Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Έδωσε απαντήσεις για εκλογές, ανασχηματισμό, εκλογικό νόμο, παρακολουθήσεις και έδωσε το δίλημμα των καλπών – Οι αναφορές που προκάλεσαν εντύπωση

«Προτιμώ να καταναλώσω την ενέργειά μου να πείθω τους πολίτες γιατί πρέπει η χώρα να πετύχει μια ισχυρή κυβέρνηση μέσα από μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία», επισήμανε

Την πολιτική χαρτογράφηση του δρόμου που οδηγεί σε εθνικές εκλογές
έκανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι στην πορεία αυτή δεν θα προβεί ούτε σε ανασχηματισμό ούτε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ήδη από την ομιλία του στο Βελλίδειο χθες το βράδυ είχε βάλει οριστικό τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούσαν για πρόωρες εκλογές εντός του 2023, επαναλαμβάνοντας εμφατικά ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, την άνοιξη του 2023.

Σήμερα αποκάλυψε ότι θα πορευτεί μέχρι τότε με το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα, λέγοντας πως «μια αλλαγή αυτή τη στιγμή θα κάλυπτε επικοινωνιακές ανάγκες όχι πραγματικές».

Έδωσε επίσης απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχόλησε την πολιτική συζήτηση – αλλά και τον ίδιο – το τελευταίο διάστημα, αυτό της ενδεχόμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου, αποκλείοντάς το κατηγορηματικά.

«Έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις αλλά δεν είμαι κωλοτούμπας, έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί – θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προτιμώ να καταναλώσω την ενέργειά μου να πείθω τους πολίτες γιατί πρέπει η χώρα να πετύχει μια ισχυρή κυβέρνηση μέσα από μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» και επισημαίνοντας πως «έχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και δεν είμαι διατεθειμένος να την υποθηκεύσω για κανένα απολύτως λόγο».

Τα διλήμματα των εκλογών τέθηκαν και σήμερα όπως και χθες καθαρά από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όμως στη συνέντευξη Τύπου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Πρώτα έδωσε ένα από τα συνθήματα, τα μότο της προεκλογικής περιόδου: Δεύτερη εντολή προόδου ώστε να μην ξαναφλερτάρουμε με τη συμφορά – όχι δεύτερη φορά στη συμφορά – αν όχι εμείς ποιοι; Έπειτα είπε ότι η πρώτη κάλπη, αυτή της απλής αναλογικής, μπορεί πιθανώς να οδηγήσει μαθηματικά σε κυβέρνηση (που κάλεσε τους πολίτες να τη φανταστούν), με πρωθυπουργό Τσίπρα, στήριξη Ανδρουλάκη, ανοχή Κουτσούμπα και συμμετοχή Βαρουφάκη, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποκαλώντας μάλιστα ένα τέτοιο ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα ως «τερατογένεση».

Έδειξε μάλιστα και μια αλλαγή πολιτικής διάθεσης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως η όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ τον κάνει να πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απέκλεισε ωστόσο μετεκλογική συνεργασία με τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση και ζήτησε από τους πολίτες να αναδείξουν όταν έρθει η ώρα αυτοδύναμη κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης η χείρα φιλίας που έδειξε να τείνει προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υπενθυμίζοντας ότι ήταν «ένας από τους δέκα που κρεμάστηκαν από τα μανταλάκια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πολιτική σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο» και λέγοντας ότι ήταν «η επιλογή που έκανα απολύτως ενδεδειγμένη, να προτείνω να συμμετέχει ο Βενιζέλος στην επιτροπή σοφών».

Στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως έγινε επιχειρησιακό λάθος όπως είπε και πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, επεσήμανε ωστόσο ότι όλες οι θεσμικές διαδικασίες κινήθηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν όλες οι θεσμικές διαδικασίες και ότι ο ίδιος με θάρρος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δέχθηκα τις παραιτήσεις, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και υπογράμμισε πως όταν πρόκειται για ένα πρόσωπο αυξημένης ευαισθησίας χρειάζονται πρόσθετα πολιτικά φίλτρα.

Κατανοώ, τόνισε ο πρωθυπουργός, τον θυμό και την οργή του Νίκου Ανδρουλάκη, ωστόσο τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί συνεχή εργαλειοποίηση ενός υπαρκτού προβλήματος και ανέφερε ότι μπορεί να πάει στην ΕΥΠ και να πάρει τις απαντήσεις που είναι σε θέση να του δώσει. Ένα άλλο σημείο που αξίζει να κρατήσουμε από τη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο ήταν οι απαντήσεις που έδωσε για την Τουρκία.

«Είναι απαράδεκτες οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Eίναι εξαιρετικά προβληματική η διαρκής επιθετικότητα όλου του τουρκικού πολιτκού κατεστημένου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε απευθυνόμενος τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς τη διεθνή κοινότητα: «Καταλαβαίνω γιατί πριν από τις εκλογές υπερθεματίζουν στον εθνικισμό. Κάνουν λάθος, δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις και θα αναδεικνύουμε διεθνώς την διαστρέβλωση που επιχειρεί η Τουρκία να αυξάνει την ένταση και να θέλει να δείξει ότι ευθύνεται η Ελλάδα».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ