να μην μείνουμε μόνοι απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις»

Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που δημιουργήθηκε, αλλά και για την επιθετική στάση της Τουρκίας, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ως επίτιμος καλεσμένος στο άνοιγμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βορίδης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι: «Υπάρχει μία πραγματική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε, η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε από πολύ συγκεκριμένους λόγους κυρίως λόγω της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία γεγονός που άρχισε και ξεδιπλώνει γεωπολιτικές ανησυχίες και προβληματισμούς.

Βασική προτεραιότητα μας τώρα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που είναι  αποτέλεσμα του καθορισμού των τιμών δηλαδή της εργαλειοποίησης στην πραγματικότητα της ενέργειας στα πλαίσια ενός πολέμου που διεξάγει η Ρωσία».

Μίλησε επίσης για την τουρκική προκλητικότητα τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει έναν πάρα πολύ επιθετικό γείτονα και ξεκαθαρίζοντας ότι οι Έλληνες στην περίπτωση μιας επίθεσης από την Τουρκία που αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα δεν πρέπει να βρεθούν μόνοι τους.

Τόνισε παράλληλα, ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε οικονομικά και στρατηγικά την Ουκρανία και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στο ενεργειακό επίπεδο, καθώς πρέπει να πάμε στην ενεργειακή αυτονομία, πρέπει να ενισχύσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη λύση και ότι σήμερα αλλάζει ολόκληρο και αναπτύσσει μία κοινή πολιτική Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι: «Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν καθώς ο κόσμος μεταβάλλεται και θα κληθούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις».

voridis_2

Πρόσθεσε ότι: «Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν καθώς ο κόσμος μεταβάλλεται και θα κληθούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις». «Η Ευρώπη πρέπει να έχει μία αμυντική πολιτικη και είναι ανάγκη η δημιουργία ενός στρατού, ο οποίος θα είναι ενταγμένος πάντοτε κάτω από την ομπρέλα της Συμμαχίας».

Κλείνοντας, τόνισε ότι η Ευρώπη ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα και ότι είναι η ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της στο μέλλον.

Αλτμάιερ: «Ανάγκη για ηγεσία στην Ευρώπη – Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο»

Τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στη ραγδαία ανάπτυξη των χωρών της Ασίας και κυρίως της Κίνας και της Ινδίας και το τι κάνει η Ευρώπη για να μην μείνει πίσω έκρουσε από το βήμα του συνεδρίου «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει έναν σημαίνοντα ρόλο στην ψηφιακή κι ενεργειακή μετάβαση της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Αλτμάιερ ξεκίνησε λέγοντας πως πρέπει να μελετήσουμε ένα σχέδιο που αφορά στην ενέργεια και να εκπονήσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τις επιχειρήσεις. «Θα πρέπει να είμαστε σαφείς» τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή την περίοδο «αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις που έχουν μια τάση να μας οδηγούν προς τη διάλυση».

Σε αυτό το σημείο, έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο «να δημιουργηθεί μια νέα συμμαχία μεταξύ Ρωσίας Κίνας και Ινδίας. Τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος». Και κάλεσε την Ευρώπη να είναι πιο εξωστρεφής. «Ποιος από την Ευρώπη έχει πάει τα τελευταία χρόνια στην Ινδία, ή έχει επικοινωνία με την Κίνα όπως έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν;» αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην «αναταραχή που έχει να κάνει με την οικολογία». «Η Ευρώπη έχει παίξει έναν πρωτοπόρο ρόλο με την Πράσινη Συμφωνία» τόνισε και πρόσθεσε πως «πολλοί δεν πίστευαν ότι μιλάμε σοβαρά για την κλιματική αλλαγή».

IMG-4501

«Χρειαζόμαστε μια σύμπραξη, να σοβαρευτούμε απέναντι στην κλιματική αλλαγή, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να καταστήσουμε σαφές ότι θα πρέπει ο κόσμος να πληρώσει το κόστος της αλλαγής, θα πρέπει να δαπανήσουμε εκατομμύρια ευρώ για να αποτρέψουμε διάφορες μεγάλες εταιρείες να στραφούν στην Κίνα και αλλού» προειδοποίησε και συνέχισε αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση που «δεν έχει παίξει ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλο ρόλο όσο σήμερα».

«Είναι σαφές ότι αν οι Κινέζοι συνεχίσουν να κάνουν μεγάλα βήματα, τότε η Κίνα και η Ασία θα γίνουν οι μεγαλύτεροι παίκτες στον κόσμο. Το θέμα είναι πού είναι οι δικοί μας οι σύμμαχοι;» αναρωτήθηκε φέρνοντας παραδείγματα ευρωπαϊκών εταιρειών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού που πωλήθηκαν σε κινεζικές εταιρείες.

Για αυτό και κατά τον κ. Αλτμάιερ, «χρειαζόμαστε ηγεσία στην Ευρώπη», η οποία όμως «δεν μπορεί από μία μόνο χώρα να γίνει, αλλά από έναν συνασπισμό χωρών». «Η Ελλάδα για παράδειγμα, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της. Έχει συμφέρονται και έχει assets που μπορεί να προσφέρει σε αυτή την ιδέα».

«Το multi tasking είναι κάτι που χαρακτηρίζει την κατάσταση σήμερα» τόνισε και κατέληξε: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την κρίση, αν προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

«Nα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την κλιματική αλλαγή»

Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ ως επίτιμος καλεσμένος στο άνοιγμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, αφού επικεντρώθηκε στους κινδύνους απέναντι στη ραγδαία ανάπτυξη των χωρών της Ασίας και κυρίως της Κίνας και της Ινδίας και τη θέση που έχει η Ευρώπη, μίλησε για την κλιματική αλλαγή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι:«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την κλιματική αλλαγή και συγχρόνως να καταστήσουμε σαφές ότι θα βοηθήσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο να πληρώσει το κόστος της αλλαγής. Θα πρέπει να δαπανήσουμε εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιβίωση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Παλλήκαρης: «H Β. Ελλάδα κομβικός δρόμος για τις μεγάλες αλλαγές»

Ο διευθυντής του Powergame.gr Ευτύχης Παλλήκαρης στο πλαίσιο του 2ου Metropolitan Summit του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τη βόρεια Ελλάδα ως κομβικό δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνται.

Κομβικό «δρόμο» για τις μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνται χαρακτήρισε τη βόρεια Ελλάδα ο διευθυντής του Powergame.gr…

Δημοσιεύτηκε από Economist Impact Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe στις Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022


Ο ίδιος μίλησε, μεταξύ άλλων, για έναν δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει, σημειώνοντας όμως ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς θα βγούμε με έναν δημιουργικό τρόπο από την κρίση.
Παράλληλα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει και ένας πόλεμος επικοινωνίας και προπαγάνδας όπου συγκρούεται η αλήθεια με τα fake news, πρόσθεσε –μεταξύ άλλων– ο κ. Παλλήκαρης.

Την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον που δημιουργεί, τόσο ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, όσο και η ενεργειακή κρίση, υπογραμμίσθηκε στη συζήτηση που διεξήχθη στο συνέδριο του Economist και του powergame.gr σήμερα το πρωί μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, του αμερικανού Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και του επικεφαλής της TEXAN Envipco, Παναγιώτη Μούργο. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, οι υπερτλαντικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο.

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα πρέπει να έχει το δικό της μοντέλο στην οικονομία

jnkjjk

Από το βήμα του συνεδρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «όπως είπε νωρίτερα ο κ. Αλτμάιερ, η Ελλάδα πρέπει να έχει το δικό της μοντέλο στην οικονομία. Είχαμε πολλά θέματα με τη Γερμανία σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουμε καλύψει πολύ δρόμο και έχουμε κάνει σκληρή δουλειά».

O υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ενδυνάμωσε περαιτέρω, τις ούτως καλές σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Όπως είπε, η κρίση επιτάχυνε πολλές συμφωνίες, όπως αυτές της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, του εκσυγχρονισμού των F-16, της αγοράς των F-35 κ.ά. «Ο (ρωσο-ουκρανικός) πόλεμος επιτάχυνε αυτές τις συμφωνίες και όταν είσαι σε κίνδυνο υπάρχει επιτάχυνση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εκτίμησε ότι «αυτός ο πόλεμος θα μας κάνει ακόμη καλύτερους συμμάχους».

Ωστόσο οι συμφωνίες δεν είναι μόνον αμυντικές. Είναι κι εμπορικές και επιχειρηματικές. Ανέφερε δε ως παραδείγματα επιτυχημένων συμφωνιών τις επενδύσεις των TexanEnvipco, Microsoft, Pfizer, Cisco κ.ά. Ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε την έξοδο της Ελλάδας από την «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που περιλαμβάνει τις χώρες που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα των αμερικανικών επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων Ελευσίνας με την συνδρομή της αμερικανικής DFC κ.ά. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ακόμη την αύξηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, οι οποίες κάθε χρόνο σημειώνουν νέα ρεκόρ.

Τσούνης: «Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά»

ts__2_

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ως ένα μεταρρυθμιστή που πέτυχε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ ο ίδιος χρειάζεται να δείξει το δίπλωμα οδήγησης, ενώ στην χώρα μας βρίσκεται στο κινητό τηλέφωνο.

Ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ

Προς επίρρωση των προαναφερομένων, ο κ. Τσούνης ανέφερε την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας ως απόδειξη της νέας αυτής μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας μας. «Οι μεταρρυθμίσεις έφεραν την Deloitte, την Pfizer, την Cisco κ.ά. Και όταν βλέπεις ότι κάνουν σημαντικές επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα οι αμερικανικές εταιρείες, επιβεβαιώνουν αυτή την πορεία», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία, «η χώρα στέκεται μόνη της στα πόδια της και ότι οι καλύτερες ημέρες της βρίσκονται μπροστά».

Αναφερόμενος στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, o αμερικανός πρέσβης είπε ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. «Οι δεσμοί είναι ισχυροί» είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια χώρα που στήριξε από τη πρώτη στιγμή τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της επίλυσης του προβλήματος που δημιούργησε ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. «Η Ελλάδα στήριξε περισσότερο από όλους τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στέκεται απέναντι στην Ρωσία. Αυτό είναι το φιλότιμο. Είναι θέμα τιμής να μείνει κάποιος απέναντι στην Ρωσία, υποστηρίζοντας τις βασικές δημοκρατικές αξίες».

Ο αμερικανός πρέσβης ερωτηθείς αν οι επικείμενες εκλογές μπορούν να αλλάξουν κάτι στις αμερικανικές σχέσεις, σημείωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Όπως ανέφερε, τα τελευταία 10 χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και έτσι θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Ο επικεφαλής της Texan Envipco, κ. Παναγιώτης Μούργος, αναφέρθηκε στην επένδυση της εταιρείας του στη χώρα μας και την χαρακτήρισε ως μια από τις πιο σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να γίνουν πολλές άλλες επενδύσεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ευχαρίστησε τόσο τον συνομιλητή του υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για της συνδρομή της ελληνικής πολιτείας και κυβέρνησης, όσο και τον αμερικανό πρέσβη για την βοήθεια που έχει προσφέρει το προσωπικό της πρεσβείας στην Ελλάδα.

dcds

Αναφορικά με την επένδυση της Texan Envipco που έχει γίνει σε έκταση 8.000 τ.μ. στην Παλλήνη, όπως είπε ο κ. Μούργος, πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν δύο νέες επενδύσεις που θα ανακοινωθούν, μέχρι τέλος του έτους.

Ερωτηθείς για το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργεί ο πόλεμος, ο κ. Μούργος, είπε ότι σε κάθε κρίση υπάρχουν και οι ευκαιρίες. Σημείωσε ωστόσο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μάθει να λειτουργούν σε καθεστώς κρίσης καθώς έχουν περάσει μέχρι σήμερα πολλές κρίσεις. Κάλεσε ωστόσο τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό και στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, έτσι ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας.

Σκρέκας: «Αποθήκευση φυσικού αερίου και στην Ιταλία για την ασφάλεια εφοδιασμού»

«Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη να λάβει γενναίες αποφάσεις» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστας Σκρέκας στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σκρέκας, που βρίσκεται στην Πράγα για το σημερινό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., τόνισε πως «η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά αλλά η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά».

Η κυβέρνηση, ανέφερε, προχώρησε σε δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, σε κομβικές πρωτοβουλίες για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και σε παρεμβάσεις για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, «η κυβέρνηση πρότεινε από πέρυσι τον Σεπτέμβριο πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις τι οποίες εμπλούτισε στους μήνες που ακολούθησαν». Από 1η Ιουλίου εφαρμόζει ένα μοντέλο άντλησης υπερεσόδων στην ενέργεια το οποίο «προκρίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

«Η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά, όμως η ελληνική κυβέρνηση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά». Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας #EconMetSummit

Δημοσιεύτηκε από Economist Impact Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe στις Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε πως οι τιμές στην Ευρώπη εκτινάσσονται κατά 1000% , ο πληθωρισμός αγγίζει διψήφια νούμερα, η κατανάλωση σε ορισμένες περιοχές της Ε.Ε. υποχωρεί κατά 80% κάτι που οφείλεται σε κλείσιμο εργοστασίων. Συνεπώς, «υπάρχει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης». Ο ΥΠΕΝ είπε πως η Ελλάδα έχει προνοήσει εγκαίρως για την ασφάλεια εφοδιασμού, έχει αναπτύξει υποδομές και διεθνείς συνεργασίες. «Διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα στη Ρεβυθούσα με πλωτή δεξαμενή σε χρόνο ρεκόρ, φέτος θα ενταχθούν στο ενεργεαικό σύστημα περίπου νέες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 2 GW, είμαστε έτοιμοι για τη μετατροπή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,2 GW ώστε να λειτουργούν με ντήζελ, αποθηκεύουμε αέριο 1 TWh στην Ιταλία».

Μετά και τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, υποστήριξε ο κ. Σκρέκας, η κατασκευή του νέου πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη μετατρέπει την Ελλάδα σε βασικό κόμβο εισόδου της Νότιας Ευρώπης. Παράλληλα, πρόσθεσε, επιταχύνουμε τη συνεργασία με Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 8 δισ. για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ποσό που θα αυξηθεί στα 10 δις μέχρι τέλος του χρόνου.

Λόχμαν – «Η Ελλάδα εξυπηρετεί τον σκοπό της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο»

Στη συνεργασία των ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια της και την αναγκαιότητα για την μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια» μακροπρόθεσμα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια βοηθός γραμματέα ενεργειακών πόρων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Λόχμαν. Τονίζοντας στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής στην ενεργειακή τροφοδοσία της Γηραιάς Ηπείρου, η κ. Λόχμαν είπε στο πλαίσιο του «TheSecond Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr πως κρίσιμο ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο διαδραματίζει η εξασφάλιση πόρων από διαφορετικούς προμηθευτές και η διασύνδεση χωρών για να μπορούν να εμπορεύονται εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

lox

Στο πλαίσιο αυτό, οι τερματικοί σταθμοί στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Κροατία εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό. Η κ. Λόχμαν αναγνώρισε πως δεν είναι εύκολο να γίνει αυτός ο νέος προσανατολισμός των προμηθειών ενέργειας. Υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές με εταιρείες και άλλες περιοχές προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Ναι μεν οι ΗΠΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, πλην όμως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με μακροπρόθεσμο στόχο την περεταίρω ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής, ηλιακής, γεωθερμικής και αιολικής ενέργειας. Υπό αυτό το πρίσμα, διευκρίνισε η κ. Λόχμαν, το LNG βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση και μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας με υδρογόνο.

Πέτσας – «218 εκατ. σε δήμους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία που προχωρά η χώρα κάνοντας  σημαντικές επενδύσεις, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ως επίτιμος καλεσμένος στο άνοιγμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι: «Έχουμε κάποιους στόχους που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομία και για πρώτη φορά μετά από μία υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση στη χώρα, διαθέτουμε εργαλεία προκειμένου να στηρίξουμε μία μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και μία πιο βιώσιμη οικονομία μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων «Αντώνης Τρίτσης», μέσω επενδύσεων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το χρηματοοικονομικό εργαλείο που έχουμε για να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να μεταβούμε σε μια πράσινη οικονομία είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

pe

Πρόσθεσε: «1, 9 δισ. από τα 3,5 είναι έργα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, έργα πολύ σημαντικά για παράδειγμα φωτοβολταϊκά συστήματα ύδρευσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης που σχετίζονται με την ανακύκλωση 150 εκατομμύρια έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ανακύκλωσης, 103 εκατομμύρια ευρώ για τα ηλεκτρικά οχήματα, πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ που σχετίζονται με Αγροτική οδοποιία και μειώνουν και μειώνουν τα καύσιμα για εξοικονόμηση αλλά και διευκόλυνση στην πρόσβαση στα χωράφια τους κτηνοτρόφους».

«Επίσης σημαντικά χρήματα έχουμε επενδύσει το χρονικό διάστημα για τα ζητήματα ύδρευσης αποχέτευσης και το 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι προσφέρει όχι μόνο εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες αλλά βοηθά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος , έτσι ώστε  είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση».

Για την ενεργειακή κρίση τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας 218 εκατ. ευρώ στους δήμους για να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το ενεργειακό κόστος, ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ ακόμη για τους δήμους για να αντιμετωπιστεί τα προβλήματα της θέρμανσης στα σχολεία, στον οδοφωτισμό και στα  καύσιμα ώστε να τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οι δήμοι.

Αναφερόμενος στην κυβερνησιμότητα, τόνισε ότι ο προηγούμενος εκλογικός νόμος δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στη λήψη αποφάσεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ωστόσο την επομένη περίοδο που θα γίνουν εκλογές στις 8 Οκτωβρίου του 2023 για την τοπική αυτοδιοίκηση οι δημότες που θα καλούνται να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες εγκρίνοντας συγκεκριμένα πολιτικά προγράμματα που θα τα δουν να υλοποιούνται άμεσα.

Χαρίτσης: Οι τέσσερις στρατηγικές προτάσεις για την πράσινη μετάβαση

Για την κυκλική οικονομία και πώς την αξιοποιούμε για τη μετάβαση σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο μίλησε με τη σειρά του ο κ. Αλέξης Χαρίτσης. «Μέσω της κυκλικής οικονομίας μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουμε βασικές ανάγκες, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με ορθολογική χρήση των πόρων και ανακύκλωση» τόνισε.

«Η κυκλική οικονομία και ένα βασικό συστατικό της που είναι η ανακύκλωση, κάνει δυστυχώς βήματα προς τα πίσω». Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ #EconMetSummit

Δημοσιεύτηκε από Economist Impact Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe στις Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022

«Στην Ελλάδα η κυκλική οικονομία ενσωματώθηκε το 2018 στην αναπτυξιακή στρατηγική. Παρουσιάστηκε τον Απρ του 18 στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έτυχε μεγάλης αποδοχής, ωστόσο έχει εγκαταλειφθεί» συνέχισε, ενώ πρότεινε τέσσερις στρατηγικές προτάσεις για την πράσινη μετάβαση:

  1. Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για άδειες και αντιμετώπιση γραφειοκρατίας
  2. Χρηματοδότηση δράσεων
  3. Βελτίωση γνώσης και διασύνδεσης με την πραγματική οικονομία
  4. Υποστήριξη δράσεων διακυβέρνησης δικτύων μεταξύ των εταίρων

«Τέσσερα χρόνια μετά η στρατηγική δεν ακολουθήθηκε στον βαθμό που θα έπρεπε. Καταργήθηκαν κίνητρα και ψηφίστηκε νόμος που προωθεί την καύση ακόμη και των βιοαποβλήτων. Μέχρι το 2030 η χώρα θα οδηγηθεί στην καύση απορριμμάτων και σε πρόστιμα από την ΕΕ» συμπλήρωσε.

Η κυκλική οικονομία κάνει βήματα προς τα πίσω, μειώνονται οι συντελεστές ανακύκλωσης,

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πιάσουμε το νήμα σχεδιασμού και αξιοποίησης των πόρων με στόχο την πράσινη μετάβαση με τα εξής βήματα:

Καινοτομία στο ρυθμιστικό πλαίσιο

Χρηματοδότηση παραγωγικού μετασχηματισμού για την κυκλική οικονομία, πρέπει να υπάρξουν κονδύλια για το καθαρό πράσινο προϊόν

Αλυσίδα γνώσης, πρέπει νέοι επιστήμονες, αναλυτές, επιχειρηματίες να συνδεθούν μεταξύ τους και η πολιτεία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο

Το ζήτημα της περιφερειακής και τοπικής διάστασης. Κυκλική οικονομία με δημοτικά χαρακτηριστικά, πλουραλισμό επιχειρήσεων και οικοσύστημα τοπικού χαρακτήρα με εμπλοκή τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικότητας.

Κατρίνης: Αύξηση του ΑΕΠ έως μία μονάδα χάρη στην πράσινη μετάβαση

«Υπάρχει μόνο ένας πλανήτης, αλλά το 2050 οι κάτοικοι θα καταναλώνουν για τρεις πλανήτες», τόνισε. «Θα διπλασιαστεί η παγκόσμια χρήση προϊόντων, κάθε χρόνο οι κάτοικοι της ΕΕ καταναλώνουν τόνους υλικών, ενώ πάνω από το 30% των τροφίμων δεν χρησιμοποιείται. Πέρα από τις ελλείψεις υλικών αγαθών έχουμε ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό ακόμη και αέρα. Όλα αυτά συνιστούν μία οδυνηρή πραγματικότητα» σημείωσε.

kat

«Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της κυκλικής οικονομίας καθώς πιστεύουμε στην παραγωγή ανθεκτικών προϊόντων, στις νέες αγορές και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, βασισμένες και στην ανακύκλωση» ανέφερε, ενώ όπως είπε, η πράσινη μετάβαση αποτελεί αφορμή για ενίσχυση και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, αύξηση του ΑΕΠ έως μια μονάδα έως το 2030 και αύξηση θέσεων εργασίας.

«Ενώ θα έπρεπε να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά, βρισκόμαστε αρκετά βήματα πίσω, με ποσοστά ανακύκλωσης λίγο πάνω από 20%, όταν θα έπρεπε σε βάθος πενταετίας να φτάνουμε το 55%» υποστήριξε ο κ. Κατρίνης.

«Ευκαιρία αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα ποσό πρέπει να κατευθυνθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για υπάρχουσες και νέες μονάδες που θα στραφούν στην κυκλική οικονομία. Στόχος να φτάσει το 1% του ΑΕΠ η δραστηριότητα των επιχειρήσεων κυκλικής οικονομίας. Είμαστε στο 0,4% τη στιγμή που οι δημόσιες δαπάνες διαχείρισης απορριμμάτων είναι στο 0,8%. Οι μελλοντικές γενιές δεν θα μας το συγχωρήσουν και η δράση θα πρέπει να είναι άμεση» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

Ζερβός: Μακροπρόθεσμη στρατηγική προϋπολογισμού 10,5 δισ. ευρώ

Για τη συνεισφορά των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, μίλησε με τη σειρά του ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γεώργιος Ζερβός.

«Κινούμαστε στον σωστό δρόμο, σήμερα διαθέτουμε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική συνολικού προϋπολογισμού 10,5 δισ. ευρώ» υπογράμμισε, τονίζοντας τη σημασία των άρτιων αναπτυξιακών προγραμμάτων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, τα οποία είναι «ευθυγραμμισμένα με την ευρωπαϊκή πολιτική».

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επόμενα χρόνια να προωθήσει μια ολιστική προσέγγιση με σκοπό την αλλαγή κουλτούρας επάνω στην κυκλική οικονομία.

Παράλληλα, σημείωσε πως διατίθενται πόροι ύψους 800 εκατ ευρώ και άξονας προτεραιότητας είναι η διαχείριση των αποβλήτων και η μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Το 4% των πόρων κατευθύνονται για την ενίσχυση της οργάνωσης με στόχο την επίτευξη της πράσινης μετάβασης.

«Ξεκάθαρα το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί βασικό εργαλείο για την πράσινη μετάβαση» τόνισε ενώ προανήγγειλε προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση δράσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πλακιωτάκης: Ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία

Τελευταία η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα με τον μεγαλύτερο στόλο, κατέχοντας το 20% του παγκοσμίου στόλου, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, στη συζήτηση που διεξήχθη στο συνέδριο του Economist και του powergame.gr, «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit».

Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί σημαντικός παράγοντας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η ελληνική οικογένεια ναυτιλίας έχει καταφέρει να κάνει τους κινδύνους, ευκαιρίες τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ υπογράμμισε πως σε αυτή την περίοδο μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου.

«Όσον αφορά τα λιμάνια, είμαστε σε διαδικασία αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων, με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης να διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο. Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού για το λιμάνι καβάλας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το α΄τρίμηνο του 2023» συνέχισε.

«Οι κρίσεις στην Ουκρανία έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες και της ναυτιλίας. Σταθερότητα και διαφύλαξη της ασφάλειας των ναυτικών είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης» τόνισε.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, ο υπ. Ναυτιλίας τόνισε: «Η επιβολή των κυρώσεων στην ελίτ της Ρωσίας επηρέασε επίσης το εμπόριο μέσω των ελληνικών λιμανιών. Η Ελλάδα συμμετέχει στις συζητήσεις σχετικά με τις κυρώσεις, πρέπει να στείλουμε το σωστό μήνυμα, αλλά να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Από την πρώτη στιγμή στηρίζουμε την Ουκρανία».

IMG-4522

«Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση έχει επιδοτήσει τους Έλληνες επιχειρηματίες και πολίτες το 2022 με πάνω από 10 δισ. και είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια αύξηση. Όσον αφορά το ΑΕΠ η Ελλάδα είναι η πρώτη που έχει επιδοτήσει τους Έλληνες και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να το κάνει, σε συνάρτηση πάντα με τα έσοδα της κυβέρνησης. Ο τουρισμός και η ναυτιλία τα πήγαν περίφημα».

Ραπτάκης – «Η Ελλάδα ανήκει στους πολυτιμότερους συμμάχους των ΗΠΑ»

Η Τουρκία κρατά υπό την κατοχή το βόρειο τμήμα της Κύπρου εδώ και μια 50ετία και έτσι παρείχε ένα playbook για να προχωρήσει η Ρωσία παράνομα στην προσάρτηση της Κριμαίας και στην κατοχή της ανατολικής Ουκρανίας, υπογράμμισε στο πλαίσιο ομιλίας του ο Λεωνίδας Ραπτάκης, Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε) στο «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr, το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Αθήνας με τις ΗΠΑ, ο κ. Ραπτάκης τόνισε πως η Ελλάδα εντάσσεται στους δέκα σημαντικότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον με την προοπτική να μπει στην υψηλότερη πεντάδα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εστίασε στον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όχι μόνον στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης αλλά και ως κομβικό σημείο στο παγκόσμιο εμπόριο, διευκολύνοντας, ανάμεσα σε άλλα, τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

IMG-4520

Ο κ. Ραπτάκης συμπλήρωσε πως η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του διπλωματικού διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο καθώς κατανοεί πλήρως τα θέματα που προβληματίζουν τα δυτικά Βαλκάνια. Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, στο Βελιγράδι, εστίασε στα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, ειδικότερα τη θρησκεία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Έρντογαν την περασμένη εβδομάδα, όπου Τούρκος είπε πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ξεχνούν τι έγινε στη Σμύρνη. Ο κ. Ραπτάκης τόνισε πως δεν επιτρέπεται ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί ένα άλλο, αλλά συμπλήρωσε πως ο Έρντογαν δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας εν όψει των εκλογών τον Ιούνιο του 2023 και έτσι προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στο εξωτερικό. «Χάνει την αξιοπιστία του στο τουρκικό κοινοβούλιο και ο πληθωρισμός είναι υψηλός».

Ο κ. Ραπτάκης θεωρεί πως ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με αμυντικό εξοπλισμό από τη Δύση παίζει μείζονα ρόλο για να λήξει ο πόλεμος και να πεισθεί η Ρωσία σε μια συμβιβαστική λύση διότι αυτή είναι ο επιτιθέμενος. Έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου για την επανάληψη τέτοιας φύσεως συγκρούσεων και σε άλλες περιοχές ακόμη και τόσο μακριά όσο η Κίνα και η Ταϊβάν.

Σδούκου: «Δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο αέριο»

Μια σημαντική είδηση αποκάλυψε κατά τη διάρκεια του «The Second Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr, η γγ του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου για το διπλωματικό πόκερ που παίζεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως είπε η κα Σδούκου, «σήμερα δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΝ έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου», προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

IMG-4527

«Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ