Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χατζηδάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Εξαντλήσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια – Δε θα προχωρήσουμε στο δόγμα «δώστα όλα»

Παράλληλα, ανέφερε πως αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι πιθανό να υπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ 25 και ΚΚΕ

«Ισορροπημένο το πακέτο των μέτρων, εξαντλήσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια
», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσχωρήσει στο δόγμα «δώστα όλα», ενώ επανέλαβε πως είναι σημαντικές οι αυξήσεις που θα δοθούν μετά από χρόνια στις συντάξεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι πιθανό να υπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ 25 και ΚΚΕ.

Ακόμη, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ – Ελληνικής Λύσης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: Προσπαθήσαμε να είναι ένα ζυγισμένο πακέτο εξαντλώντας φυσικά τα περιθώρια που υπήρχαν από πλευράς δημοσιονομικού χώρου. Ακούμε το πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία ιδιαιτέρα λόγω της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων της αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε στο δόγμα «δώστα όλα» διότι θα τα βρούμε μπροστά μας κι εμείς αργότερα αν υπερβάλουμε με τις όποιες παρενέργειες θα υπάρξουν στην οικονομία και είναι πρόσφατη η δεκαετής οικονομική κρίση που ζήσαμε, αλλά και οι έλληνες πολίτες διότι αυτοί τελικά πλήρωσαν αλόγιστες αποφάσεις του παρελθόντος. Η αντιπολίτευση το ξέρουμε οτι υπερθεματίζει, στην Ελλάδα έχει μια παράδοση αυτό το φαινόμενο και είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή ο κος Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα τάξει τον ουρανό με τ’ άστρα. Το έχει ξανακάνει όμως πάλι από την Θεσσαλονίκη όπως θυμάστε με τις γνωστές συνέπειες.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα θα είναι άμεσης καταβολής: Υπάρχουν κάποια τα οποία είναι άμεσης εφαρμογής όπως πχ οι παρεμβάσεις που γίνονται για το τέλος επιτηδεύματος ή για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών όταν μια θέση μερικής απασχόλησης μετατρέπεται σε θέση πλήρους απασχόλησης. Υπάρχουν εξαγγελίες του πρωθυπουργού που οι οποίες θα λάβουν σάρκα κι οστά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στον προϋπολογισμό του 2023, και υπάρχουν κι άλλα όπως η στεγαστική πολιτική που έχουν και βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, θα τα εξειδικεύσουμε αύριο, κι αλλά τα οποία έχουν πιο μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.

Αναφορικά με την κριτική ότι η στεγαστική πολιτική για τους φοιτητές μπορεί να αυξήσει τα ενοίκια: Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξαφανιστούν οι συνέπειες της κρίσης και στην αγορά των ακινήτων και στην ενέργεια κλπ. Αν υπήρχε δεν θα χρειαζόντουσαν κυβερνήσεις ούτε εδώ ούτε αλλού. Προσπαθούμε να απαλύνουμε τις συνέπειες της κρίσης με τους φοιτητές και ιδιαίτερα όσους μένουν σε περιοχές που έχουν και τουρισμό τα πράγματα δεν είναι καλά σε σχέση με τα ενοίκια για αυτό δώσαμε έμφαση εκεί πέρα.

Ερωτηθείς σε ποιους θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων: Είναι στην αρχιτεκτονική του πακέτου που δόθηκε και πέρυσι το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα πρωτύτερα σε διάφορες κατηγορίες, είναι διευρυμένο κατά τι ως προς τα κριτήρια. Δηλαδή αντί να είναι 650€ για παράδειγμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται θα ανέβει στα 800€. Υπάρχουν ερωτήματα ως προς αυτό και ζήτησα ήδη και από το υπουργείο και από τον ΕΦΚΑ να βγούμε με πολύ απλά διευκρινιστικά στοιχειά να απαντήσουμε στα ερωτήματα. Μέχρι αύριο θα έχουμε παρουσιάσει ακριβώς και με παραδείγματα πως θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο.

Ερωτηθείς ποια θεωρεί ως τα πιο σημαντικά μέτρα από αυτά που ανακοινώθηκαν: Σε εμάς εδώ στους συνταξιούχους έχουμε την αύξηση που δίνεται μετά από 12 χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός ότι θα είναι 1,5 εκατομμύριο αυτού που καλύπτονται η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι παραπάνω αλλά θα το δούμε όταν θα κλείσουν τα στοιχεία. Γιατί το πόσοι θα καλυφτούν εξαρτάται και από το ύψος της αύξησης το οποίο ο πρωθυπουργός είπε 6% τουλάχιστον αλλά θα το δούμε όταν θα κλείσουν τα στοιχεία. Πάντως μιλάμε για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων ότι θα λάβει αύξηση. Μιλάμε προφανώς για το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων που δεν καλύπτει μόνο συνταξιούχους αλλά και αναπήρους. Έχουμε το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης… Έχουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά 1 εκατομμύριο ανθρώπους και εδώ πρέπει να μιλήσουμε με παραδείγματα γιατί σε ορισμένους από αυτούς μιλάμε για κέρδος σε ετήσια βάση 500 και 600 €.

Αναφορικά με τις πολιτικές συνεργασίες και τη φράση του πρωθυπουργού για «πολιτική τερατογένεση»: Θεωρητικώς αν δεν έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, που για μένα θα ήταν η καλύτερη λύση, μπορούμε να έχουμε δύο ειδών κυβερνήσεις η μια είναι ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και η άλλη είναι το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας και ο κ.Κουτσούμπας. Στην πρώτη περίπτωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εγώ προσωπικά δεν θα έλεγα όχι αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ λεει όχι άρα τι λεω εγω δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Από την άλλη πλευρά αν πάμε στην άλλη λύση για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για τερατογένεση , μίλησε για κάτι για το οποίο ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχανε μιλήσει, είχανε περιγράψει αυτό το σχήμα πάνω-κάτω. Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πάλι το αποκλείει, το ΚΚΕ το απέκλεισε και μένει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης των οποίων οι ψήφοι δεν φτάνουν άρα καταλήγουμε ότι για να κυβερνηθεί ο τρόπος θα πρέπει να έχουμε μια κυβερνηση ΝΔ που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι μπορεί να είναι μια κυβέρνηση αυτοδύναμη αλλά στην πραγματικότητα δεν θα είναι μονοκομματική όπως είναι και η σημερινή κυβέρνηση. Γγια παράδειγμα εμείς εδώ στο υπουργειο εργασίας έχουμε τον κ. Τσακλόγλου ο οποίος προερχόταν από το χώρο της Κεντροαριστεράς και το Ποτάμι

Ερωτηθείς αν θα ήταν θετικός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ –Ελληνικής Λύσης: Δεν θα ήταν τέτοια προοπτική της δικής μου προτίμησης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ