Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Live το Συνέδριο Economist – Powergame.gr: The Second Thessaloniki Metropolitan Summit: Πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της στις διεθνείς συγκρούσεις

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Economist σε συνεργασία με το ThePowerGame.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 2ο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit με θέμα «Η Ευρώπη σε ταραγμένους καιρούς».

Το 2ο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit διοργανώνεται από τον Economist σε συνεργασία με το ThePowerGame.gr. Χορηγός επικοινωνίας είναι τα parapolitika.gr.

Το συνέδριο διοργανώνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την πρόκληση της «πράσινης μετάβασης».

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ.

Παρακολουθήστε ζωντανά

Φερχόφστατ: Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για να επιβιώσει

«Τα πράγματα άλλαξαν. Το ερώτημα είναι αν εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη θέση μας σε αυτή την παγκόσμια τάξη» τόνισε ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, μιλώντας στη θεματική ενότητα που αναφερόταν στο μέλλον της Ευρώπης, «σήμερα βλέπουμε μία νέα εποχή αυτοκρατοριών», αναφερόμενος στη Ρωσία και την Κίνα. «Τα ατομικά κράτη-έθνη θα πρέπει να συμμετέχουν σε μία μεγαλύτερη οντότητα που θα προασπίζεται τα συμφέροντά τους. Αυτό το μάθημα πήραμε από την Ουκρανία». Και η παγκόσμια τάξη πλέον δεν είναι μια παγκόσμια δύναμη ενάντια στην άλλη, «αλλά συγκρούσεις και στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα».

Ας είμαστε ειλικρινείς, σήμερα βλέπουμε μία τεράστια νέα παγκόσια τάξη, σημείωσε ο κ. Φερχόφτατ, δεν είναι ο ψυχρός πόλεμος, αλλά μία νέα εποχή αυτοκρατοριών, για καλό ή για κακό. Όπως παρατήρησε, σχετικά με το ρόλο της Ευρώπης σε αυτή τη νέα εποχή αυτοκρατοριών: «Χρειαζόμαστε να δράσουμε μόνοι μας και να είμαστε έτοιμοι για τη νέα παγκόσμια τάξη, ως Ευρωπαίοι». Όμως, διαπίστωσε, «δεν είμαστε έτοιμοι». Κι αυτό, γιατί «πρέπει να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις εντός της ΕΕ, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

nijkjk

Τι λένε οι αριθμοί για την άμυνα

Ο κ. Φερχόφστατ παρουσίασε μία σειρά διαφανειών, για να δείξει τους παγκόσμιους στρατιωτικούς αλλά και τεχνολογικούς εξοπλισμούς. «Θα ήθελα να μιλήσω για τη μεταρρύθμιση στην Άμυνα», σημείωσε. «Είναι ένα θέμα, πάνω στο οποίο δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη».

Οι ΗΠΑ, ανέφερε, είναι οι «πρωταθλητές« με 800 δισ. δολάρια δαπάνες για την άμυνα, η Κίνα με 252 δισ. δολάρια, καθώς και η Ευρώπη, η οποία δαπανά σχεδόν το ίδιο ποσό με την Κίνα.

Οι Ευρωπαίοι, επεσήμανε, μπορούμε να αναλάβουμε το 10% των επιχειρήσεων που αναλαμβάνει ο αμερικανικός στρατός. Όμως, όπως σχολιάζει, υπάρχει ένα πρόβλημα: Είμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί από τους Αμερικανούς, λόγω του ό,τι έχουμε λιγότερα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ο «Στάλιν που επέστρεψε» και η τραγωδία της Ευρώπης στον τομέα της τεχνολογίας

Ο κ. Φερχόφστατ είπε χαρακτηριστικά πως «έχουμε τον Στάλιν που επέτρεψε σήμερα, με το όνομα του Πούτιν». Γι’ αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουμε τη μελέτη που χρειάζεται, όχι μόνο αναφορικά με τα χρήματα που δαπανούμε, αλλά να δούμε τί (οπλικά συστήματα) έχουμε. «Πρέπει να γίνουμε οικονομικά κυρίαρχοι και να έχουμε τα δικά μας στανταρτ και προδιαγραφές», τόνισε.

Στη συνέχεια, παρουσίασε μία δεύτερη διαφάνεια, στην οποία διαφαίνεται η χρηματιστηριακή αξία από τις πλατφόρμες του διαδικτύου, παγκοσμίως. Σε αυτήν πρώτες θέσεις έχουν αμερικανικές εταιρείες, όπως η Amazon. Όμως η συμμετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι πολύ μικρή, με μεγαλύτερη τη γερμανική πολυεθνική SAP.

Το πρόβλημα της Ευρώπης, σχολίασε, δείχνει η πορεία της σουηδικής εταιρείας Spotify. Η Spotify χρειαζόταν 27 αδειοδοτήσεις από 27 εθνικές αρχές στην Ευρώπη, για να μπορέσει να αδειοδοτηθεί. Γι’ αυτό πήγε στις ΗΠΑ, έγινε επιτυχημένη και επέστρεψε στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη επίσης, πρέπει να συνεργαστεί με 100 διαχειριστές κινητής τηλεφωνίας.

Βορίδης: «Να μην μείνουμε μόνοι απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις»

Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που δημιουργήθηκε, αλλά και για την επιθετική στάση της Τουρκίας, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ως επίτιμος καλεσμένος στο άνοιγμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βορίδης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι: «Υπάρχει μία πραγματική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε, η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε από πολύ συγκεκριμένους λόγους κυρίως λόγω της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία γεγονός που άρχισε και ξεδιπλώνει γεωπολιτικές ανησυχίες και προβληματισμούς.

Βασική προτεραιότητα μας τώρα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που είναι  αποτέλεσμα του καθορισμού των τιμών δηλαδή της εργαλειοποίησης στην πραγματικότητα της ενέργειας στα πλαίσια ενός πολέμου που διεξάγει η Ρωσία».

Μίλησε επίσης για την τουρκική προκλητικότητα τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει έναν πάρα πολύ επιθετικό γείτονα και ξεκαθαρίζοντας ότι οι Έλληνες στην περίπτωση μιας επίθεσης από την Τουρκία που αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα δεν πρέπει να βρεθούν μόνοι τους.

Τόνισε παράλληλα, ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε οικονομικά και στρατηγικά την Ουκρανία και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στο ενεργειακό επίπεδο, καθώς πρέπει να πάμε στην ενεργειακή αυτονομία, πρέπει να ενισχύσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη λύση και ότι σήμερα αλλάζει ολόκληρο και αναπτύσσει μία κοινή πολιτική Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι: «Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν καθώς ο κόσμος μεταβάλλεται και θα κληθούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις».

voridis_2

Πρόσθεσε ότι: «Η αλήθεια είναι ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν καθώς ο κόσμος μεταβάλλεται και θα κληθούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις». «Η Ευρώπη πρέπει να έχει μία αμυντική πολιτικη και είναι ανάγκη η δημιουργία ενός στρατού, ο οποίος θα είναι ενταγμένος πάντοτε κάτω από την ομπρέλα της Συμμαχίας».

Κλείνοντας, τόνισε ότι η Ευρώπη ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα και ότι είναι η ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της στο μέλλον.

Αλτμάιερ: «Ανάγκη για ηγεσία στην Ευρώπη – Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο»

Τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στη ραγδαία ανάπτυξη των χωρών της Ασίας και κυρίως της Κίνας και της Ινδίας και το τι κάνει η Ευρώπη για να μην μείνει πίσω έκρουσε από το βήμα του συνεδρίου «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει έναν σημαίνοντα ρόλο στην ψηφιακή κι ενεργειακή μετάβαση της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Αλτμάιερ ξεκίνησε λέγοντας πως πρέπει να μελετήσουμε ένα σχέδιο που αφορά στην ενέργεια και να εκπονήσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τις επιχειρήσεις. «Θα πρέπει να είμαστε σαφείς» τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή την περίοδο «αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις που έχουν μια τάση να μας οδηγούν προς τη διάλυση».

Σε αυτό το σημείο, έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο «να δημιουργηθεί μια νέα συμμαχία μεταξύ Ρωσίας Κίνας και Ινδίας. Τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος». Και κάλεσε την Ευρώπη να είναι πιο εξωστρεφής. «Ποιος από την Ευρώπη έχει πάει τα τελευταία χρόνια στην Ινδία, ή έχει επικοινωνία με την Κίνα όπως έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν;» αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην «αναταραχή που έχει να κάνει με την οικολογία». «Η Ευρώπη έχει παίξει έναν πρωτοπόρο ρόλο με την Πράσινη Συμφωνία» τόνισε και πρόσθεσε πως «πολλοί δεν πίστευαν ότι μιλάμε σοβαρά για την κλιματική αλλαγή».

IMG-4501

«Χρειαζόμαστε μια σύμπραξη, να σοβαρευτούμε απέναντι στην κλιματική αλλαγή, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να καταστήσουμε σαφές ότι θα πρέπει ο κόσμος να πληρώσει το κόστος της αλλαγής, θα πρέπει να δαπανήσουμε εκατομμύρια ευρώ για να αποτρέψουμε διάφορες μεγάλες εταιρείες να στραφούν στην Κίνα και αλλού» προειδοποίησε και συνέχισε αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση που «δεν έχει παίξει ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλο ρόλο όσο σήμερα».

«Είναι σαφές ότι αν οι Κινέζοι συνεχίσουν να κάνουν μεγάλα βήματα, τότε η Κίνα και η Ασία θα γίνουν οι μεγαλύτεροι παίκτες στον κόσμο. Το θέμα είναι πού είναι οι δικοί μας οι σύμμαχοι;» αναρωτήθηκε φέρνοντας παραδείγματα ευρωπαϊκών εταιρειών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού που πωλήθηκαν σε κινεζικές εταιρείες.

Για αυτό και κατά τον κ. Αλτμάιερ, «χρειαζόμαστε ηγεσία στην Ευρώπη», η οποία όμως «δεν μπορεί από μία μόνο χώρα να γίνει, αλλά από έναν συνασπισμό χωρών». «Η Ελλάδα για παράδειγμα, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της. Έχει συμφέρονται και έχει assets που μπορεί να προσφέρει σε αυτή την ιδέα».

«Το multi tasking είναι κάτι που χαρακτηρίζει την κατάσταση σήμερα» τόνισε και κατέληξε: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την κρίση, αν προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

«Nα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την κλιματική αλλαγή»

Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ ως επίτιμος καλεσμένος στο άνοιγμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist και του powergame.gr που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, αφού επικεντρώθηκε στους κινδύνους απέναντι στη ραγδαία ανάπτυξη των χωρών της Ασίας και κυρίως της Κίνας και της Ινδίας και τη θέση που έχει η Ευρώπη, μίλησε για την κλιματική αλλαγή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι:«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την κλιματική αλλαγή και συγχρόνως να καταστήσουμε σαφές ότι θα βοηθήσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο να πληρώσει το κόστος της αλλαγής. Θα πρέπει να δαπανήσουμε εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιβίωση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Παλλήκαρης: «H Β. Ελλάδα κομβικός δρόμος για τις μεγάλες αλλαγές»

Ο διευθυντής του Powergame.gr Ευτύχης Παλλήκαρης στο πλαίσιο του 2ου Metropolitan Summit του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τη βόρεια Ελλάδα ως κομβικό δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνται.

Κομβικό «δρόμο» για τις μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνται χαρακτήρισε τη βόρεια Ελλάδα ο διευθυντής του Powergame.gr…

Δημοσιεύτηκε από Economist Impact Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe στις Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ίδιος μίλησε, μεταξύ άλλων, για έναν δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει, σημειώνοντας όμως ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς θα βγούμε με έναν δημιουργικό τρόπο από την κρίση. Παράλληλα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει και ένας πόλεμος επικοινωνίας και προπαγάνδας όπου συγκρούεται η αλήθεια με τα fake news, πρόσθεσε –μεταξύ άλλων– ο κ. Παλλήκαρης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ